Vattenpolo 21032015

Final Four är snart färdigspelad och Järfälla kan med en vinst i kväll ta hem segern utöver grundserien och positionera sig som favorit inför semi och finalspelet senare i vår. Laget har gått igenom hela säsongen på allra bästa sätt och det kommer att bli svårt för något annat lag att rå på Järfälla när SM ska avgöras. Fjolårets brons kändes säkert som ett nederlag för en förening med höga ambitioner?

 

En sista taktikgenomgång inför starten av perioden, alla vet säkert vad som ska göras och det finns säkert andra som vill komma in i laget?

 

Kvällen motståndare är Linköping, ett lag som har blivit bättre hela tiden och har framtiden för sig med unga spelare. Ska de ha en chans mot Järfälla i deras hemmabassäng? De visar sig snart.

 

Järfälla börjar matchen på sitt vanliga sätt, full fart framåt, högt tempo och aggresivt försvarsspel. Ingen tvekan om att laget har vinnarinstinkt. En vinst i kväll och förstaplatsen i Final Four är klar. Den turneringen är en seedning inför kommande finalspel. Vinnaren möter laget som kommer fyra, lag två och tre möter varandra i två semifinaler, hemma och borta. En seger i grundserien och Final Four är ingen garanti för ett svenskt mästerskap, då resten av säsongen är cupspel och allt kan hända. Inget tyder dock på att Järfälla ska få problem att nå en final?

 

Linköping har all anledning att vässa formen och få in det höga matchtempo som krävs för att vinna matcher.

 

Vem ska jag passa bollen till? Järfälla spelar ett tufft försvarsspel och motståndarna har inte många sekunder på sig att fatta ett beslut innan de blir nertryckta.

 

Vattenpolo kräver att man kan simma fort, annars kommer man aldrig till positioner som gör att det blir möjligt att passa bollen till en medspelare eller avsluta själv.

 

Domaren har full kontroll på händelserna, alla matcher brukar innehålla mängder av frikast men spelarna är vana och gnäller inte på varandra eller domsluten. Vattenpolo kräver tuffa spelare.

 

Stopp där!

Det ser lugnt ut på Järfällas bänk bland avbytarna. Matchen utvecklas bra för deras del, en stadig ledning och inget tyder på att matchen ska förloras?

Linköping kämpar på och ger definitivt inte upp. De vill naturligtvis komma tvåa i Final Four efter omöjliga Järfälla inför finalpassen.

Linköping kan också göra mål och komma fram till fina avslut.

 

Domaren övervakar ett av periodernas utsim. Betyder bara att ett lag får första anfall i en period men kan också vara ett sätt att sätta sig i respekt?

 

Här får Järfälla ge sig och släppa in ett av Linköpings mål.

 

Matchen slutar 18-11 till hemmalaget och det speglar lagens klass bra. Järfälla är bättre i varje detalj men inte totalt överlägsna? Seger i Final Four är klar och förutsättningarna för fortsättningen är bästa möjliga.

 

Kvällens dammatch går mellan Järfälla och Neptun. Hemmalagets dominans på damsidan känns inte alls lika stor i år som tidigare år. Är det dags för Neptun att snuva Järfälla på mästerskapet i år?

 

Bra coachning är en nödvändig del i alla bollsporter, vattenpolo är inget undantag.

 

Hemmaplan eller hemmabassäng i det här fallet brukar alltid vara en fördel men det kan också vara en press då alla väntar sig att hemmalaget ska segra? Det finns ingen automatik i idrott.

 

Järfällas stjärnspelare Louise Hazell ser koncentrerad ut. Laget saknar flera ordinarie spelare, ska det räcka ändå för att besegra Neptun?

 

Neptun startar matchen bra och skaffar sig en ledning.

 

Allt är ok och inga ojustheter vid utsimningen. Domarna har en tacksam uppgift i kvällens båda matcher, inget gnäll varken från spelarna eller ledarna. Något för andra sporter att lära sig av?

Neptuns bänk ser intresserat på vad som händer i bassängen.

Domare Hans Lundén behöver inte ingripa alltför ofta, lagen uppträder väldigt sportsligt!

Neptun skaffar sig ett försprång i första perioden men Järfälla kommer tillbaka och matchen är relativt jämn i början.

Alla spelare måste värdera möjligheterna att passa medspelarna, slarv leder omedelbart till en kontring av motståndarna.

Neptun försvarar sig bra och Järfälla dominerar inte på det sätt som vi är vana vid.

Neptun har också lärt sig hur man stressar motståndarna, om de fysiska förutsättningarna är likvärdiga kan inget lag köra över det andra med snabbhet osv..

 

Aggressivt försvarsspel hjälper inte Järfälla den här kvällen. Neptun har för många alternativ.

 

Oavgjort vid utsimmet. Domaren behöver inte ingripa.

 

Full fart framåt i en av kvällens många kontraattacker.

 

Neptun kommer gång på gång i snabba kontringar och Järfällas målvakt har en otacksam uppgift.

 

Neptun vinner till slut matchen med klara 24-14, i första hand tack vare sina fina kontringar, men också på skicklig coachning från bänken. Snabba simmare och bra skytte är nyckeln till kvällens seger. Förra året vann Järfälla SM i den avgörande matchen av finalen. I år avgörs den i en enda match och det ändrar förutsättningarna rejält. Det ska bli spännande att se om Neptun kan kamma hem ett mästerskap men man ska inte heller glömma Linköping?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2015