Vattenpolo 15042012

I helgen 13-15/4 skulle det avgöras. SM-finalerna för årets inomhussäsong i vattenpolo, platsen Eriksdalsbadet i södra Stockholm. Tre matcher på lördagen, herrarnas och damernas returmöte efter fredagens inledande finalpass och dessutom en match om tredje pris för herrarna. Fredagens matcher slutade med klara segrar för Järfälla både bland herrar och damer. Damerna möter Neptun och herrarna Linköping. Bronsmatchen står mellan Hellas och Stockholmspolisen. Vädret utanför badhuset är bedrövligt med ett riktigt vinterbakslag, massor av tung blötsnö under natten och det känns tacksamt att tävlingen går inomhus! Dagsljuset utanför hjälper i varje fall till att göra ljuset i lokalen behagligt utan att blända alltför mycket.

 

     

Lördagen börjar med herrarnas bronsmatch. Polisens lag i orange mössor laddar upp i ena hörnet av bassängen och Hellas i mörkgröna mössor framför det andra målet. Polisen har en del att fundera på efter semifinalförlusten mot Linköping då skyttet inte alls fungerade.

Uppladdningen fortsätter med lite skotträning, målvakten behöver känna på bollen för att komma igång.

Klart för matchstart. De sex utespelarna får simma fram till bollen som domaren släpper på mittlinjen när spelet blåses igång. Då är det full fart framåt som gäller! De sex avbytarna sitter på bänken bakom mållinjen.

Det gäller att snabbt simma fram till mittlinjen och knuffa över bollen till en medspelare och påbörja anfallet. Laget har bara 30 sekunder på sig att komma till ett avslut, sedan går bollen över till motståndarlaget. Polisen börjar med att göra 1-0, sedan är det slut på det roliga.

Ett läge där både skytten och målvakten måste fatta snabba beslut. Antingen försöka passera målvakten åt sidorna eller lobba bollen över. Kommer skytten för nära målvakten är det svårt att lobba, risken är att bollen bara går rakt upp och ner och "fastnar" i vattnet bakom målvakten utan att passera mållinjen!

Polisens målvakt får vittja kassen gång på gång den här dagen. Ingen tacksam uppgift men Hellas spelar bra och får igång sitt skytte betydligt bättre än Polisen.

Straffkast för Hellas. Det är lätt att tycka att ett straffkast borde vara ett givet mål men så enkelt är det inte. Skottet måste gå utanför målvaktens räckvidd och då är det stor risk att skottet träffar stolparna eller ribban eller rent av utanför målramen. Målvakten kan också chansa och ha turen att "gissa rätt"!

Full fart framåt av Hellas, varje spelare i respektive lag får sin egen "ryggsäck" i man-mot-man spelet.

Polisen kommer till avslut men det blir bara 4 mål från deras sida på hela matchen och det räcker naturligtvis inte för att vinna.

Dags för time-out hos Polisen men det hjälper inte den här dagen, det dåliga skyttet från semifinal-spelet sitter fortfarande i.

Hellas målvakt är stor och respektingivande i målet och det bidrar säkert till att Polisens lag får problem att få in bollen! Hellas vinner matchen om tredjepris välförtjänt med klara siffror. Matchen är inte speciellt spännande och välspelad med det förtar inte Hellas prestation.

Nästa match på dagordningen är damernas returmöte i finalen mellan Järfälla och Neptun. Järfälla leder med 1-0 efter en klar seger med 17-11 från gårdagen. Järfälla är också regerande mästare sedan två år tillbaka. Här är laget samlat inför drabbningen i sina snygga badrockar.

Damerna har samma typ av ritualer som herrarna inför matchen. Lagkänsla och samarbete är A och O i alla bollsporter.

Spelplanens storlek i bassängen är lite mindre både på längden och bredden när damerna spelar. Redan från början tar Järfälla befälet och matchen blir riktigt välspelad.

Järfällas damer visar också prov på starkt försvarsspel.

Hit men inte längre!

Järfällas damer är mycket effektiva framför mål och drar snabbt ifrån i protokollet. Det syns med all önskvärd tydlighet vilka som bestämmer och dominerar. Neptuns avbytare i bakgrunden kan bara titta på.

Neptuns lagledare försöker med en time-out men det hjälper inte. Järfälla är ett för bra motstånd.

Neptun kan också göra mål.

Ytterligare mål för Järfälla.

Egentligen är det konstigt att målvakten ens kan se bollen med tanke på hur vattnet stänker?

Kamp om bollen framför målvakten. Det ser nästan ut som att tjejerna håller på att dränka varandra?

Järfälla kämpar hårt med att freda sitt mål trots en stark ledning vilket tyder på bra inställning.

Matchen är för länge sedan över för Neptuns del som får finna sig i att bli besegrade av Järfälla.Segern är den tredje i rad vilket innebär att Järfälla helt dominerar sporten för närvarande. Järfälla vinner den andra finalmatchen med klara 15-5 och 2-0 i matcher mycket rättvist. Grattis till SM-guldet!

Den tredje matchen för dagen är herrarnas returmatch i finalen. Den första vann Järfälla över Linköping med klara 7-2 och leder därmed finalserien. Målen och sidolinjerna flyttas tillbaka inför herrarnas finalmatch. Järfällas herrar sätter högsta fart direkt!

På båda sidor av bassängen är ett riktigt "långbord" uppställt där domarna spatserar omkring och följer spelet lite ovanifrån. Det ger dem naturligtvis möjligheter att se alla regelbrott och tjuvtrick betydligt bättre!

H2O (=vatten) polo på byxbenet är lite roligt! Domaren på bilden är f.ö. hitrest från Holland.

Redan från början får Linköping svårt att hänga med. Järfällas herrar vill inte vara sämre än damerna!

Största chansen för Linköping den här dagen är att försöka trycka ner Järfällas spelare men då döms det genast frikast istället!

Spelarna har bra spänst i kroppen, det gäller att komma högt upp över försvararnas uppsträckta armar för att skjuta, eller passa bollen till sina medspelare.

När Linköping tar time-out får också Järfälla en paus i spelet trots att de inte verkar behöva det. När en motståndare begär time-out är det inte bara för att bryta sitt eget negativa mönster utan lika mycket för att motståndarna skall komma av sig i sitt spel. Den här dagen är det dock dömt att misslyckas då Järfälla helt enkelt är för bra för Linköping.

Järfälla trycker på i ett av sina många bra anfall. Matchen är spännande och riktigt välspelad med fullt av bra prestationer från båda sidor.
      

Målvakten har inte tre armar trots att det ser ut så på bilden, även om han hade behövt dem. Det är en försvarare mellan målvakten och anfallaren!     

Linköpings målvakt har en jobbig dag i målet men det är inte hans fel att laget förlorar, anfallaren har alltid en fördel i vattenpolo då vattnet är trögt att förflytta sig i.

Järfällas målvakt har också en del att göra men har bra hjälp av sitt försvar.    

Kampen är hård i bassängen men Linköping ger inte upp trots stort underläge vilket de ska ha all heder av!

Linköping kan också göra mål men idag räcker de inte till. Järfälla drar till slut ifrån och vinner med klara 16-8 och 2-0 i finalserien. Sveriges just nu bästa klubb vinner SM-serierna dubbelt, för herrarnas del är det också tredje året i rad. Stort grattis till SM-gulden!

Ett gäng glada killar från Järfälla är på väg upp till prisutdelningen med sina guldhattar! Klubben har verkligen lyckats att ta hem respektive SM-tecken för damer och herrar för tredje året i rad dessutom! Visserligen är inte konkurrensen i Sverige så stor men det gör inte prestationerna sämre. Svensk vattenpolo ligger ganska långt efter om man jämför med internationella mått. Bolltempot är mycket lägre och framför allt skyttet håller inte för att gå långt i turneringar. Det finns säkert många ungdomar som skulle kunna bli bra men det är inte lätt att fånga intresset när andra idrotter får all fokus i pressen.

Svenska Simförbundets representanter delar ut guldmedaljerna till Järfälla och nu väntar ett välförtjänt firande och paus efter en väl genomförd säsong! Vattenpolon i Sverige behöver en seriös satsning för att bli en riktigt stor sport igen. Underhållningsvärdet står inte efter någon som helst annan sport! Vi ses igen när nästa säsong börjar!!!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2012