Vattenpolo 21042013

Semifinalerna i vattenpolo för året spelades som vanligt i Eriksdalsbadet i södra Stockholm. Två lag bland damerna ska göra upp om en finalplats mot redan kvalificerade Järfälla. Fyra herrlag ska försöka nå finalen som spelas om två veckor i Eriksdalsbadet. Hellas möter Polisen och Järfälla möter Linköping. Förra årets final kan därmed inte upprepas på nytt eftersom lagen möts redan i semifinalen.

Först ut för andra dagens returmöte är damerna, Neptun från Stockholm och Linköpings Simidrottsförening.

 

Linköping vann den första matchen med ett par mål och är favoriter att få möta Järfälla i finalen men Neptun har långt ifrån gett upp. Tjejerna spelar riktigt bra och kampen blir hård. Linköping rycker ifrån redan i den första perioden och efter den jämnar spelet ut sig men Neptun klarar inte av att komma närmare i målprotokollet.

 

Lagen har rätt att ta time-out i matcherna, allt för att försöka bryta spelmönstret både i det egna laget och hos motståndarlaget när spelet inte fungerar eller motståndarna är för bra. Här är det Neptun i sina schackrutiga mössor som tagit en tidig time-out.

 

Linköpings spelare i blå mössa får iväg ett skott trots att två motståndare hänger på axeln och över armen. Tjejerna kan av naturliga orsaker inte skjuta bollen lika hårt som herrarna kan göra men de kompenseras genom att göra ett flertal mål med lobbskott som helt ställer målvakterna. 

 

Spelet är långa stunder ganska fysiskt men båda lagen visar upp bra kondition och det blir aldrig något gnäll på domsluten.

 

Här är det Neptun som får smaka på hård uppvaktning från Linköpings spelare.

 

Det är inte lätt att göra sig stor i målet när man själv är ganska liten?

 

Full fart framåt med bollen mellan armarna.

 

Linköpings lag får instruktioner av sin ledare. Det gäller att hålla koncentrationen uppe trots att laget leder matchen klart.

 

Matchen är spännande med underhållande spel och Neptun visar inga tecken på att ge upp trots underläget.

 

Hård bevakning är det som gäller i bassängen!

 

Neptun kan också göra snygga mål!

 

Det är bara för Linköpings målvakt att starta spelet efter baklängesmålet men hon behöver inte vara orolig. Matchen punkteras i fjärde perioden och Linköping går ifrån till 9-4 och rättvisa 2-0 i matcher. Om två veckor väntar Järfälla och det blir säkert en betydligt svårare uppgift. Kul dock att konstatera att damvattenpolon har gått framåt sedan förra året och Linköping har all anledning att vara stolta över sin finalplats.

 


De fyra herrlag som ska göra upp om finalplatserna har alla satsat på en uppladdningsvecka i ett Medelhavsland. Mycket intressant och alla initiativ som kan höja nivån på svensk vattenpolo är välkomna! Först ut för dagen är Polisen som möter Hellas. Gårdagens möte slutade med en uddamålsvinst för Hellas och Polisen vill naturligtvis ha revansch i returmötet.

 

Glada miner hos Polisens spelare innan matchen!

 

Polisen börjar första perioden med att göra två fina mål och verkar ha bestämt sig för att ta revanch för gårdagens snöpliga uddamålsförlust. Spelet har blivit mycket bättre än under serien då Hellas slog Polisen ganska enkelt. Nu är lagen betydligt jämnare. Hellas målvakt kastar ut bollen för att starta ett anfall.

 

Till och med andra perioden leder Polisen med 3-1, sedan utjämnar Hellas till 3-3 med ett par kontringsmål där Hellas lyckas passa över Polisens försvar till en snabb anfallare som kan avsluta utan att få några ryggsäckar på sig. Polisen bränner också en straff och helt plötsligt är matchen osäker. Vilket jag som helst kan vinna.

 

En Time-out för att få stopp på Hellas och få tillbaka övertaget från andra perioden.

 

Hellas coach visar sina spelare vad som gäller för att vinna matchen och gå till final, taktiskt är Hellas väldigt duktiga och kan spela på resultatet och de har dessutom ett psykologiskt övertag på Polisen sedan seriespelet.

 

Full fart framåt för att försöka avgöra kampen.

 

Läge för ett avgörande mål?

 

Matchen slutar med ytterligare en uddamålsförlust för Polisen mot Hellas. Ett stort steg framåt för laget men det är en klen tröst när man spelat jämt och varit så nära? Hellas går till final som första lag med 2-0 mot Polisens IF.

 


Den andra semifinalen spelas mellan etablerade Järfälla som prenumererat på SM-tecknen de senaste åren mot fjolårets finalister, Linköping. Järfälla vann den första matchen med klara siffror och gäller som stora favoriter men idrott är alltid idrott. Underskattning och en dålig start i en match kan göra att något som verkar självklart kommer av sig?

 

Gårdagens match vann Järfälla med stora siffor men i ett slutspel är det matchvinsten som räknas i första hand. I första perioden hänger det unga Linköping med bra och sätter några fina mål, laget har gått framåt sedan förra året.

 

Perioden slutar 3-3 och Järfälla börjar trycka på ordentligt. I andra perioden rycker de ifrån och visar vilka som vill vara bäst i landet. Linköping hänger dock med riktigt bra och ger absolut inte upp men känslan är ändå att Järfälla spelar så bra som det behövs och kan säkert öka trycket ytterligare om det skulle behövas.

 

Ett snyggt mål av Linköping!

 

Järfälla kommer till avslutning gång på gång och matchen rinner snabbt ur händerna på Linköping.

 

Järfällas målvakt har också en del att göra men har bra hjälp av sina försvarare. Starkt också av Järfälla att byta målvakt under matchen för att hålla sina båda burväktare igång inför finalspelet.

 

Kampen i bassängen är hård men det är ett måste för att närma sig Europeisk klass.

 

Järfällas lag ser lugna ut och tränaren behöver inte ändra på något, matchen utvecklas precis som de önskar.

 

För Järfällas del blir semifinalen en bra genomkörare, Linköping är ett nummer för litet för Sveriges bästa lag.

 

Linköpings unga spelare jobbar på och har alla chanser att ge Polisen en hård kamp i den kommande matchen om bronsmedaljerna.

Semifinalerna är avklarade för den här gången. Vattenpolon har blivit lite bättre än förra året men toppen är otroligt tunn i landet. Det är bara fyra lag som närmast regelbundet tar hem semifinalplatserna. Det allra tristaste är att det inte kommer någon publik att tala om, bara några dussin åskådare och ingen som helst bevakning från massmedia. Det finns i varje fall något att glädja sig åt bortsett från de fina matcherna under semifinalerna och det är Simförbundets nya satsning på ungdomar som kallas Poolkampen. Vem vet, om några år kan det innebära att fler klubbar kan ställa upp med slagkraftiga lag och ge vattenpolon den nystart som den verkligen behöver?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013