Vattenpolo SM-finaler 2014

I helgen 9-11/5 var det dags för årets finalspel i vattenpolons elitserier. Finalspel för damer och herrar plus en match om tredjepris för herrar. Platsen den vanliga, Eriksdalsbadet i södra Stockholm. Årets ordning säger tre möten för att avgöra finalerna, om ställningen efter två matcher är 2-0 blir det tredje mötet onödigt. Däremot spelas matchen om tredjepris som en enda match.

Nästa års finalspel kommer att ändras till att endast bestå av ett möte. Det blir enklare att arrangera och deltagande lag kan slippa ifrån att spendera pengar på övernattningar. 13 spelare och ett antal ledare för två nätter blir en hel del pengar för föreningar som inte är från orten.

Vattenpolo är ingen stor sport i Sverige även om intresset är på väg uppåt något, inte minst tack vare Poolkampen, mer om den senare. Lagen som ska mötas i final är Polisen och Hellas på herrsidan, båda lagen hör hemma i Stockolm, Järfälla och Neptun från Stockholm på damsidan. För omväxlings skull nådde inte Järfällas herrar finalen utan förlorade mot Hellas på en straffläggning i semifinalerna utan får nöja sig med att möta Linköping i matchen om tredje pris. Järfälla får anses favoriter till SM-tecknet på damsidan även om Neptun lyckats slå dem i seriespelet. På herrsidan har Polisen haft stor framgång i serien men Hellas har kommit starkt på slutet. Men prestationerna i serien är histora nu då finalmatcherna är cupspel och inget är givet.

 

Före matcherna presenteras spelarna och domarna innan det är dags för nationalsången. Polisen i orange mössor och Hellas i sina grön-gula.

 

Uppladdning hör till i bollsporter och alla lag har sina olika cermonier! Om det hjälper är en annan sak?

 

Matchen startar i högt tempo från Polisens sida men de får ingen utdelning på sina skottförsök.

 

Båda lagen spelar bra försvarsspel och det är svårt att få fram bra passningar.

 

Polisen kör fast gång på gång i Hellas försvar.

 

Polisen kommer snabbt i ett tvåmålsunderläge.

 

Under tidigare säsonger har Polisens spel rasat ihop när de kommit i målmässigt underläge men det är inte den här matchens problem. Det är snarare det egna skyttet som inte alls fungerar. Skotten går antingen rakt på Hellas målvakt eller utanför målramen. När skyttet inte lyckas blir spelarna tveksamma till att ta några egna avslut, försöker passa bollen istället och då rinner 30-sekunderstiden ut och motståndarna får överta bollen.

 

Hellas är ett mycket skickligt lag taktiskt och lyckas med att få Polisen dit de vill den här matchen genom att trötta ut motståndarna.

 

Polisen får ägna stor del av matchtiden till försvar.

 

Hellas coach behöver bara se till spelarna håller koncentrationen uppe när taktiken visat sig fungera!

 

Bekymrade miner hos Polisen, det är mycket svårt att komma åt Hellas när det egna anfallspelet från serien är borta.

Dags för en ny period och utsim.

Polisens spelare blir klämd mellan två försvarare, då blir det omöjligt att få iväg någon passning med rätt adress.

Mycket av spelet i vattenpolo är man mot man. Enda chansen att få ett övetag är att låta bollen göra jobbet och ha ett högt bolltempo. Det tar bara någon sekund innan domarna blåser av för ideliga frikast och visserligen får det anfallande laget behålla bollen i de flesta fall men spelet blir ryckigt och tiden rinner lätt iväg.

 

Inte en lugnt stund för Polisens anfallare, två försvarare i ryggen på en gång.

 

Äntligen ett mål för Polisen!

Matchen är tuff men inte ojust, spelarna är vana vid att ge och ta för sig fysiskt.

Tempot i matchen avtar mot slutet. Hellas kan spela på resultatet och låta Polisen kämpa förgäves.

 

Ett sista försök att ta time-out och försöka ändra matchbilden men det är svårt, inget lag spelar bättre än motståndarna tillåter och Hellas har bestämt sig!

 

Polisen får ett straffkast men när det inte går i mål kan matchen bara sluta på ett sätt.

 

Hellas målvakt har en hel del att göra men Polisens för dagen klena skytte gör det enklare för honom.

 

Den första matchen är snart över och Hellas ser nöjda ut med utvecklingen.

 

Mycket att göra för Polisens målvakt och han har ingen skuld i nederlaget. När motståndarna spelar bort försvaret är det inte mycket en målvakt kan göra?

 

Matchen slutar i besvikelse för Polisen med ett 2-5 nederlag. Att släppa in 5 mål är helt ok i en match men när man inte gör några egna mål går det inte att vinna? 2 mål framåt är alldeles för dåligt. Det finns dock chans att komma tillbaka i morgondagens returmöte. Men det blir inte lätt då Hellas spelat bra och säkert vill få sitt efterlängtade SM-tecken efter förra årets knappa nederlag mot Järfälla?

 


 

Nästa finalmatch på programmet är damernas möte mellan Järfälla och Neptun. Järfälla har haft en enklare väg till finalen då de som seriesegrare inte behövde kämpa i en semifinal för att komma till finalen. Svensk damvattenpolo har inte många lag som kan kallas för elit? Men det finns säkert en liten osäkerhet i bakhuvudet när de besegrats av Neptun i serien, inget är självklart! 

 

Till finalerna har borden längs bassängen ställts upp, allt för att domarna ska få bättre överblick av alla tjuvtrick som spelarna gärna delar ut under vattenytan!

 

Neptun startar matchen starkt och tar ledningen med något mål.

 

Båda lagen får kämpa hårt om bollen.

 

Neptuns anfallare får finna sig i att bli nertryckt under vattnet.

 

Matchen innehåller många skottförsök men båda lagen har bra målvakter som håller siffrorna nere.

 

Tempot i matchen tröttar ut spelarna och ändå är tempot långt under internationell nivå!

Lagens coacher har möjlighet att begära time-out när de vill ändra något i matchbilden. Ibland hjälper det, ibland inte.

 

Full fart framåt i utsimmet!

 

Målvakten försöker göra sig stor i målet.

Koncentration inför en periodstart.

Försvarsspelarna kan hjälpa målvakten genom att blockera skott men i olyckliga fall kan det också leda till att skotten styrs i egna målet utan chans för den egna målvakten.

 

Lagen följer varandra i målprotokollet utan att något kan rycka ifrån.

 

En anfallare har inte många sekunders betänktid för att hitta någon att passa bollen till.

Domarna har en tacksam uppgift då inget av lagen spårar ur och börjar spela fult.

Järfällas bänk ser en aning bekymrad ut. Neptun ger dem ingen chans att dominera matchen som de brukar kunna göra.

 

Ska Neptun kunna greja en seger mot Järfälla. Ingenting är omöjligt om laget tror det själva?

 

Att kunna simma snabbt är en förutsättning för att spela vattenpolo på hög nivå. På internationell nivå är spelarna i stort sett lika bra som rena elitsimmare. Det är frisim och ryggsim som gäller.

 

Skottförsök av Neptun.

 

Ibland tappar spelarna mössorna i kamp om bollen!

 

Järfälla får finna sig att bli pressade av Neptun som verkligen vill vinna matchen.

 

Lite sent i matchen försöker Järfälla komma ikapp Neptun men det vill sig inte riktigt den här gången för Sveriges normalt bästa lag.

Neptun kämpar hårt för att vinna matchen och lyckas hålla undan till seger i det första finalmötet. De måste spela på toppen av sin förmåga för att kunna störa Järfälla och kan de göra det en gång till finns chansen till ett SM-tecken?

Dagen slutar med två överaskande resultat. Att Polisen förlorar mot Hellas är inte osannolikt men deras spel lämnar många frågetecken inför returen? Är det en engångsföreteelse med nerver i botten eller är det något annat? Spännande att Neptun lyckas med att ta en seger mot Järfälla. Är det något som Järfälla kan acceptera eller blir det revansch i morgon?

 


 

Lördagens första möte är tredjeprismatchen mellan Järfälla och Linköping.

Linköping förlorade semifinalen mot Polisen med klara siffor och får nöja sig med att spela en match om bronset mot starka Järfälla. Ska de lyckas störa Järfälla?

 

Järfälla vill inte förlora bronsmatchen och gör det svårt för Linköping att komma till bra avslut.

 

Linköping försöker men det är svårt att ta sig igenom Järfällas försvar.

 

Järfälla försvarar sig aggresivt men inte ojust på något sätt.

Målvakter måste vara duktiga på att trampa vatten och komma upp högt för att täcka skott. Undrar om någon ser någonting?

 

Järfälla tillåter inte Linköping att vårda bollen och är som regel först på bollarna.

 

Linköpings målvakt får hjälp av en försvarare att freda målet från påhälsning.

Järfälla har matchen under full kontroll och det blir svårt för Linköping att ändra på matchbilden.

 

Ju längre matchen går, ju mer stressade ser Linköping ut!

 

Järfälla trycker på och tar ett klart grepp över målfabrikationen.

 

Intensivt förvarsspel hos Linköping, något de får ägna sig åt gång på gång.

 

Full fart i utsimmet.

 

Järfälla har duktiga avslutare som kan producera fina mål.

Mot slutet av matchen nöjer Järfälla sig med att kontrollera händelserna och Linköping börjar se resignerade ut och drar på sig en del onödiga utvisningar.

 

Straffkast för Järfälla som sitter säkert i mål. De förlorade den jämna semifinalen på straffar och vill naturligtvis visa att det var en engångsföreteelse. Ett lag i medgång brukar lyckas med det mesta.

 

Linköping försöker men har svårt att komma till avslut mot Järfällas tuffa försvar.

 

Linköpings försvarare täcker anfallarens passningsvägar effektivt.

 

Som kompensation för den uteblivna finalen får Järfälla ett välförtjänt brons. Linköping kämpade emot bra men mot ett motiverat Järfälla väger de alldeles för lätt.

 


 

Ska Polisen resa sig från gårdagens mindre lyckade insats? En seger i dagens retur är ett måste, annars är säsongen över! Hellas är en respektingivande motståndare som lyckades manövrera ut Polisen men fick också hjälp av att Polisen hade så enormt svårt att göra mål på sina chanser.

 

En ny ritual för att höja lagandan och kamplusten, laget kan så mycket bättre än de visade under gårdagens match.

 

 

Finalen till ära har utrustningen för utsim till spelplanens mitt plockats fram. En flytkropp där bollen vilar, ett antal tyngder på bassängens botten och en lina som kan dras hem för att frigöra bollen vid periodstarterna. Full fart framåt, ett vunnet utsim innebär inget mer än att få periodens första anfall och behöver inte betyda något för resten av perioden.

 

Lagen sätter sina snabbsimmare på uppgiften. När bollen placeras i mitten av bassängen får simmaren starta från målet och målvakten får flytta på sig tillfälligt.

 

Matchen börjar lika illa för Polisens del som gårdagens match. De har enormt svårt att få bollen i mål på sina anfall och får mest ägna sig åt freda det egna målet.

 

Bevakning man mot man.

Vad ska en center göra när passningarna aldrig kommer?

Polisen får ingen lugn och ro när Hellas försvarar sig skickligt.

 

Kontringsattack från Hellas, när ett lag ligger på hårt för att få utdelning är det läge för motståndarna att genomföra kontringar när försvararna inte är på plats.

 

Mycket folk på läktaren men det borde vara fler, långt ifrån fullsatt.

 

Hellas taktik från gårdagens match fungerar även idag. Bänken ser lugn ut.

 

Mot slutet av matchen får Polisen lite ny energi när ett par mål ramlar in men det är i senaste laget och ger stress.

 

Hellas kan börja spela på resultatet men en sådan taktik kan vara farlig. Om motståndarna kommer ikapp är det svårt att satsa för fullt framåt igen?

 

Matchen blir lite fulare mot slutet och det döms en del utvisningar men det är lätt hänt när Polisen kämpar hårt för att inte förlora matchen och därmed chansen till ett SM-tecken.

 

I fjärde perioden får Polisen äntligen lite utdelning men tiden rinner snabbt iväg.

 

Hellas lyckas behålla lugnet trots att Polisen bara ligger under med ett enda mål men de spelar med självförtroende vilket syns lång väg.

 

Polisen kommer inte närmare än en uddamålsförlust. Uppryckningen i fjärde perioden kommer för sent. Finalförlusten för Polisen måste kännas som en stor besvikelse efter att ha vunnit serien. Men av någon anledning drabbades laget av något som liknar en kraftig prestationsångest och Hellas var inte sena att skickligt utnyttja Polisens kramp i bassängen? Men silvermedaljer är inte heller något dåligt resultat när besvikelsen lagt sig!

 

Hellas är svenska mästare 2014 på herrsidan! Starkt gjort att kunna utmanövrera Polisen taktiskt i två raka matcher. Grattis till det välförtjänta guldet!

 


 

Dagens andra final. Järfälla har revansch att utkräva för gårdagens knappa förlust mot Neptun, de vill naturligtvis fortsätta sin svit av SM-tecken och gillar inte att förlora.

 

Det är fint med snygga kläder och korrekt uppträdande inför publiken. Vattenpolon är väldigt ren från osportsligt uppträdande till skillnad från många andra idrottsgrenar!

 

Neptun vill naturligtvis ta chansen att vinna finalen när de har 1-0 i ryggen från gårdagens möte.

 

Järfälla trycker på ordentligt mot Neptuns mål.

 

Järfällas coacher visar på sin taktiktavla hur de vill att spelarna ska agera i bassängen.

 

 

Idag är det Järfälla som ligger lite före i målprotokollet.

Det är en riktigt bra match där spelet böljar fram och tillbaka i bra tempo.

 

Järfällas tyngd börjar ta ut sin rätt och Neptun får hela tiden svårt att få till något eget spel.

 

Neptun kämpar på bra men avståndet fram till Järfälla blir svårt att ta in den här matchen.

Straffkast för Järfälla men inte ens deras stjärnspelare kan få in bollen i mål alla gånger!

 

Järfälla har ett högre tempo i dagens match vilket ger dem övertaget och Neptun får inrikta sig på att försvara sig mer än att anfalla.

 

Försök till blockering av skottet från Järfälla men bollen smiter förbi Neptuns försvarare.

 

Tröttheten börjar märkas hos spelarna. Tempot är högt och vattnet suger musten ur kropparna.

 

Järfälla möter Neptun högt upp i planhalvan och gör det svårt för Neptun att starta anfallen.

 

Ett nytt kontringsmål, målvakten kan inte hindra det välplacerade skottet.

 

Båda lagen är skickliga med bollen och har starka simmare.

 

Bra försvarsspel från Järfälla och anfallaren får ingen tid att passa bollen.

 

Matchen är i princip klar och Neptun orkade inte riktigt med Järfälla den här dagen men det finns en till chans i morgon i den avgörande matchen.

 

Järfälla vinner returen med klara siffror och har återställt ordningen. Neptun räckte inte riktigt till när Järfälla ökade tempot och visade vilka som bestämmer. En avgörande match krävs för att utse året svenska mästarinnor.

 


 

Eftersom damernas returmöte slutade med seger för Järfälla står det 1-1 och en tredje match måste spelas för att avgöra vart SM-guldet ska hamna.

På söndagen slår Järfälla Neptun i en jämn match med ett par måls övervikt. Neptun har närmat sig Järfällas nivå men över en serie matcher är Järfälla fortfarande det starkare laget med en bredare trupp och fler alternativ. Men nästa år är det långt ifrån säkert vem som vinner SM-guldet då finalen ska avgöras i en enda match. Neptun har redan i år visat att de kan slå Järfälla och kan mycket väl göra det nästa år igen?

Efter den här helgen är säsongens elitserie färdigspelad. Återstår kval till elitserien där två lag från den lägre serien tävlar om att gå upp till eliten. Egentligen är den svenska herreliten alldeles för tunn med bara 4 bra lag och 2 som inte kan konkurrera på allvar. För att komma upp till en nivå där landslag kan nå framgångar behövs betydligt fler topplag och att spelare kan komma ut i Europa och spela i riktigt bra klubbar. Dameliten är ändå tunnare! Framtiden för svensk vattenpolo stavas Poolkampen och många års arbete!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014