Vattenpolo 16112013

I veckoslutet 15-16/11 spelades det tre elitseriematcher mellan Stockholms Kappsimningsklubb SKK, Stockholmspolisens IF SPIF och Hellas simklubb. Tyvärr består elitserien i Sverige bara av sex lag och av dessa är endast fyra på hög nivå. Den klassiska klubben SKK drabbades dessutom av kraftigt manfall till seriepremiären, flera ordinarie spelarna inte tillgängliga, skador och elände. Då är det inte enkelt att möta något av de fyra topplagen. Första matchen på fredagskvällen slutade pinsamt nog med förlust 3-29 mot Polisen. Det säger inte så mycket om Polisens insats utan mera som ett träningspass. SKK kommer säkert igen!

 

Polisen startar matchen i högt tempo och närmast chockar Hellas med några snabba mål. Laget har tagit ytterligare några snäpp framåt jämfört med förra årets trupp, högt tempo, bra passningsspel, bra försvar och flera som kan avsluta anfallen. Dessutom två bra målvakter. Polisen kommer att bli mycket farliga i årets serie! Rycket i första perioden lägger grunden till segern i matchen, Hellas kommer aldrig närmare än två måls underläge under resten av matchen.

 

När ett lag blir stressat av ett aggresivt anfallsspel är det lätt att dra på sig utvisningar och straffkast. Det är inte lätt att göra mål på straff i någon bollsport. I vattenpolo måste skotten sitta nära stolparna eller under ribban för att garantera mål och då är det lätt hänt att skotten tar i trävirket istället. Den här gången blev det ett vackert mål!

 

Koncentration före utsimmet i en ny period. Alla sex utespelare ska befinna sig vid den förlängda mållinjen när domaren blåser igång perioden. Bollen kastas i vattnet vid den tänkta mittlinjen och den som simmar snabbast fram till bollen kan påbörja ett anfallsförsök.

 

Polisens lag trycker på och lämnar Hellas ingen arbetsro framåt. Det är nästan aldrig målvaktens fel att det blir många baklängesmål. Vad ska han göra om skotten är hårda och välplacerade och försvaret är överspelat? Hellas målvakt gör ingen dålig match, det är Polisen som är bra den här eftermiddagen!

 

Hellas är inte ofarliga men de får inte samma chanser som Polisen tack vare deras försvarsinsats.

 

Målvakten visar prov på bra spänst, att stå i målet och trampa vatten är jobbigt och det finns ingenting att ta avstamp ifrån. Bassängen ska vara så djup att ingen spelare kan stå på botten och vila. Men målvakten måste ha lite tur, är skottet rätt placerat han han ingen chans att hinna förflytta sig i sidled, vatten är trögt att röra sig i och bollen färdas mycket fortare.

 

Hellas har fått ett straffkast och utespelarna hos Polisen kan bara se på och hoppas att han missar eller att målvakten kan ta bollen?

 

Ska försvaret hinna blockera det kommande skottet eller ska skytten genomskåda och finta bort motståndarna. Det är inte bra heller om försvararna hindrar målvaktens sikt för mycket?

 

Polisens anfallare har lyckats simma ifrån försvaret i en kontringsattack, kommer han för nära målvakten blir det svårt att passera honom med skottet och tar det för lång tid blir han nedtryckt av försvararen bakifrån. Inte mycket tid att fatta rätt beslut men den här gången var målvakten chanslös!

 

Hellas kommer också till anfall men Polisens försvar har gjort det svårt för anfallaren och målvakten har alla chanser att hinna ta skottet då han befinner sig på rätt sida av målet. På avbytarbänken sitter Polisens lag tillsammans med sin coach och tittar intresserat på matchen som verkar gå deras väg den här gången.

 

Dags för Hellas att ta en time-out och försöka störa Polisens lagmaskin men det blir svårt. Under några år har Polisens lag "ramlat ihop" när de fått motgångar under matcher, det har räckt med ett par baklängesmål och så rasade hela laget ihop. Det syns ingenting av detta idag, mentala åkommor verkar vara avhjälpa med rätt träning. Det är helt naturligt att lag får svackor under matcher, det händer i alla bollsporter, men det gäller att tänka framåt, inte bakåt. Missade poäng och baklängesmål går inte att göra något åt och snurrar tankarna för mycket åt det hållet skadar det självförtroendet.

 

Polisens lag låter sig inte störas av Hellas time-out och fortsätter sin framgångsrika taktik för kvällen. Fullt ös framåt!

 

Utespelarna får bara hålla i bollen med en hand i taget, målvakten får ta den med bägge händer fram till en femmeterslinje framför målet. Det är inte enkelt att simma med en boll i ena handen utan spelarna försöker hålla bollen framför ansiktet och låta armarna bilda en plog som bollen inte kan hoppa över, annars skulle det vara omöjligt att simma så snabbt som spelarna gör med boll. Ingenting är dock snabbare än att passa bollen och hålla ett högt bolltempo, förr eller senare gör försvaret ett misstag?

 

Går det för långsamt hinner försvaret gruppera sig och blockera både passningar och skottförsök. I bassängen ser det ofta ut som att alla anfallare får varsin överrock i ett man-mot-man försvar. Domarna blåser frikast på frikast men underligt nog brukar spelet inte ryckas sönder totalt trots det. En för intensiv bevakning leder till utvisning i 20 sekunder och då får anfallarna en fördel då en av överrockarna försvunnit!

 

Polisen behöver egentligen ingen time-out den här kvällen då allt verkar gå deras väg men får naturligtvis chansen till lite vila när motståndarlaget tar sina time-outer. Laget leder matchen hela vägen till slutsignalen med mellan två och fyra mål. Rycket i första och ytterligare ett i den fjärde gör att Hellas förlorar med 15-11. En riktigt bra match av de båda Stockholmslagen. Nu gäller det att förvalta detta och inte tro att allt är så bra att det inte kan bli ändå bättre?

 

Nästa match går mellan SKK och Linköpings unga lag. För SKK har läget inte förbättrats när det gäller tillgängliga spelare utan de får försöka så gott det går. Att bli överkörda av Polisen dagen före kan vara moraliskt nedbrytande?

Linköping tar snabbt befälet och leder med hela 7-1 på kort tid men SKK tar sig samman och arbetar upp sig till 7-9, underläge med bara två mål och det är starkt gjort efter ha blivit krossade dagen före. Om det beror på att Linköping slappnat av och tror att matchen är klar är osäkert?

 

SKK's anfallare blir inklämd mellan försvararna och målvakten men de försöker i varje fall och får även en del utdelning på sitt slit.

 

Linköping skärper till sig och ökar försprånget på nytt i målprotokollet. Matchen saknar dock helt den nerv som den förra matchen hade, känslan är att Linköping kommer att vinna matchen bara de koncentrerar sig och inte underskattar en åderlåten motståndare? 

 

SKK kan också göra mål och minst lika snygga är de!

 

En tilltrasslad situation framför Linköpings mål, det är underligt att en målvakt kan se något för allt stänkande vatten?

 

Konsten att trycka ner en anfallare! Försvararna får inte gå fram för hårdhänt nära målet, då kan det lätt bli både utvisning och straffkast. Vi får inte se många inspel mot några lags centrar den här kvällen, i internationell vattenpolo brukar lagen passa in till centern för att han ska kunna styra skotten i en annan rikting, ungefär som i ishockey, men det kräver att centrarna är urstarka och klarar av att försvararna hänger på dem som cementsäckar! Det är mycket lång väg till den nivån för svensk vattenpolo.

 

Ett prov på konsten att blockera en anfallare, utan att dra på sig ett frikast! SKK ska ha all heder av att kämpa sig igenom en jobbig helg med två förluster. Lagen tappade inte modet i matchen mot Linköping och det tyder på att laget kommer igen, bara de ordinare och skadade spelarna kommer tillbaka, då blir det bättre igen!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013