Volleyboll 17012015

En volleybollmatch i Aspenhallen i Tierp är alltid bra underhållning. Inomhus och inget dåligt väder, inte för långrandigt och publiken sitter nära och kan uppleva spelets alla detaljer från parkett. Volleyboll är världens andra största bollsport efter fotbollen men så är det inte i Sverige. Det finns en elitserie men inget av lagen kan sägas hålla internationell toppklass. Utan utländska spelare skulle den säkert vara betydligt sämre.

Till Sverige kommer många utländska spelare i form av t.ex. amerikanska collegespelare som alla håller hög klass men inte är tillräckligt bra för sitt inhemska landslag. Då passar det bra att komma över till en mindre liga och få bra matchträning där de kan bli stjärnor i sina nya lag istället för avbytare på hemmaplan. Det är säkert uppskattat och Tierp är inget undantag, de spelare som kommer dit utfrån verkar trivas väldigt bra då ortens folk tar väl hand om dem.

I kväll är det dags för en match mellan Tierp Volley och Vingåkers volleybollklubb, två lag som för tillfället ligger i mitten på serietabellen.

Matcherna inleds med presentation av spelare, ledare och domare. Sedan är det dags för nationalsången, framförd av någon lokal förmåga, alltid lika trevligt!

Matchen börjar och det är dags att serva bollen!

Tierp har lite högre tempo än Vingåker och får hela tiden möjligheter att attackera deras block i attack efter attack.

Igen och igen, till slut kommer misstagen och förlorad poäng!

Tierps block har full koll på Vingåker och kan styra ner bollen på deras planhalva. Volleybollspelare har enorm spänst i benen och kan hoppa högt hela tiden över nätets höjd, att vara lång hjälper naturligtvis till.

En lucka i blocket och där sitter poängen!

Volleybollspelare ägnar sig gärna åt kramkalas på plan, efter varje vunnen eller förlorad poäng är det dags att peppa varandra på något sätt.

Time-out hos respektive lag. Ibland hjälper det, ibland inte. Det beror på om matchen håller på att glida ur händerna för ett lag eller om ett annat lag håller på att tappa koncentrationen. Det kan också vara taktik för att få en motståndare att komma av sig om poängen kommer alldeles för enkelt.

Tierp, som är det något bättre laget för kvällen har inte samma behov att bryta spelmönstret som Vingåker har men det är alltid välkommet med 1 minuts andhämtning, lite att dricka och få några instruktioner från tränarna. I många bollsporter är tränarnas roll helt avgörande tack vare deras enorma taktiska kunnande från att själva ha varit elitspelare under många år.

En av Tierps amerikanska spelare, Kyle Gramit, dunkar in en av sina många tunga smasher, han är rena poängmaskinen för laget!

Eftertänksamt hos Vingåkers spelare men man spelar inte bättre i någon bollsport än motståndarna tillåter!

Det gäller att försöka hitta en lucka i motståndarlagets block och det är lättare om anfallaren inte är alltför nära nätet och kan styra sitt slag utanför blockets räckvidd.

Tierps anfallare visar prov på fina nätattacker, gång på gång. Till slut kommer ett misstag från motståndarnas försvarare om tempot är högre än de hinner med i!

Smash!!!

Både Tierp och Vingåker bjuder på en del fint spel med Tierp som något bättre på det mesta. Men matchen visar också prov på att lagen är ojämna, det görs många misstag från båda håll vilket avslöjas av tabellplaceringarna. Man måste vinna alla matcher på hemmaplan med hjälp av publiken, att förlora på bortaplan mot ett topplag är inget att göra åt. Tierp har haft lite för många svackor under årets säsong för att vara nöjda?

Ska du eller jag ta emot bollen? Den här gången tog bollen sin egen väg och poängen till motståndarlaget från Vingåker.

Många bollar kommer fort och det är inte lätt att hinna med, de lag som kan variera sina angrepp från sida till sida har störst chans att överspela försvaren som inte kan veta vad som kommer härnäst?

Tierps block är effektivt för kvällen och det är svårt för Vingåker att hitta igenom med sina bollar.

Tierps passare försöker lägga upp bollen för en kommande smash. Anfallarna måste få bästa möjliga läge för att kunna trycka till bollen så bra som möjligt och helst undvika att hamna i motståndarnas block.

Det gäller för lagets libero och de andra spelarna längre bak på planen att vara beredda på att plocka upp bollar som slinker igenom blockets händer. Kommer en smash går det fort och en liberos uppgift är nästan som en akrobats?

Tierps anfall trycker på och Vingåker får allt svårare att försvara sig i matchens slutskede. En ganska klar hemmaseger med 3-0 mellan två av seriens lag i mitten av tabellen. Tierp brukar ligga i "top four" men har varit lite för ojämna hitills?

Tierps tränare behöver bara se till att laget inte tappar koncentrationen och börjar slarva, lätt hänt när ett lag är bättre än motståndarna och poängen rullar in.

Dags att tacka varandra och domarna för en väl genomförd match. Volleybollen verkar vara befriad från dåligt uppträdande, protester mot domslut m.m. som är alldeles för vanligt i många andra idrottsgrenar!

Serien är långt ifrån slutspelad och Tierp har fortfarande möjlighet att komma inom räckhåll för semifinalspel senare på säsongen.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2015