Vattenpolo 12032016

Kvällens första match i Jakobsbergs simhall är mellan Järfälla och SKK i USM-A-serien för flickor. Redan från början sätter Järfälla fart och det blir i praktiken ingen spänning, det är alldeles för stor klasskillnad mellan lagen och SKK blir mer eller mindre överkörda.

Järfällas spelare gör i princip vad de vill då motståndarna inte hinner med, de är starkare, snabbare och har fler alternativ.

Inte lätt för SKK's spelare att passa bollen till någon medspelare då Järfällas press leder till tidsnöd.

Det gäller att hålla motståndaren ifrån sig för att få utrymme för en passning. Det är bara den bollförande spelaren som får angripas fysiskt, allt annat leder till frikast och i värsta fall 20 sekunders uppvisning ur bassängen.

 

Var har jag mina medspelare?

Genom att simma mot den anfallande spelaren tvingas den ut mot bassängkanten och får betydligt svårare att nå någon medspelare med en passning. Nyckeln är naturligtvis att vara snabbare än försvararen och att medspelarna gör sig passningsbara.

Armarna i vädret är ett bra sätt att skära av skottmöjligheterna för anfallande spelare. Men det kräver att man orkar trampa vatten, och därmed benstyrka, för att komma tillräckligt högt upp och bli så stor som möjligt.

Järfällas coach behöver knappast säga något till sina spelare. Men även "lätta" matcher kan behöva instruktioner för att hålla koncentrationen uppe och inte underskatta motståndarna, bra tillfälle också att låta alla spela när laget inte behöver toppas för att vinna matchen.

Nytt anfall och leta passningsalternativ.

Passningen är på väg och försvararen kommer för sent.

Inte lika tacksam uppgift för SKK's coach som för Järfällas men jobbet måste göras.

nte lätt att skapa något med en motståndare i ryggen?

 

SKK gör vad de kan för att störa Järfälla men det är inte enkelt?

Järfällas målvakt har inte mycket att göra under matchen men får i varje fall släppa in två tröstmål för SKK.

Ytterligare mål för Järfälla, de gör mål på i stort sett varje anfall under delar av matchen. Bra gjort att kunna hålla koncentrationen uppe när allt går lätt men så är det när man har vinnarinstinkt!

 

En dag på jobbet, inte mer än ett träningspass för Järfällas flickor! Men det är inte simklubbens fel att de är så överlägsna utan snarare att vattenpolo är en liten sport i Sverige och få klubbar kommer i närheten av Järfällas organisation och satsning.

SKK's flickor försöker i varje fall och ger inte upp eller visar dåligt humör vilket de ska ha heder av. Att förlora med 2-34 kan inte kännas speciellt kul även om de knappast räknat med att kunna vinna matchen?

Dags för en match i herrarnas Final Four turnering. Alla fyra lag är garanterade att få spela finalpasset i maj, det handlar bara om att välja motstånd i semifinalerna, 1 mot 4 och 2 mot 3, om det har någon betydelse är en annan sak. Om inte annat är det bra träning och att komma i bästa form till avgörandet.

Dagens första utsim. Full fart framåt för att komma över bollen och få första anfallet i matchen. Lagen brukar sätta sina snabbaste simmare på uppgiften.

Utsim ser ofta ut som slagsmål om bollen men så farligt är det inte?

Järfälla startar matchen bra och tar snabbt ledningen mot Hellas som inte riktigt kommer igång. Men det är oftast motståndet som inte tillåter eget spel.

Det är tuffa tag i vattenpolo men spelarna är vältränade och är vana.

Ett bra läge att göra mål på. Inte för nära målvakten och inga motståndare i närheten. Bara trycka till på någon sida av målvakten men det måste gå fort, annars försvinner tillfället.

Bara att komma igen efter baklängesmålet!

Hellas halkar efter i matchens början men det ska bli bättre mot slutet. En time-out är aldrig fel för att försöka bryta ett negativt spelmönster och hoppas att motståndarna ska komma av sig.

 

För Järfällas del går det bättre i början och de tar en rejäl ledning men det är ingen garanti för seger. Hellas brukar vara bra taktiskt och få motståndarna dit de vill men en av Järfällas styrkor är att de är väldigt starka i sista perioden. Det har många motståndarlag fått smaka på!

Mycket av spelet i bassängen är man mot man, var och en tar sin motståndare och anfallare.

En lång arm är i vägen och möjligheten att passa bollen är borta!

Mot slutet av matchen knaprar Hellas in på Järfällas stora ledning men det är tveksamt om speltiden räcker för att komma ikapp?

I takt med att matchklockan går blir matchen stökigare och en aning grinig mellan spelarna men det utartar inte då domarna tar tag i matchen ordentligt och inte låter den spåra ur.

Det är snudd på att Hellas kommer ikapp i målprotokollet och matchen slutar 11-10 till Järfälla. Hellas har för vana att sladda ordentligt i tabellen under serien men är alltid en svår motståndare i finalpasset tack vare sina fina taktiska egenskaper. För Järfällas del räknas inget annat än ett nytt SM-tecken och de vill naturligtvis vinna Final Four för att sätta sig i respekt och få det motstånd som är enklast. Men det är ingen garanti då finalpasset är ett cupspel och ingen serie. Man får bara en chans och det gäller att ta den!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2016