Ett vildmarksområde som Florarna, till stora delar täckt av blöta områden, blir tillgängligt på ett helt annat sätt under vintern. Men det krävs naturligtvis en riktig vinter med kyla och snö. Kylan ska helst komma före snön vilket också var fallet den är säsongen. Då är det skidor som gäller. Att gå längs stigarna i skogen är inte lika enkelt tack vare snön, hindren syns inte och det blir väldigt tungt, snöskor kan vara ett alternativ. De stora myrmarkerna och kärren blir helt plötsligt enkla att ta sig fram på. Sjöisar man vara annorlunda, om det kommer mycket snö innan istäcket är pålitligt är det tveksamt att ens försöka ta sådana genvägar? Ibland bildas också otäck stöp under snötäcket vilket inte är så trevligt att trampa igenom och få kängorna dränkta?!

Isen har lagt sig på Gammelån och snön har täckt de spännande trädrötterna, vi får vänta till våren för att få syn på dem igen! Isen är full av spår från olika djur.

Trollet har gömt sig under snötäcket men avslöjar sig på ögonen som spanar.

De fallna träden täcks av snön, skulle det komma ändå mer försvinner de helt och hållet.

Den här vintern är skogen helt nersnöad från topp till tå, något som inte tillhör vanligheterna i Uppland utan för snarare tankarna till Norrbottens inland.

Inte enkelt att se var stigen under snön finns, kan göra det besvärligt att vandra eller åka skidor då alla förrädiska trädrötter och stenar inte syns längre?

Trollen längs gula stigen har lagt sig under vinterns snötäcke.

Trädtrollets skägg är fullt av is och snö.

Myrmarkens spejare sitter i träden och ser allt!

Det är alldeles tyst på myren, ibland hörs korpar när de flyger över och letar efter någon ätbart. I skogen är småfåglarna tysta, talgoxar, blåmesar, tofsmesar, domherrar och korsnäbbar som hör hemma där och kommer att fylla skogen med ljud när våren kommer. I mars månad börjar ugglorna ropa under nätterna. De stora skogshönsen, orren och tjäderns tid, kommer i april och tidiga maj.

Ljuset på myren är fascinerande, det växlar hela tiden från grått till lilaskimrande när molnstrimmorna rör på sig och släpper igenom ljusare partier. Helt utan förvarning kan det börja snöa och då är det bra att kunna hålla sig till skidspåret. När allting blir helt vitt runt omkring är det lätt att tappa orienteringen.

Vad är det som händer under Gammelåns is? En riktigt tuff vinter kan den säkert bli bottenfrusen där vattnet inte strömmar? På isen finns det gott om spår efter olika djur.

Den rakstammiga skogen ger ett grafiskt intryck.

En riktig vinterdag kan ge en stor upplevelse med en rejäl skidtur. Det gör inget att det är kallt, spåren blir bättre och skidorna går lättare, värmen i kroppen kommer inifrån av ansträngningen. Områden som är nästan omöjliga att besöka blir plötsligt tillgängliga. När kylan kommer före snön blir myren och kärren stenhårda i botten, under sommaren är det helt annorlunda, lätt att fastna och insekterna är inte att leka med! Sjöarnas och truskens isar är inte lika självklara att gå eller åka på under vintern. Om snön kommer för tidigt och lägger sig på isen innan istäcket är tillräckligt tjockt bör man nog avstå att ens ta sådana genvägar? Ett tjockt snötäcke kan också producera otäckt stöp. Inte så trevligt att trampa igenom snön och få kängorna genomblöta när det är vinter ute?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2016