Vattenpolo SM semifinaler 2014

Dags för årets semifinalspel i vattenpolons elitserie. Återkomst för Stockholmpolisens damer. Serien är ganska stympad då ett av de mer framstående lagen Linköping inte deltar i år. Därmed får fjolårets mästarlag Järfälla som vunnit serien walk-over och går direkt till finalen som spelas 9-11/5 i Eriksdalsbadet. Då återstår för Polisen och Neptun att göra upp om den andra finalplatsen i bäst av två matcher. Finalen spelas i bäst av tre matcher.

 

 

Neptuns tränare håller taktisk genomgång med sina spelare inför matchstarten. Det gäller en plats i finalen om en dryg månad och resultaten i serien är historia nu. Semifinalerna spelas i bäst av två matcher, vid ställningen 1-1 avgör straffkast efter full tid. Matcher kan sluta oavgjorda, ingen förlängning tillämpas.

Koncentration inför matchstarten hos Polisens damer.

 

Neptuns tjejer vinner utsimmen vid periodstarterna, betyder inte mer än att få första anfallsförsöken men tyder i varje fall på att de har snabba simmare. Det kan vara mycket värdefullt för att kunna genomföra de kontringslägen som brukar uppstå i matchen.

 

Matchen börjar ganska temposvagt och med riktigt dåligt skytte från båda lagen, nästan alla skottförsök går i målställningens trävirke eller utanför och över. Polisens taktik verkar gå ut på att sänka tempot, vårda bollen, värdera passningarna noga och på det sättet komma åt Neptun och det fungerar i matchens början.

 

Ytterligare ett skott som går över målburen.

 

Kamp framför Neptuns mål men den resulterar inte i någon farlighet.

 

Bara att påbörja ett nytt anfall för Neptuns målvakt.

 

Båda lagen har svårt att komma igång med ett ordnat spel, det gäller mycket och det märks.

 

Efter ett par relativt jämna och målfattiga perioder där Neptun hela tiden leder med något mål tar Polisen time-out för att få till en ändring av matchbilden.

 

Ett nytt misslyckat skott från Polisen.

 

Efter ungefär halva matchen börjar Neptun ta över mer och mer tack vare sina snabba simmare.

Stress hos Polisen och lugn hos Neptun.

Polisen får svårare och svårare att komma åt Neptun ju längre matchen lider, vattenpolo är en enormt jobbig sport då vattnet verkligen suger musten ur kroppen. Det gäller för coacherna att utnyttja hela laget och byta spelare för att inte bli frånsimmade hela tiden.

 

Avbytarna tittar intresserat på vad spelarna i vattnet har för sig.

 

Ju längre matchen pågår, ju svårare får Polisen att freda sitt mål från Neptuns attacker.

 

Kamp om bollen framför Neptuns mål.

 

Polisens spelare ser tröttare och tröttare ut i sista perioden då matchen håller på att rinna dem ur händerna men det finns en ny chans i morgon.

 

Till slut vinner Neptun matchen med klara siffror och leder 1-0 inför returen dagen efter. Även dagen efter tar Neptun hem segern och går därmed till final mot starka Järfälla. Med det här spelet blir det svårt att slå Järfälla som är en betydligt tyngre motståndare än Polisen. För Polisens del blir det brons i kavaj eftersom det inte återstår något lag att spela en tredjeprismatch emot.

Efter matchen flyttas linorna längs långsidorna och kortlinjen ut tillsammans med målburen till de regler som gäller för herrmatcher.

 

Nästa match på programmet är den första semifinalen på herrsidan mellan Polisen och Linköping, etta respektive fyra efter rankningen i Final Four.

 

Ett Polislag som missat finalen ett antal år i rad och är beredda att inte upprepa misstagen. Hård träning och satsning har gjort laget betydligt starkare, både fysiskt och mentalt. På andra sidan ett Linköpingslag som är försvagat jämfört med tidigare år. Det kan bara gå på ett sätt?

 

Redan från början sätter Polisen högsta fart och kontrar sönder Linköping fullständigt, ser nästan ut som spel mot ett mål långa tider.

 

Linköping kommer ingen vart, Polisens tempo är för högt och baklängesmålen ramlar in.

 

Försvararna är passerade och ett nytt baklängesmål trillar in. Det gäller att inte komma för nära målvakten, då blir det svårare att passera med skottet.

 

Det är bara att bita ihop och försöka komma in i matchen igen!

Linköping tillåts inte göra speciellt mycket i matchen då Polisen försvarar sig mycket bra.

 

Nytt mål igen och den här gången är det ingen kontring.

 

 

Det är lätt för målvakten att resignera men det är inte hans fel att Polisen kör över laget, vad ska han göra? I bakgrunden byter Polisen spelare efter ett av sina lyckade anfall.

 

Det är alldeles tydligt Linköping åker på en brakförlust i första semifinalen men det finns en chans i morgon att komma tillbaka.

 

Polisens coach behöver inte göra något annat än att se till att spelarna håller koncentrationen uppe och inte slappnar av. En storseger idag och det är lätt att underskatta motståndet i returmatchen, den fällan är det flera lag som gått i under många år av bollsporter.

 

Stopp, här kommer du inte längre!

 

Polisen spelar med stort lugn och vinner med alldeles för stora siffror för att matchen ska vara spännande. Dagen efter får Linköping tillbaka ett antal spelare och gör en något jämnare match men de kan inget göra åt övermakten. Resultatet är att Polisen går till SM-final efter ett antal missar de senaste åren, Linköping får kriga om bronset, vilka de får möta avgörs i den andra semifinalen.

 

Den andra semifinalen spelas mellan tvåan och trean efter Final Four, Hellas och Järfälla.

 

Hellas har haft en ganska svag säsong i serien men blivit mycket bättre mot slutet och under Final Four. Järfälla har däremot inte gett intryck av att vara samma lagmaskin som gett ett antal SM-tecken i följd. Semifinalen kan gå hur som helst m.a.o.

 

Matchen blir riktigt tät och lagen följs åt i målprotokollet. Det gäller mycket för båda lagen, Hellas vill naturligtvis få revanch för den sura eftersmak som förra årets SM-final gav då de fick ett tveksamt domslut emot sig i slutet av den avgörande matchen. Järfälla vill naturligtvis gå till final igen för att kunna fortsätta sin svit med segrar.

 

Inte speciellt många mål och inget av lagen förmår rycka och dra ifrån det andra.

 

Försvararna jobbar stenhårt och det blir svårt att komma nära målet för att avsluta. Båda lagen men framför allt Hellas har mycket bra målvakter, hinner de se bollen brukar det inte bli mål!

 

Vem ska ta bollen när den dimper ner?

 

Hellas blir coachade och genomför sin taktik skickligt.

 

På Järfällas bänk är det inte lika självklart som vanligt, de brukar kunna dra ifrån sina motståndare i slutet på matcherna men den här gången går det inte.

 

Hård kamp i bassängen men det spårar inte ur någon gång, domarna håller hårt i matchen och tillåter inga våldsamheter.

 

Bekymrad målvakt i Järfälla!

 

Den här gången hinner inte målvakten med.

 

Det är bara den bollförande spelaren som får attackeras, annars blir det frikast.

 

Passningarna måste värderas och helst hållas ut mellan medspelarna så att 30-sekundersregeln utnyttjas på rätt sätt. Under en tid har matchklockorna varit i dåligt skick på Eriksdalsbadet men nu är de äntligen reparerade. Det gör det betydligt enklare för spelarna att fatta bra beslut, dessutom ska det finnas två per sida enligt regelboken.

 

Det är lätt att dra på sig ett straffkast om spelaren tas för hårt.

 

Matchen avtar i intensitet mot slutet då inget av lagen vill chansa för mycket utan spelar försiktigt för att inte förlora.

 

Det ytterst oväntade inträffar att dagens match och även returen slutar med oavgjorda resultat. Ingen direkt lyckad utgång för något av lagen då en straffläggning måste tillgripas för att utse en segrare. Svårt i vanliga fall att lägga en straff säkert och nu tillkommer även nerverna. Hellas får sin efterlängtade revanch på Järfälla och vinner med uddamålet efter straffarna och får möta Polisen i finalen. Järfälla får nöja sig med att spela om bronset mot Linköping och det ses nog som lite av ett misslyckade för deras del? Men inga träd växer upp till himlen som bekant! Båda finalisterna känns välförtjänta och för sportens skull är det inte bra om ett lag vinner hela tiden.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014