Vattenpolo SM-finaler guldmatcher 2015

Årets SM-finaler i vattenpolo spelas mellan Neptun och Järfälla på damsidan, på herrsidan möts Järfälla och Linköping. Nyordningen med en enda match ger lite extra nerv åt tillställningen, det finns ingen andra chans! Det nya greppet känns betydligt bättre. Det blir helt enkelt mer spännande tack vare pressen att prestera!

Säkert också en praktiskt, simhallarna är väldigt upptagna och för klubbarna är det säkert också en ekonomisk fråga när de slipper extra övernattningar. Vattenpolo är ingen rik sport!

Ishockeyns slutspel med bäst av sju matcher känns mest som ett sätt att få ihop pengar till verksamheten?

Äntligen är det dags att kora årets svenska mästare, damerna är ut först. För båda lagen, Neptun och Järfälla känns Eriksdalsbadet nästan som hemmabassäng, de har spelat här otaliga gånger tidigare. Efter presentation av spelarna och domarna kommer nationalsången, en fin tradition! Vi kan vänta oss en spännande final mellan Sveriges två bästa lag just nu. Neptun har revanch att utkräva då Järfälla besegrade laget i den tredje finalen förra året. I år är det bara en enda match och det gäller att prestera just nu, det finns bara en chans. Återstår att se vilket lag den ordningen passar bäst för?

Neptuntjejerna gör sin sista uppladdning på bassängkanten och inte som herrarna, i vattnet! Nu gäller det. De har slagit Järfälla i matcher under säsongen, återstår att se om de klarar av det under finalpressen? Kunnandet och kvalitén finns.

Dags att köra igång med dagens första utsim. Samma rutin som under seriematcher. Internationellt brukar ett flytblock användas i mitten på bassängen och när utsimmet börjar dras blocket ner med hjälp av linor. Det här går lika bra och man slipper utrustning som kan krångla?

Redan från början sätter Neptun ordentlig fart och försöker pressa Järfälla som gång på gång tappar bollen. Taktiken som de kört med tidigare på säsongen med hård press och kontringar fungerar helt perfekt även denna dag.

Järfälla har tappat bollen och får en kontring på halsen tack vare Neptuns chockstart i matchen.

Perfekt positionsspel, Järfällas spelare får helt enkelt inga enkla passningsalternativ då medspelarna är hårt bevakade.

Även om tempot är högt måste bollen vårdas och passningarna ha rätt adress. Järfälla kan också starta snabba kontringar, det finns inget utrymme för slarv i årets viktigaste match.

I alla bollsporter måste man fatta snabba beslut, medspelarna förväntas inta positioner som gör dem passningsbara, sker inte det försvinner anfallet på ett ögonblick!

 

Snabb transport av bollen, inte helt lätt att göra det och samtidigt inte tappa den. Det går inte att hålla i bollen med ena handen, då skulle det inte gå att simma tillräckligt fort för att undkomma en jagande försvarare. Bollen måste transporteras som i en plog mellan armarna och det kräver träning för att klaras av i högsta fart.

 

Ingen ro för Järfällas spelare att göra något med bollen, den bollförande spelaren får angripas fysiskt men bara till en viss gräns så klart!

Så här ska det gå till, blockera motståndarens passningsvägar utan att bli för fysisk och riskera ett frikast för nära mål eller bli uppvisad 20 sekunder ur bassängen!

Aktiv coachning från bassängkanten men det är inte så enkelt att nå fram med budskapen. Det är ovanligt mycket folk på läktaren och ljudvolymen stiger!

Koncentration på bollen när den kommer farande. Är skotten tillräckligt hårda hinner en målvakt som regel inte med, på sin höjd kan de styra ut bollen och riskera att den hamnar hos en motståndare som får en till chans.

Mål igen och Järfälla är redan i stort underläge!

Spelarna ligger tätt på varandra men för dagen behärskar Neptun situationen perfekt och hittar bra alternativ.

Järfällas bänk och coacher får agera passiva åskådare när Neptun chockstartar matchen och anger tonen direkt, hård press och kontringar, tar ledningen med hela 5-1 i första perioden, det är Järfälla inte vana med?

Helt plötsligt finns det en väg framåt mellan försvararna tack vare en bra passning i rätt ögonblick.

Matchen är tuff, precis som det ska vara, vattenpolo är en tuff sport, men det blir aldrig fult eller grinigt i bassängen. Lag som inte kan hålla ihop moraliskt vid motgångar brukar få stora problem i slutändan.

Järfälla utnyttjar sina time-out under matchen men idag hjälper inga taktiska förändringar. Motståndet är för bra och försprånget bara ökar. Men det är naturligtvis rätt att försöka, så länge spelet pågår är det betydligt svårare för en coach att kommunicera med laget.

Neptuns spelare får en mänsklig ryggsäck på sig och det brukar leda till frikast. Man får inte attackera spelare fysiskt som inte har bollen. Men förvånsvärt nog rycker alla frikast inte sönder matcherna totalt som man kan tro?

Ett av många mål från Neptuns anfallare. De har verkligen bestämt sig!

Matchen är "körd" för Järfällas del men de viker i varje fall inte ner sig och slutar spela eller blir ojusta i bassängen. Det är naturligtvis svårt att hämta sig från 1-5 redan i första perioden och Neptuns spel ger dessutom inget utrymme. När ett lag orkar med att pressa högt kommer stressen hos motståndarna som ett brev på Posten. Tidsnöd och osäkerhet följer.

Som vinnande coach får man välja själv, hoppa i bassängen för egen kraft eller bli ikastad av laget. Neptun har gjort en strålande prestation och slagit ärkefienden med stora siffror på ett minst sagt övertygande sätt. Järfälla har nog fått en del att fundera på, de är stora i förlusten och gratulerar sina motståndare men en klubb med så höga ambitioner kan inte vara nöjda med att ha blivit helt överkörda i dagens final?

Det går inte att ta miste på den stora glädje som segern i SM givit till Neptun. De har lyckats med sin taktik och fått full utdelning mot ett närmast chockat Järfälla. Segern skrivs till hela 16-7 och det är ingen överdrift.

Neptuns lag har all anledning att vara stolta över sin insats. Alla har bidragit, taktiken har fungerat, självförtroendet finns och allt har omsatts till en seger i SM. Segern kommer säkert att firas på bästa sätt?

 

Säsongens sista och viktigaste match för herrarna ska snart börja. Presentationen av spelarna och domarna är avklarad, nationalsången ska spelas, sedan är det dags för matchen och spänningen är redan på topp i simhallen!

En sista taktisk genomgång inför matchen, de skulle vara snöpligt att falla på mållinjen och förlora den sista när alla andra har slutat med idel vinster.

Intensiv kamp om bollen redan i första utsimmet. Det visar att matchen kommer att bli tät och inget lag kommer att ge sig lättvindigt. Men det är ingen fara att det ska spåra ur, de kompetenta domarna har full kontroll och spelarna respekterar alla domslut utan gnäll och protester. Tänk om det kunde vara så också i andra bollsporter?

Ett snyggt mål av Järfälla. Det brukar dyka upp några fotografer på SM-tävlingarna och det är bra, bilder och videos som läggs ut på moderna sociala media hjälper till att öka intresset för sporten. Publiken tar säkert också bilder med sina mobiler, alltid kul med minnen från matcherna!

Nu gäller det för Linköping! Ska de kunna rå på favoriterna från Järfälla?

Ett skott utom räckhåll för Linköpings målvakt, bara att kapitulera!

Mycket starkt gjort av Linköpings spelare att ta sig förbi Järfällas samlade försvar, ha bollen under kontroll, och komma till ett bra läge för avslut. Men det måste gå fort, annars försvinner tillfället snabbt.

 

Mål! Det samlade försvaret hos Järfälla kan bara se på och konstatera faktum. Baklängesmålet är inte målvaktens fel, en målskytt har alla chanser och det går fort!

Full satsning på att få in bollen och den här gången lyckades det!

Bara för målvakten att plocka upp bollen och starta en ny 30-sekunders period med anfall.

Splash!

Matchen är tuff och jämn och bänken har all anledning att följa med. En coach måste ha känsla för vilka spelarbyten som kan tillföra laget och göra dessa vid rätt tidpunkt. Ingen spelare, hur vältränade de än är, orkar hålla full fart i en hel period om 8 minuter?

Linköping spelar bra och gör det svårt för favoriten Järfälla. Ska de kunna besegra Järfälla? Laget har gått framåt och inga andra kan räkna med några enkla matcher mot Linköping längre.

 

I flera av dagens matcher visas prov på mål som lobbas in från spelare långt ut från målet. Det gör det naturligtvis svårt för en målvakt som inte kan veta om det kommer ett skott, en lobb eller en passning?

Matchen är jämn och tät i två perioder, i den tredje lyckas Linköping trots många utvisningar och ruffigt spel få som mest en tvåmålsledning. Men alldeles i slutet kvitterar Järfälla och det krymper till ett enda måls försprång. En period kvar och ett mål är inte mycket att gå på med tanke på att Järfälla brukar vara som bäst i slutet av matcherna. Bänken och coachen ser bekymrad ut?

Ett nytt utsim och det syns att Järfälla har bestämt sig, stenhård satsning på en seger, inget annat duger!

Till finalerna har det hunnit samlas en hel del publik och det finns plats för ändå fler. Det hör till med publik för att öka stämningen runt ett slutspel, att spela inför tomma läktare känns väldigt avslaget?

Domarna är noga med att mössorna ska sitta på ordentligt, det är bara till att knyta snörena, annars åker den lätt av i närkamperna!

Järfällas herrar har gjort det igen! Trots underläge långt in i matchen. Man kan aldrig räkna ut Järfälla innan matcherna är över, de brukar vara väldigt starka i fjärde perioden, har fler alternativ än andra lag då alla kan göra mål och har stark fysik. Linköping hade chansen men kunde inte stå emot trycket i slutet av matchen. Måste kännas bittert för Linköping när möjligheten fanns och försvann?

Guldhattarna är på! Förra årets snöpliga förlust i semifinalerna på ett straffmål är glömt och de är mästare igen! Årets säsong är en enda lång rad av vinster, inte en enda förlorad eller oavgjord match vilket tyder på klass och bredd. Segersiffrorna skrivs till 13-10.

I samband med herrfinalen får Erikdalsbadet fint besök då delar av det herrlag som deltog i Olympiaden 1980 i Moskva dyker upp. De har kvar sina snygga jackor. 35 år har passerat, intresset för vattenpolon finns säkert kvar och några är fortfarande aktiva som ledare och tränare. Ett trevligt inslag!

Årets SM-finaler är över. Värdiga vinnare har fått sina medaljer, även de som vunnit tredjeprismatcherna. En härlig Poolkamp!

Vad händer nu inom vattenpolon? Eliten i svensk vattenpolo är väldigt smal, det är bara 4 lag på herrsidan som närmast regelbundet tar plats i Final Four, de 2 lag som fyller ut serien är hitills för bra för att ramla ur eliten men för dåliga för att konkurrera om semfinalplatserna. Tyvärr leder det här till att serien känns rätt avslagen när det endast blir tre matcher som betyder något. Men grundorsaken är väl att elitskiktet är för tunt, och det kan man inte lasta de 4 bästa lagen för? Hur ska man då gå vidare inom Simförbundet? Poolkampen är bra men det är bra många år framåt i tiden innan några av dessa unga spelare kan bli aktuella för elitspel i sina respektive lag, det hänger också på om de lokala klubbarna kan och orkar starta upp riktiga lag när spelarna väl nått rätt ålder. Ojämlikheten bland Sveriges kommuner är svår att rå på för ett idrottsförbund. Sporten måste få större utrymme och då krävs att badanläggningarna ger plats och de gamla uttjänta simhallarna inte bara ersätts av kommersiella lekanläggningar. Det drabbar säkert även simidrotten i landet och inte bara den marginella vattenpolon?

Trots alla frågetecken verkar dock vattenpolon vara på väg att få större uppmärksamhet och intresse, det är betydligt mer publik på plats än tidigare år, de bästa lagen har höjt sin nivå men det är långt kvar till internationell klass!

Text och foto: Björn Söderström © 2015