Vattenpolo 07022015

Årets säsong går mot sitt slut, när helgen är över ska seriespelet vara avslutat för herrarnas del. Damerna börjar sitt seriespel istället! Två herrmatcher står på dagen schema, det gäller för Polisen och Linköping att positionera sig inför Final four i slutet av månaden. För Karlstad och SKK är chansen till en placering bland de fyra första lagen över för länge sedan men det gäller att vässa sig inför ett kommade elitseriekval, ingen vill ramla ur högsta serien? 

För damernas del inleder Polisen mot Neptun, förra årets silvermedaljörer.

 

Dagens första match i Eriksdalsbadet går mellan Polisen och Linköping. Polisens lag har varit väldigt upp och ner i årets serie. Fjolårets säkra serieseger är historia men skador och många spelarbyten gör att laget växlat segrar med riktiga bottennapp. En serieseger är dock bara en merit och en biljett till Final four, nu är det nya förutsättningar och cupspel som väntar och då kan vad som helst hända, en serieseger är ingen garanti för ett svensk mästerskap. Det fick Polisens lag känna på förra säsongen!

 

Polisens lag har mycket att bevisa efter den skakiga prestationen i serien, de ser samlade ut och har inga planer på att förlora dagens match mot Linköping.

Koncentration inför dagens första utsim.

Inledningen av en match bestämmer ofta hur den ska sluta. Det gäller att hålla sig till en uppgjord taktik.

Matchen är igång! Dagens första vunna utsim är Polisens genom sin snabbsimmare!

Matchen startar med att Polisen har stängt sitt försvar och satsar framåt. Det ger snabbt utdelning och i de två första perioderna blir Linköping helt mållösa och tillbakatryckta.

Målvaktsinsatsen hos Polisen är 100%-lig. Linköping får inte in ett enda mål innan Polisen börjar slarva, framför allt i den fjärde perioden. 

Här gäller det som centerspelare att vara stark, två man bakom som vill dränka centern men som ändå orkar hålla sig flytande och få iväg ett skott på mål.

Matchen håller bra tempo som av naturliga skäl mattas en aning i slutet av perioderna och framför allt i slutet av matchen.

Går det inte att skjuta genom en motståndare kan man alltid försöka med ett lobbskott.

Linköping får finna sig att bli överkörda i den första delen av matchen men kommer tillbaka något i tredje perioden men framför allt i den fjärde då Polisens lag börjar slarva både i anfall och försvar.

 

För en coach gäller det att få laget att hålla sig till den taktik som fungerar och inte slappna av och tro att matchen är i hamn bara för att laget har en stor ledning. Det finns massor av exempel på matcher där lag har haft stort övertag, kommit ur rytmen, antingen av underskattning eller känt att det är klart, och sedan förlorat matcherna helt i onödan.

 

Spelet utan boll är lika viktigt som med boll, om inte lagkamraterna simmar till fria ytor finns det ingen att passa bollen till, och bollen rör sig alltid fortare än någon kan simma eller springa i någon bollsport. Högt bolltempo och motståndarnas luckor kommer snart fram.

 

Aggresivt försvarsspel, det gäller att framkalla tidsnöd hos motståndarna, då kommer misstagen och öppnar för snabba kontringar.

Härliga färger på bollen och linorna!

Målvakterna får trampa vatten hela tiden, bassängen får inte vara så grund att någon kan stå på botten!

Vild kamp om bollen utanför ena målet, att någon ser någonting är svårt att förstå som åskådare?

 

Nyckeln till Polisens seger i den här matchen är ett uppoffrande försvarspel där även anfallsspelarna hjälper till.

 

Linköpings målvakt blir överspelad och får släppa in ett av målen för kvällen.

Linköpings bänk ser intresserade ut av vad som händer i bassängen, ska de kunna gå ikapp Polisen, räcker matchtiden till för det?

Polisen vinner matchen med 12-9 efter att ha varit på väg att slarva bort segern i fjärde perioden. Om matchen varat lite längre är det inte säkert att det hade räckt till seger utan det är det stora övertaget i matchens första hälft som räddat äran för kvällen.

En betydelselös match för SKK's del, de är redan ohjälpligt sist i elitserien men en match kan alltid ha betydelse för ett lags framtid. Inte lätt för ett gäng juniorer att ställas mot ett Karlstad som fått nya förstärkningar.

 

Även om det blir svårt måste man alltid försöka. En match är aldrig förlorad innan den är spelad och det gäller för en klubb som SKK med sina traditioner inom vattenpolon att vässa sig inför kvalet.

 

Karlstad har fått förstärkning i form av några utlandsfödda spelare och tack vare det fått en helt annan tyngd i sitt spel. Lite sent påtänkt för att komma till Final four men laget verkar vara på väg till en högre nivå än förra året och har tagit några skalper under seriespelet.

 

SKK blir bombarderade av Karlstads anfall och kommer snabbt i underläge i målprotokollet.

 

Simma snabbt med bollen är inte enkelt, det gäller att hålla den mellan armarna som i en plog, bollen får bara hanteras med en hand i taget och att simma med den i handen går ju inte?

Dagens uppgift för Karlstads målvakt är betydligt angenämare än i bortamatchen mot Järfälla!

Ladda för skott eller passning, det gäller att göra motståndarna osäkra på vad som kommer?

Som alltid, stökigt i bassängen vid utsimmet.

 

Målen ramlar in regelbundet hos SKK, inte mycket målvakten kan göra om skotten är bra placerade?

Målchans för SKK, kommer anfallaren för nära målvakten blir det svårare att passera med skottet.

Ett leende i bassängen!

Akrobatik i bassängen framför Karlstads mål av en försvarare.

 

SKK blir ständigt tillbakatryckta av Karlstads lag som spelar inspirerat. Sekretariatet ser intresserat på vad som händer.

Rutinerade spelare vet alltid vad de ska göra med bollen, passa vidare eller ta skott själva?

SKK får kämpa hårt matchen igenom för att hålla siffrorna nere och det syns inga tecken på att de gett upp kampen?

Karlstads norska coach behöver inte bekrymra sig för lagets seger, den är redan klar men en vinnare vill alltid vinna ändå mer!

 

Matchen slutar 22-9 till Karlstad. SKK's juniorbetonade lag blir ordentligt överkörda men försöker i varje fall att spela positiv vattenpolo. SKK är ett klassiskt lag i svensk vattenpolo och vill absolut hålla sig kvar i elitserien men det blir inte lätt. Andra lag vill upp dit på någons bekostnad!

 

Damserien är ändå mindre än herrarnas i vattenpolons elit. Men det ska ändå spelas ett antal matcher innan vårens semifinaler och final. Först ut är Polisen i sina orange mössor mot Neptun. Ett rent Stockholmsderby.

 

Alla verkar trivas med att det äntligen är dags att börja spela matcher!

 

Neptun lyckades skaka favoriterna Järfälla i den första finalmatchen förra året. I år ska finalen avgöras i en enda match. Kan de göra om bedriften och slå omöjliga Järfälla? Återstår att se!

Vem ska jag passa bollen till?

Neptuns målvakt har inte lika mycket att göra som Polisens men hon gör det bra!

Kamp om bollen i bassängen. Damerna är naturligtvis inte lika starka som herrarna och matcherna blir inte lika fysiska som herrmatcherna. Hård kamp kan det bli ändå!

 

Polisens försvarare hinner inte med att stoppa Neptuns anfallare den här gången och kan inte hindra skottet på mål.

Polisens lag har svårt under hela matchen att få stopp på Neptuns snabba simmerskor, de kommer i våg på våg och går snabbt ifrån i målprotokollet.

En blick med koncentration!

Taktiksnack i bassängen?

 

Här får Neptuns målvakt släppa in ett mål men det spelar ingen roll för matchens utgång.

 

En strålande straffräddning av Polisens målvakt! Det är svårt för en målvakt att ta ett straffskott som går nära stolparna eller ribban. Vattnet är trögt att röra sig i men det kan löna sig att chansa åt något håll?

Neptuns unga tjejer vinner matchen med säkra 12-5 och har inlett seriespelet på ett bra sätt. Kan de hota Järfälla i år?

En intensiv sportlördag är över. Nu blir det ett kort speluppehåll för herrarna där de kan spendera tid på träning och uppladdning inför kommande Final four.

För damernas del återstår vanliga seriematcher innan det egentliga slutspelet börjar.

Text och foto: Björn Söderström © 2015