Vattenpolo SM-final herrar bronsmatch 2016

De här båda lagen har stött på varandra otaliga gånger genom åren. För Järfällas del känns säkert en bronsmatch som ett misslyckande, de är vana att vinna nästan allt men placeringarna från serien och Final Four betyder ingenting när semifinalerna börjar, då är det cupspel som gäller. Polisen snuvade Järfälla på den väntade guldchansen genom att slå Järfälla i semifinalen på straffkast. Snopet men sådan är idrotten ibland.

För Hellas del är en bronsmatch säkert mer väntad då de sin vana troget sladdat en hel del i serien och växlat spelare lite för ofta. Men nu är sådant historia och det är bara den här matchen som avgör vilka som ska få bronsmedaljerna!

Sekretariatet på plats från sin upphöjda position. Äntligen fungerar tekniken bra med den nya stora resultattavlan där man kan se ställningen, tiden, perioderna, time-outs och spelare som dragit på sig utvisningar. Även de fyra matchklockorna i respektive hörn fungerar och visar allt från 30 sekunder och neråt, den tid som varje lag har på sig att anfalla.

Dags för dagens första utsim. Målvakten får maka på sig och ge plats åt lagets snabbaste simmare!

Matchen börjar lite trevande, lagen känner varandra sedan otaliga möten genom åren. Många spelare tillhör lagen i många år och hinner skaffa sig ordentligt med rutin och vana från matcher som betyder något.

Den svenska elitserien är så pass tunn att de fyra främsta lagen knappast är hotade att åka ur eliten och då blir serien lätt en transportsträcka fram till Final Four. Men att finalspelet är en cup blir en extra krydda som kan få ett lag att prestera lite extra. Vilket inte är fallet i serien!

Matchen är ganska jämn i början med Järfälla leder i varje fall efter första perioden. I den andra kommer Hellas tillbaka och utjämnar ställningen. Men Hellas lever farligt då Järfälla är väldigt starka i slutet på matcherna!

Stökigt framför Hellas målvakt men inget mål den här gången!

 

Matchen är inte hårdare än normalt men de båda 9'orna i respektive lag är lite för aggressiva och blir utvisade för resten av matchen. Då gäller det för lagen att ha bra spelare på bänken!

Båda lagen använder sin rättigheter till time-outs under matchen, och det ska man göra. Ibland behöver taktiken ändras och en time-out kan också bidra till lite extra vila och att motståndarlaget kommer av sig?

Hellas försöker också ändra på matchbilden då den börjar svänga till deras nackdel från och med tredje perioden.

Full koncentration på bollen!

Här gäller det att vara stark och inte låta sig knuffas för mycket. I anfallszon har man inte många sekunder på sig att hitta ett passningsalternativ eller avsluta själv innan tillfället är borta.

Det är inget nöjesbadande även om det kan se ut så?

Spel i bassängens mitt, vattenpolo är enormt konditionskrävande med ständiga snabba simruscher. Ingen spelare kan vara i vattnet en hel period och lagen går runt på ett antal avbytare.

Det är underligt att spelarna klarar av att se hela tiden med tanke på allt vattenstänk som rimligtvis kommer i ögonen?

Målsituation framför Järfällas målbur men Hellas spelare har ingen större möjlighet att styra in bollen då han är klämd mellan två försvarare. Skott som styrs in på samma sätt som i ishockey är närmast omöjliga att ta för en målvakt. Men det är långt ifrån enkelt för en center att kunna bidra med något, det brukar mest handla om ren brottning framför målet!

Psykning på gång?

Järfällas bronsmedaljer är bärgade och spelarna ser nöjda ut trots missad guldfinal. Ett lag som vill vinna måste kunna kasta av sig besvikelser och ge allt i nästa match istället och det är Järfälla bra på, inget fel på inställningen! Vinsten skrivs till 11-5 då Hellas kroknat rejält i fjärde perioden. En välförtjänt seger!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2016