Vattenpolo 23112012

Jag besökte en elitseriematch 23/11 i Vattenpolo Eriksdalsbadet, som  ligger i södra Stockholm. Vattenpolo är en riktig kraftsport med mycket stort underhållningsvärde för publiken. Det uppstår inga döda perioder som i dålig fotboll där inget positivt händer om inget lag förmår slutföra sina anfallsförsök, det är inte heller någon idé att lägga sig på försvar. Ett anfallande lag har bara 30 sekunder på sig att avsluta ett anfall, sedan går bollen över till motståndarlaget som i sin tur får 30 sekunder till godo framåt.
       
Vattenpolo är ingen stor sport i Sverige utan lever lite i skymundan av simningen. De stora nationerna finns i gamla Jugoslaviens delrepubliker, Ungern, Italien, Grekland och U.S.A. Det är den äldsta lagsporten i Olympiska spelen, redan år 1900 kom den på programmet fast inte riktigt i den moderna form som finns nu. Det är synd att vattenpolon inte når ut till fler, den är perfekt som publikupplevelse med högt tempo och intensiva situationer hela tiden i bassängen.
      
För min egen del är det fjärde gången som jag ser en vattenpolomatch och det blir bara mer och mer intressant. En sportfotografs önskedröm!
      
Matcherna spelas i en vanlig simbassäng med tretton spelare i vardera lag varav sju är i vattnet samtidigt och den pågår i 4 x 8 minuter effektiv tid vilket innebär c:a 1 timme.

Kvällens match går mellan Stockholmspolisens IF och SKK Stockholms Kappsimningsklubb. Sekretariatet består av en tidtagare och sekreterare. Tidtagaren har mycket att göra då det är effektiv tid som används och det är gott om avblåsningar för frikast. Dessutom går klockan hela tiden mot 30 sekunder. Två domare dömer matchen, en per långsida av bassängen.

 

Full fart från början! Det gäller att tåla kallsupar och klorerat bassängvatten i ögonen. Många gånger påminner vattenpolo om brottning i bassängen. Det är bara tillåtet att attackera den motståndare som har bollen och minsta tveksamhet leder till frikast. Det stör inte spelet så mycket som man kan tro då frikasten tas direkt och spelet är snabbt igång igen.

 

En stor del av spelet är man mot man. Varje spelare tar sin motståndare, hårt och bestämt! Det är inte lätt att kontrollera bollen och simma framåt med en mänsklig ryggsäck på sig?!

 

Stockholmspolisens lag i orange badmössor. Kuddarna på sidorna är öronskydd, annars skulle motståndarnas armar och händer kunna riva av öronen på spelaren när de vill komma åt bollen!

 

Spelarna visar prov på bra spänst, det gäller för en skytt att försöka komma över försvararnas huvuden och händer. Då blir bollbanan svårare att blockera för motståndarna. SKK's spelare har svarta badmössor.

 

Lagen följs åt i målprotokollet till en början med en del fina mål från båda håll och även bra räddningar av målvakterna. Det är svårt att göra mål i vattenpolo, inte bara för att skotten måste vara utom räckhåll för målvakten utan för att det är svårt att komma till en bra position utan att ha en klängande försvarare på sig. Det blir aldrig speciellt många mål i en vattenpolomatch, typiskt drygt 10 jämfört med handboll och basket som påminner mest om vattenpolon. Att röra sig i vatten är enormt mycket trögare än i luften på land.

 

Båda målvakterna har mycket att göra. Det är förvånande att de kan förflytta sig i sidled så pass snabbt. Kommer ett skott nära stolparna räcker inte armarna till för att täcka bollbanan utan då måste målvakten ha rätt position för att ha en chans. Många skott kommer också i stolparna och ribban eftersom anfallarna vill göra det så svårt som möjligt för målvakten. Prickar de krysset är det snudd på omöjligt att ta bollen!

 

Det är aldrig fel att prova ett skott utifrån om sikten är fri! Många gånger kan ett skott gå i mål via en styrning av bollen, på samma sätt som i ishockey. Då är målvakten som regel chanslös!

 

Ibland tar lagen time-out under perioderna. Om spelet inte stämmer kan några taktiska förändringar ändra matchbilden, är motståndarna däremot helt överlägsna spelar det knappast någon roll men man kan alltid hoppas på att de kommer av sig?

 

En svår kroppsposition att avlossa ett skott ifrån eller passa bollen till en medspelare.

      

SKK's anfallare är klämd mellan två försvarare och det är inte lätt att kasta bollen bakvänd mot målet med handen felvänd. Utespelarna får bara använda ena handen för att hantera bollen, målvakten däremot får använda båda händerna till en linje 5 meter framför sitt eget mål.

 

Polisens målvakt har turen och skickligheten att hinna få upp armen för att täcka skottet!

 

Den här gången hann målvakten inte med men det är ingen lätt uppgift att stå i mål. Det är som regel aldrig målvaktens fel att det blir mål då skytten alltid har ett övertag. En bra målvakt är ett måste för att inte förlora matcher och alla skott som målvakten kan mota är en bonus för laget.

 

Inget riktigt önskeläge för en skytt, om man kommer för nära blir det svårt att passera målvakten som kan göra sig stor i målet. Att lobba bollen över målvakten är inte heller enkelt, lätt hänt att bollen "fastnar" i vattnet om bollbanan blir för brant.

 

Nästan som dans i bassängen?

 

Full fart framåt i simningen även i slutet av matchen, spelarna har bra kondition och behärskar både frisim och ryggsim galant. Båda lagen utnyttjar sina avbytare flitigt. Det går inte att simma i full fart fram och tillbaka i bassängen mer än några minuter, annars blir det för mycket mjölksyra i musklerna.

 

Anfallarna måste passa bollen snabbt inom laget, annars kommer motståndarna på som blodiglar. Visserligen blir det frikast men tempot i spelet rycks sönder och det blir svårt att komma till frilägen.

 

Lagen följs åt i målprotokollet med bara något måls övervikt åt båda håll fram till början av fjärde perioden. Då har Polisen ett antal riktigt bra minuter och kan dra ifrån med ett par mål. Efter det kan SKK inte komma ikapp och Polisen vinner med 10-8. En jämn och riktigt bra match!

 

Nyckeln till bra spel i alla lagsporter med boll är högt bolltempo, då får motståndarna bara jaga hela tiden och till slut kommer blottor i försvaret när de inte hinner med. Internationella topplag har ett mycket högre tempo än de svenska, de har dessutom fantastiska skyttar som avlossar skott som påminner om 9-meters i handboll. Spelet när det är som bäst påminner om upprullning på linjen i handboll. Till den nivån är det en lång väg för svensk vattenpolo.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2012