Volleyboll 16122012

För första gången har jag sett volleyboll i verkligheten och inte bara på TV! En sport som har en enorm utbredning i världen men i likhet med andra sporter, inte speciellt stor i Sverige. Det är synd eftersom det är riktigt bra underhållning, kräver ingen avancerad utrustning, och som publik sitter man nära och upplever spelets alla finesser. Namnet volley betyder att bollen ska hållas i luften tills ett av lagen kan avgöra genom att bollen träffar motståndarlagets golvyta på spelplanen. Lättare sagt än gjort! Nätet som skiljer lagen åt är hela 2.43 meter högt för herrar och så högt når ingen människa utan att hoppa. När bollen passerar nätet försöker motståndarlaget blockera bollbanan genom att hoppa upp och bilda ett "block". Det går åt massor av spänst och ork för att göra det i en hel match. En match består av 5 set, först till 3 vinner. Varje set är 25 vunna poäng.

 

Spelplanen är 18 x 9 meter med en speciell anfallszon 3 meter framför nätet på varje sida av planen. 6 spelare i varje lag där 3 är placerade i anfallszonen och 3 bakom.  När spelet startas börjar ett av laget med att serva bollen och den utförs bakom spelplanens yta. Nästa gång ett lag ska serva roteras laguppställningen ett steg medurs. Om däremot laget vunnit poängen fortsätter samma spelare att serva. Lite lustigt är att i varje lag har en spelare en annan dräkt än lagets övriga medlemmar, den spelaren ägnar sig nästan uteslutande åt att lägga upp passningar till de andra spelarna. Det är en fördel att vara lång i Volleyboll men spelaren som passar har ingen fördel av det. Lagen har också tillgång till ett antal avbytare som kan komma in istället för en annan spelare.

Den Norduppländska orten Tierp har ett lag i elitserien, och en fin hall som heter Aspenhallen för sina hemmamatcher. Hallen rymmer inte speciellt  många åskadare men det känns väldigt trevligt att sitta så nära spelet på planens ena sida. På bilden har Tierps spelare blå och svarta dräkter och det gästande bortalaget från Hylte Halmstad i Halland vita och svarta.
      

Tierps anfallare börjar med att göra en riktig hoppserv. Det är svårt att serva riktigt bra i Volleyboll, serven får inte vara för lös, då blir den enkel att plocka upp för motståndarlaget. Är serven för hård vill den gärna bli för lång och vill servaren sätta bollen lågt går den gärna i det egna nätet! En serv är ingen given poäng. I tidigare regler för Volleyboll kunde lagen bara få poäng i sin egen serv och det medförde att matcherna kunde bli väldigt långa och tråkiga när serven bara vandrade mellan lagen utan några poäng. Nu får motståndaren poäng direkt om serven misslyckas och då blir det mera fart i setet.

Hyltes anfallare smashar bollen över nätet och Tierps block med två spelare försöker hindra bollbanan. Spelarna bakom är beredda om blocket misslyckas. Man måste ha en väldigt snabb speluppfattning och reflexer om en bra smash kommer, bollen har hög hastighet. En blockering är inte heller enkel, bollen måste hamna på motståndarens planhalva och det är minst lika sannolikt att den hamnar utanför i hastigheten.

Istället för att vräka på med en smash kan anfallaren försöka lobba över motståndarna men det gäller att göra rätt. Bollen får inte fösas över utan måste slås, antingen med handflatan eller fingrarna, annars får motståndarna poängen. Det är inte tillåtet för någon av spelarna att vidröra nätet, en fot får beträda mittlinjen men inte komma över på "fel " sida.
      

Tierp provar med en smash och chansen att den lyckas komma igenom blocket är rätt stor när motståndarna ställt upp sig ganska glest. Om tempot är tillräckligt högt blir det bara svårare och svårare att få upp blocket i rätt position.

Hyltes stora center dundrar in en av sina många smashar. Slaget vinklas utåt och blocket har ingen chans att stoppa bollen.

Tierp lyckas också med sina smasher ibland men Hyltes block är klart bättre den här kvällen.

Hyltes spelare visar prov på enorm spänst och Tierps block hinner inte med mot slutet av matchen. Efter ett vunnet set i var för lagen drar Hylte ifrån och vinner tredje och fjärde set ganska enkelt. En mycket rättvis seger för bortalaget.

Blocket blir överspelat när bollen går högt men går den så högt att den landar utanför planen? Inte lätt för försvararna att fatta rätt beslut alla gånger.

Huvuddomaren i volleyboll står på en ställning och har full uppsikt över vad som händer över nätkanten, på andra sidan planen finns en annan domare som står på golvet. Bollen eller spelarna får aldrig vidröra den antenn som sitter på nätkanten och markerar planens bredd. Tierps blockerande spelare är passerad och nu gäller det för baklinjespelarna att försöka fånga upp bollen.

Ibland ser det ut som lagen har ett internt hemligt språk som signaleras bakom ryggen, dolt för motståndarna. Taktik är bra om den fungerar men om motståndarna är för bra hjälper det inte!

Mot slutet av matchen går det mesta Hyltes väg och Tierp lyckas inte med sina blockeringar. Det är bara att ta nya tag till nästa match.
      


     
Nästa match går veckan därpå mellan Örkelljunga från norra Skåne och Tierp. Matcherna inleds med presentation av domarparet och spelarna i respektive lag, därefter blir det nationalsång där publiken får stå upp. Väldigt trevligt och det skapar en bra stämning och det märks inget hat eller psykning av motståndarlaget som är alltför vanligt i andra sporter, en trist avspegling av temperaturen i samhället av idag.

 

Domarparet har normal kroppslängd, det är spelarna som är jättelånga!

Örkelljunga har serven och Tierps block försöker hindra bollen men det är sällan som ett lag lyckas blockera direkt på serven. Om serven är bra placerad och hård hinner ingen med helt enkelt.

De röd-vita spelarna i Örkelljunga har också bra spänst och seten är jämna i början, i slutet av både första och andra set går Tierp ifrån genom bättre servar och avgör klart. 

Andredomaren har full kontroll på vad som händer framme vid nätet, ingen otillåten beröring av nätet och fötterna på rätt sida om mittlinjen är det som gäller.
      

Örkelljunga har begärt en time-out och då får även Tierp en sådan på köpet. När ett lag begär time-out är det för att coacherna vill bryta ett negativt spelmönster hos det egna laget men man kan även hoppas på att motståndarna kommer av sig om de har en positiv period. Är motståndet för bra hjälper det inte men det skadar inte att försöka?

Tierp har servat och nu återstår att se vad Örkelljunga har för försvar?

 

Inte alltför mycket publik i hallen och det är synd, Volleyboll är mycket underhållande och borde få större uppmärksamhet men media bevakar i princip bara fotboll och ishockey regelbundet i Sverige.

Det går åt en del akrobatik när Tierps passare försöker "gräva upp" bollen innan den når golvet och förhoppningsvis göra den spelbar för en lagkamrat.

Det går inte att klaga på dramatiken i Volleyboll?

I tredje set biter Örkelljunga ifrån lite bättre och leder med några poäng innan Tierp samlar ihop sig och kommer tillbaka med ett avgörande ryck och vinner matchen med klara 3-0 i set. Något som verkligen sticker ut i matcherna är att stämningen på planen är så bra, både när spelarna lyckas med något och vinner poängen till laget men även om poängen förlorats. Dessutom förekommer inget gnäll på domsluten. Där har många andra idrotter en hel del att lära!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2012