Vattenpolo SM-final herrar guldmatch 2016

Det är dags för årets guldfinal mellan Linköping och Polisen. Att Linköping når finalen är inget att förvåna sig över, de har blivit bättre och bättre för varje år och är ett av de två bästa lagen i landet just nu. Att Polisen lyckades besegra starka Järfälla i sin hemmabassäng i andra semifinalen är däremot lite överaskande, de har inte gått så bra i årets serie och det är säkert en stor missräkning för Järfälla? Men det är också en del av charmen med slutspel och cupmatcher, inga gamla meriter gäller längre!

Det är också en del av Järfällas bekymmer, de brukar vinna serien tämligen enkelt och utgick säkert ifrån att segern i första semifinalen skulle räcka för att knäcka Polisens lag men så blev det inte! Oavgjort och straffkast är alltid ett lotteri.

Sedvanlig uppladdning för båda lagen i bassängen!

Alla lag har sina ritualer, även Polisen!

Lagen sätter sina snabbaste simmare på att ta hand om utsimmen vid periodstarterna, om det har någon betydelse är osäkert annat än att få det första anfallsförsöket och sätta sig i respekt.

Matchen börjar lite trevande men båda lagen är nog lite osäkra på sina motståndare?

Tempot är lite för lågt i inledningen och inget lag skapar särskilt mycket.

Till slut lyckas Polisen göra ett mål och spelar något bättre än Linköping men har svårt att utöka sin ledning, något som spelet borde ha motiverat.

Linköping lyckas kvittera Polisens ledning och perioden slutar oavgjord.

Linköping utnyttjar sina möjligheter till time-outs väldigt skickligt, deras coach tar alla chanser att påverka matchbilden till lagets fördel.

 

Polisen har svårt att utöka sin ledning i andra perioden, Linköping spelar visserligen inte speciellt bra men är duktiga på att försvara sig och gör det svårt för Polisen.

Linköpings målvakt har en fantastisk eftermiddag i bassängen, har tar i princip alla skott som är möjliga att ta och blir ett spöke för Polisens lag! Hans bästa vänner är stolparna och ribban plus sitt eget försvar som gör det svårt för Polisen.

I slutet av andra perioden kvitterar Linköping på nytt och den slutar också oavgjord. Polisens skott fortsätter att hamna utanför målramen eller i trävirket.

Stopp där, hit men inte längre!

Dags för en ny period och matchen har nått halvvägs. Fortfarande bara 2-2 i en målsnål tillställning.

Linköping kommer igång mer och mer och tar för första gången ledningen i matchen, det är kanske vad de behöver för att nerverna ska komma i ordning?

Polisen lyckas kvittera till 3-3 men har väldigt svårt att komma åt Linköping, mest beroende på det egna svaga skyttet och Linköpings starka försvarsspel.

I slutet på tredje perioden tar Linköping ledningen på nytt och nu börjar de känna att en seger är inom räckhåll! Men Polisen har knappast gett upp och det är 8 effektiva minuter till att spela.

Linköping psykologiska övertag ger direkt resultat i fjärde perioden, de utökar sin ledning och spelar bättre och bättre. Polisens negativa mönster upprepar sig, de har förtvivlat svårt att komma igen i matcher tack vare att de hamnar i rejäla svackor. Det är inget fel på kunnandet med det verkar låsa sig lite för ofta när den sista pusselbiten ska falla på plats?

Linköping trycker på ordentligt och vinner guldfinalen med hela 8-3, välförtjänt men kanske med några mål för mycket?

Matchresultatet är säkert en besvikelse för Polisens lag men de möter ett bättre lag och kroknar rejält i den sista perioden. Skyttet fungerar alldeles för dåligt, många stolp- och ribbträffar samtidigt som Linköpings försvar tvingar dem att ta skotten från alltför långt håll. Linköpings målvakt gör också en 100-procentlig insats och är nästan omöjlig för dagen. Det är bara att känna sig besegrade.

Linköpings SF tar sitt första SM-guld, de hade chansen även i förra årets final men blev besegrade i matchens slutskede av starka Järfälla. Det födde säkert en lust att inte en gång till! Deras kroatiske coach har uträttat ett stort arbete med laget som har höjt sin nivå rejält. Ingen kan känna sig säker på att besegra Linköping längre?

Text och foto: Björn Söderström © 2016