Vattenpolo SM-final damer guldmatch 2016

Den sista matchen som ska avgöra vilka som får guldmedaljerna bland damerna går mellan Neptun och Järfälla. Samma finalpar som förra året då Neptun lyckades vinna SM-tecknen, ovanligt stort dessutom! Eliten bland damerna är om möjligt ändå tunnare än bland herrlagen. Det borde finnas plats för fler lag i toppen?

Nu hoppas vi på en spännande avslutning på dagen med bra spel och helst ett antal snygga mål!

Presentation av spelare och domare hör till, nationalsång också så klart! Under finalen plockas de 1 meter höga längsgående borden fram vilket ger domarna väldigt bra överblick över vad som händer i bassängen. Även flytblocket som används vid utsimmen i periodstarterna är på plats. Varken borden eller flytblocket brukar användas under serien, det fungerar bra ändå!

I väntan på matchstart och dagens första utsim.

Full fart framåt är det som gäller! Allt för att få första anfall och sätta sig i respekt!

Järfälla gör första målet men förlorar perioden med hela 1-4, ska historien från förra året upprepa sig? Matchen blir i varje fall inte lika målsnål som de andra matcherna.

Tufft försvarsspel från Järfälla men Neptun visar ingen respekt och trycker på hela tiden.

Järfälla skärper till sig och börjar spela klart bättre i andra perioden men Neptuns ledning rår de inte på än så länge. En time-out kanske kan ändra på saken och störa Neptun?

Det är inte alltid en fördel att komma i en snabb ledning i början på en match, om det kommer några baklängesmål är det lätt att ett lag kommer av sig. Då har en coach en viktig roll att försöka ta tag i matchen på nytt. När perioden är slut har Neptun fortfarande en ledning med tre mål, 7-4, men den känns inte given på något sätt?

Full koncentration inför ett utsim, även för de spelare som inte ska försöka nå bollen måste de andra hänga med strax bakom för att kunna ta emot den, om laget vunnit utsimmet.

Neptun lyckas göra ytterligare ett mål till 8-4 men sedan tar det slut i den tredje perioden. Spelet går fram och tillbaka och blir lite tuffare och Järfällas styrka börjar skina igenom, när perioden är slut är skillnaden bara två mål, 9-7 till Neptun. Ska det räcka och kommer krafterna att räcka?

Vattenpolo är mycket ett spel man mot man, varje spelare har varsin att bevaka eller försöka undkomma.

Den här tar jag hand om!

Prov på bra försvarsspel, nära den bollförande spelaren och göra sig så stor som möjligt och placera en försvarare bakom varje anfallare, framför ur anfallarens synvinkel, allt för att stressa och försvåra deras passningar.

Bänkspelarna och reservmålvakten följer det som händer i bassängen med stort intresse, beredda på att snabbt kunna hoppa i vattnet när någon tröttkörd spelare måste bytas av. Ingen orkar spela en hel period i sträck, i varje fall inte i något tempo?

I början på den fjärde perioden gör Järfälla ytterligare ett mål och är bara ett enda efter. Neptun ser riktigt trötta ut och det märks på skotten som blir svagare hela tiden. Sedan inträffar det som förstör deras dag. En time-out begärs och nästan samtidigt går laget upp och kvitterar fram till 9-9. Domarna uppfattar begäran om time-out och underkänner målet vilket i och för sig är riktigt, om de uppfattat time-outen på rätt sätt. Det blir en häftig diskussion om det bortdömda målet mellan domarna och Neptuns coach och det gör att det blir ett långt spelavbrott.

Oberoende av vad som är rätt eller fel i sakfrågan, tappar Neptun både ork och fokus och Järfälla trycker på och kan få in ett avgörande mål till 10-9. Lite synd kanske att matchen spårar ur, i varje fall tillfälligt, men det är sånt som kan hända när mycket står på spel?

Järfälla behöver inte bekymra sig om Neptuns domardiskussion utan kan ta det lugnt, vila och gå ut och göra det som de är så bra på, nämligen att hålla distansen ut tack vare sin utmärkta kondition!

Deras bästa spelare är dessutom i U.S.A. och spelar i ett collegelag med stor framgång vilket tyder på att de har en tillräckligt bra spelartrupp?

Neptuns tjejer försöker i varja fall komma tillbaka i fjärde perioden men varken orken eller tiden räcker till.

Det lönar sig alltid att skjuta i alla bollsporter, om man inte försöker eller motståndet inte tillåter, går det inte att vinna några matcher.

Järfälla har stängt matchen och deras seger är helt rättvis. Men det måste kännas surt för Neptun att förlora på ett onödigt spelavbrott som förstörde deras final och vinstchans. Det hade kanske inte vunnit ändå men det är det ingen som vet?

Järfälla är tillbaka där de vill vara, högst upp på pallen. Förra året stora nederlag mot Neptun kändes nog inte så bra i en klubb med vinnarinstinkt?

Får de bara en bra lösning på ortens nya simhall kan de bli ändå bättre men det är en helt annan fråga!

Text och foto: Björn Söderström © 2016