Vattenpolo SM-finaler bronsmatcher 2015

De lag som placerat sig som 3'a och 4'a i Final Four-serien ska mötas i en enda match om årets bronsmedaljer. För damernas del är det Polisen mot Linköping, Polisen anses ha hemmabassäng tack vare tredjeplatsen i finalserien. För herrarnas del är det en upprepning av fjolårets final mellan Polisen och Hellas, den gången i bäst av tre matcher. Polisens herrar vann serien förra året men blev snöpligt förlorare i finalen och vill säkert ha revansch på Hellas. Hedersamma fjärdeplatser vill ingen ha!

Matcher om tredjepris kan vara minst lika spännande som finaler. Ett nytt moment är att det endast rör sig om en enda match och det gäller att prestera, man får bara en chans vilket gör det hela spännande. Det blir också billigare för klubbarna med mindre kostnader för övernattningar osv...

Sekretariatet är på plats och det är snart tid för matchstart. Till dagens tillställning är också en del ny utrustning på plats, nya matchklockor och en stor resultattavla som ska ersätta gamla uttjänta prylar. Det återstår också att rusta upp takbelysningen i simhallen, många lysrör är trasiga och andra har tappat sin färg och lyskraft.

Inför varje finalmatch presenteras lagen inklusive domarparet för publiken. Polisens damer ser redo ut!

Sekretariatet och några av domarna har lite att diskutera men allt ser bra ut.

Koncentration inför uppgiften, det är nu all träning och matchning under året ska komma till nytta när allt ska avgöras vid ett enda tillfälle.

 

Var är mina medspelare? Det är viktigt att inte bli av med bollen högt upp i spelplanen, ju lättare för motståndarna att kontrasimma in ett baklängesmål.

Matchen börjar lite försiktigt med endast två gjorda mål i första perioden från Polisens sida.

Tempot i matchen är inte så högt och därmed enklare för försvaren, i andra perioden kommer Linköping tillbaka och utjämnar ställningen till 2-2.

Polisens anfallare måste bestämma sig, antingen passa bollen om det finns någon som är bättre placerad eller ta skottet själv. Matchklockan är också avgörande, om man leder matchen är det naturligtvis bättre att göra ett mål så nära 30-sekundersgränsen som möjligt, speciellt i slutet av perioderna och matchen. Varje sekund som kan stjälas av motståndarnas tid kan vara värdefull?

 

Sitter skotten så här bra placerade har målvakten som regel inte en chans att stoppa bollen, det går inte att förflytta sig så snabbt i vatten.

Prov på bra försvarsarbete, motståndaren får inga enkla passningsalternativ gratis.

Den här bollen tar jag hand om!

Time-out och taktiksnack hos Linköping. De har svårt att komma någon vart med Polisen idag som spelar tätt i försvaret. Får aldrig någon gång ledningen i matchen utan som mest oavgjord ställning och det räcker inte.

Polisens bänkspelare ser spända ut, de leder i slutet av matchen, ska det räcka till en efterlängtad bronsmedalj?

Om några sekunder är det för sent att passa bollen, man måste kunna fatta snabba beslut i vattenpolo.

Det unga Linköping har svårt att rå på det rutinerade Polislaget men de försöker i varje fall och viker aldrig ner sig.

Försvararna är för sent ute, de kan inte hindra bollbanan som slutar i ett baklängesmål för Linköping.

 

Samarbete hos Polisen, understöd på väg.

Vattenpolobalett!

Mål! I slutet på matchen lyckas Polisen gå ifrån med säkert lagspel och Linköping har inga möjligheter att komma ikapp.

Straffkast för Polisen, det är inte alltid sådana går i mål, ingen självklarhet i någon bollsport. Skotten måste vara hårda och välriktade utanför målvaktens räckvidd men då är det lika lätt att träffa stolparna eller ribban.

 

Lyckliga bronsmedaljörer hos Polisen. Efter en ganska jämn match lyckades de hålla ihop sina lagdelar väl och göra några avgörande mål när det behövdes som bäst. Resultatet blev till slut 8-5 i Polisens favör. Men med lite äldre erfarna och bra samspelta spelare i laget kan det vara guld värt i matcher som bara ska vinnas! Polisens damer vinner bronsmatchen med 8-5.

 

Fjolårets svenska mästare Hellas laddar upp inför matchen i bassängen. Säsongen har varit rätt skakig för klubben och de klarade sig till slutspelet med ett nödröp och får nog vara nöjda med att spela om bronsmedaljerna med tanke årets serie. Spelarbyten och skador ställer till det ordentligt.

Polisens lag kör sin vanliga ritual i bassängen inför matchen, om det hjälper eller inte är svårt att säga? Polisens säsong har också varit skakig och jojo-betonad med blandade prestationer och resultat. De får i likhet med Hellas vara nöjda med att spela om bronset. Dagens match är en repris på förra årets final då Hellas snuvade Polisen på segern efter att ha vunnit serien. Det är en hel del prestige i dagens möte!

Den nya resultattavlan är en stor förbättring, sekretariatet kan ge mycket bättre information om ställningen i matchen tillsammans med målskyttar, spelarpresentationer m.m. Tillsammans med de nya matchklockorna blir det plötsligt betydligt mer professionellt! På SM-finalerna brukar de längsgående borden tas fram, det ger sekretariatet och framför allt domarna mycket bättre överblick om vad som händer i bassängen. Inte lika lätt för spelarna att gömma sina ojustheter som utspelas under vattenytan, domarna ser mycket mer!

Dagens bronsmatch kan börja med det första utsimmet!

 

Polisen började matchen starkt och gjorde några fina mål upp till 3-0 men det skulle inte stå sig särskilt länge, i början på period tre är Hellas ikapp och tar även ledningen. Ska det bli som så ofta tidigare? Polisens lag har haft en förmåga att säcka ihop eller i vart fall drabbas av stora svackor i matcherna. Det borde inte vara så med tanke på alla duktiga spelare?

 

En fin kombination där Hellas helt tappade bort markeringen och Polisen kunde dundra in ett otagbart mål!

 

Dammatchens domare får en paus mellan uppdragen och ser intresserat på vad som händer i herrmatchen tillsammans med Simförbundets projektledare för vattenpolon. Domarna byts ut mellan de olika matcherna och de verkar inte ha alltför betungande arbetsuppgifter. Trots att några matcher är lite ruffiga bli det aldrig dålig stämning eller några protester, det enda som kan hända är att något av lagens coacher får ett utbrott men det är sånt som händer och visar mer på ett starkt engagemang!

Matchen är tuff men definitivt inte brutal på något sätt! Spelarna är hårdingar, bra tränade och är vana att ge och ta.

Ett baklängesmål igen! Inte mycket att göra något åt när skotten är hårda och välplacerade.

Stopp! Försvaren spelar bra i bägge lagen och det uppstår inte alltför många klara målchanser.

Matchen är jämn och bänken ser spänd ut, ända långt in i fjärde perioden hade det kunnat sluta hur som helst.

Hellas bänk är också spänd, hur ska man kunna gå ifrån motståndaren?

Att simma upp med bollen i ett anfallsförsök är ofta samma sak som att bli jagad och trängd av en motståndare, som också vill lägga beslag på bollen!

 

Vem orkar mest och längst?

Polisens lag visar upp stark moral genom att inte vika ner sig efter tredje perioden, Hellas ledning reducerades till 4-5 i slutet av perioden och ingenting är förlorat ännu, det finns 8 minuter kvar att spela om.

Prov på fin teknik, att använda benen för att komma upp högt och lättare hitta ett hål mellan försvararnas uppsträckta armar. Om orken finns är det också en fördel om armen inte ligger kvar i vattnet som bromsar rörelsen.

Lagen följs åt till 6-6 men sedan är det slut för Hellas del. Polisen har fått ny energi och gör några fina mål som sänker Hellas. I besvikelsen blir målvakten hos Hellas utvisad efter att ha visat sitt missnöje lite för öppet. Domarna ser allt!

 

Polisens målvakt spelade mycket starkt i slutet på matchen. Här får han dock ge sig för ett omöjligt skott. Ett lag blir starkare om deras målvakt storspelar, helt plötsligt törs man lite mer! En målvakt vinner inga matcher men han kan spika igen och se till att de inte förlorar och det är ofta avgörande i målsnåla matcher.

En av Polisens säkra straffskyttar dundrar in en straff utan pardon. Hellas målvakt är chanslös!

Bänken har insett att bronsmatchen är vunnen och det går inte att ta miste på glädjen! Segersiffrorna blir 10-6 efter en stark sistaperiod.

Maximal utdelning för Polisen, två bronsmatcher och två vunna medaljer. Självklart är det önskvärt att få spela en final men med tanke på förutsättningarna är det säkert det bästa tänkbara. Faktum är att det kan kännas bättre att vinna ett brons än att förlora en final och "bara" få ett silver? Det blir säkert en trevlig fest efteråt för att fira det som slutade rätt bra trots allt!

Hellas får finna sig i att bli utan medaljer i år men så är det i idrott, ibland vinner man, ibland förlorar man.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2015