Volleyboll hösten 2013

Volleyboll är en härlig sport att ta del av. Inte så konstigt att det är mycket stor och utbredd sportgren i världen, den andra i storlek efter fotbollen. Högt tempo, inga långa matcher och publiken sitter väldigt nära. I Sverige är den inte speciellt stor men det finns i varje fall en elitserie, förstärkt med utländska professionella spelare. I den uppländska orten Tierp finns ett av elitserielagen och det håller hög klass. De är mycket svåra att besegra, framför allt på sin hemmaplan, Aspenhallen.

 

Före matcherna presenteras lagen och domarna för publiken, bortalaget först så klart! På bilden är det Falköping RIG som står för motståndet.

Taktiksnack hos båda lagen, om det sedan kommer att fungera när matchen kommer igång återstår att se?

Spelarna måste ha väldig spänst i benen för att kunna komma upp högt över nätets kant. Nästan alla volleybollspelare är långa men alla har inte nytta av det. Lagens liberos som ska gräva upp alla hårda smashar måste kunna komma ner och under bollarna innan de når golvet och då är längden ingen tillgång? Falköpings spelare slår en hoppserv och stilen hos de som servar är olika mellan alla spelare. Några servar ganska löst och andra satsar stenhårt. Risken är att bollen flyger ut bakom bortalagets planhalva eller fastnar i nätet på den egna planhalvan.

Tierps block hinner inte med och får hoppas på att liberon kan ta emot bollen? Tierp hinner bara få upp en spelare i block, publiken och domaren följer spelet med stort intresse.

Falköping har lyckats få igenom sin smash trots Tierps block, men det återstår att se om bollen dyker ner innanför planmarkeringen?

Falköpings långa spelare får in en av sina många smashar under matchen, dags för Tierp att ta en time-out och försöka hålla igång sitt för kvällen bra spel.

 

En sista time-out hos Falköpingslaget men det hjälper inte den här kvällen, Tierp är för starka.

Matchen är slut, Tierp vinner med 3-1 i set och Falköping får åka hem med en förlust i bagaget. De stretade emot bra men Tierps lag var bättre den här kvällen. Seden säger att spelarna tackar varandra och domarparet, dessutom delas ett pris ut till den spelare i respektive lag som fått utmärkelsen bäst i laget. Falköping är unika på det sättet att där ligger utbildningen för Sveriges volleyboll.

 


 

Nästa match går mot Habo, Tierps spelare ser samlade ut och vill naturligtvis fortsätta sitt fina hemmafacit med vinster.

 

Varje match är dock en ny historia och det gäller att få en bra start, då brukar självförtroendet växa och våga spela ut allt vad laget kan.

Tierp servar och Habos spelar väntar på vad som ska komma?

 

Tierps anfallare har fått ett bra pass att smasha på och med bara en motståndare i block finns det alla möjligheter att den går in.

 

Habo passar på att ta time-out, Tierp ligger hela tiden och pressar fram misstag och det gäller att bryta mönstret. Men i alla bollsporter gäller att det går inte att spela bättre än motståndet tillåter!

 

Habo försöker smasha in bollen men Tierp är bra den här kvällen och svåra att passera.

 

Dags för Habo att serva. Spelarna i Tierp ställer upp sig för att täcka alla alternativ.

 

Blocket hos Habo hinner inte med och Tierp inkasserar en av sina många poäng för kvällen. I modern volleyboll vinner man poäng i varje boll, med tidigare regler vann man bara poäng efter egen serve, när motståndarlaget missade gick bollen över till det andra laget men utan att några poäng delades ut. Det gjorde att matcherna kunde bli jättelånga, och därmed lite tråkiga.

Tierp försöker med en hoppserv och lagkamraterna är beredda på vad som kan komma tillbaka? Ett exempel på hur Habos passare lägger upp bollen för en smash och motståndarlagets block försöker hindra bollen. Det är lätt hänt att blockeringen flyger ut utanför spelplanen eller att den hamnar innanför linjerna! Om smashen är riktigt hård är det naturligtvis väldigt svårt att hinna styra blockeringen?

 

Den här gången lyckades Habo placera in bollen mitt emellan Tierps spelare utan att någon hinner fram för att ta emot den.

Habo får åka hem efter en bortaförlust men det är ingen skam att förlora mot det starka hemmalaget  Tierp.

 


 

Nästa lag att gästa Tierp är Örkelljunga från norra Skåne. Förra årets hemmamatch vann Tierp ganska enkelt men det går inte att räkna med några enkla segrar i årets elitserie.

Det är ganska glest med publik på läktaren, speciellt på den borte planhalvan, och det är synd. Det är inte många toppidrotter som går att se på så nära håll för så lite pengar?

Örkelljunga dundrar in en av många lyckade smashar under matchen!

 

Den här kvällen får Tierp spela andrafiolen, de gör mängder av egna enkla misstag och Örkelljunga är hungriga och spelar aggresivt och vinner massor av poäng.

Ett desperat försök att rädda bollen från markkontakt. I volleyboll får bollen aldrig vidröra planen, den ska hållas i luften hela tiden, annars är poängen förlorad.

En typisk situation från kvällens match, bollen smiter emellan händerna och armarna på spelarna i Tierp.

Sekretariatet och fotograferna bevakar vad som händer på planen med stort intresse!

 

Lyckliga spelare och tränare i Örkelljungas lag! Att slå Tierp på bortaplan är en svår uppgift som de lyckats med. Tierp var ganska bleka och förlorade rättvis med 1-3 den här kvällen, gjorde många egna misstag men det tar inte bort Örkelljungas insats. Till skillnad från många andra idrottsgrenar är spelarna, ledarna och publiken väldigt sportslig. Inga direkta gnäll på domslut och missunnar inte bortalagen deras prestationer. Något som är helt annorlunda till det sämre i mer etablerade och större sporter!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013