Vattenpolo SM-final damer bronsmatch 2016

Dags för årets finalspel i vattenpolons elitserie. En fullspäckad lördag i Eriksdalsbadet 14/5-2016. Fyra matcher ska spelas, två för att utse bronsmedaljörerna och två om guldmedaljerna. Mitt på dagen blir det tid för den hitills största Poolkampen, en intressant satsning för att få igång återväxten inom vattenpolosporten, som har gått på sparlåga i Sverige tillräckligt länge nu!

Dagens första match är bronsmötet mellan Linköpings och Polisens damer. Nu är det vinna eller förlora som gäller, inga meriter eller serietabellplaceringar spelar roll längre!

Polisens damlag på väg till sin lagbänk efter presentationen av spelare och domare inför matchen.

Linköpings lag ser samlat ut inför uppgiften, de hade säkert velat spela en guldfinal istället men bronsmedaljer är inte dåligt det heller?

Var finns passningsalternativen? Det måste gå snabbt att hitta en ledig medspelare, tar det för lång tid blir armarna låsta av försvararen när den kommer för nära.

Linköpings unga tjejer bevakar Polisens spelare som hökar i bassängen, de får väldigt svårt att få till ett ordnat passningsspel.

Att blockera anfallarens skott eller passningsvägar är det bästa man kan göra, att komma för nära brukar som regel medföra ett frikast för motståndarna och de får nya 30 sekunder på sig att anfalla. Ibland kan det vara taktiskt riktigt att provocera fram ett frikast om anfallet är under tidsnöd, men det får inte ske allför klumpigt. Domarna har full kontroll!

Så här ska det se ut, göra sig så stor som möjligt och hålla upp armarna. Anfallaren kommer i tidsnöd och måste backa!

Här gäller det att ta snabba beslut!

Polisens målvakt får mycket att göra, Linköping kommer till avslut ganska enkelt och gör många fina mål.

Matchen är ganska "snäll" utan alltför många avblåsningar för ojust spel.

Polisens damer blir hela tiden stressade av Linköping som verkligen vill vinna matchen!

 

Efter ett frikast får inte anfallaren skjuta själv utan måste gå via en medspelare. Annars hade målet varit tämligen öppet, men 28 nya sekunder gör att de har chansen till ett bra avslut.

Polisens skytte den här matchen är inte bra, nästan alla skott hamnar i målramen eller utanför. De blir stressande och de få bollar som går på mål är alldeles för kraftlösa och enkla för målvakten.

Här har Polisen dragit på sig ett straffkast tack vare alltför hårt försvarsspel, och den sätter Linköpings spelare säkert i mål!

Målvakten ser uppgiven ut men det är inte hennes fel att laget förlorar matchen. När laget inte kan göra mål framåt går det inte att vinna matchen.

Polisens coacher gör vad de kan för att ändra matchbilden men i vattenpolo är det som i alla andra bollsporter. Man spelar inte bättre än motståndet tillåter och det gör inte Linköping den här dagen.

Linköping vinner bronsmatchen med 6-2. Det är ingen speciellt bra match men det är segern som räknas. Ingen tvekan om att Linköping är värdiga bronsmedaljörer!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2016