Vattenpolo 06022016

Elitserien för herrar i Sverige handlar om att ta sig till minst fjärde plats i seriespelet, för att få delta i Final Four och finalerna. I dagens första match mellan anrika SKK och Hellas är det redan kört för SKK att nå en högre placering men motståndarna Hellas har sin sista chans att komma till slutspelet. Elitskiktet är tunt i landet, 4 lag närmast prenumererar på att gå till Final Four, de 2 som blir över är tillräckligt bra för att hänga kvar i elitserien men räcker inte till för att bryta de fyras dominans, än så länge ska tilläggas!

Det måste vara en jobbig situation för SKK att försöka nå sin forna glans med massor av SM-tecken men nu lever de farligt, det finns andra lag i landet som är på väg uppåt i kvalité och ett kval är alltid nervöst.

SKK's unga lag försöker ladda upp inför matchen, de kan inte gå till slutspel men en bra avslutning på serien kan vara värdefull mentalt inför det kommande kvalet?

Koncentration inför första utsimmet!

Dags att dela ut mössorna.

Hellas har haft en förmåga att sladda ordentligt i serien men de är alltid starka och svårslagna i ett slutspel tack vare sina rutinerade och taktiskt kunniga spelare.

Dags att skjuta innan vinkeln blir för dålig, ju längre åt sidan och nära mållinjen, ju mindre blir öppningen i målet.

På mittplan är bevakningen inte lika tuff och hård som närmare målen utan det är mera ett utslag av spelet man mot man. Spelet utan boll är minst lika viktigt som med boll, det är det som avgör för att kunna komma loss. Utan sådana färdigheter blir det inget spel som kan kallas för lagspel?

Hårda tag men spelarna är vana och klagar inte. Lätt hänt dock att få en motståndarnäve i ansiktet och få näsblod eller rivsår men det är aldrig avsiktligt.

Här har försvaret alla möjligheter att klara av anfallet, spelaren som har bollen får svårt att få utrymme för ett skott och den som är närmast att passa är bevakad.

Anfallaren har alla möjligheter att sätta bollen i mål men det måste gå fort. Kommer han för nära målvakten blir det svårt att passera med skottet. Tar det för lång tid kommer försvaret att trycka ner honom bakifrån. Men knappast i den här matchen då Hellas är betydligt snabbare på att komma till avslut än sina motståndare.

Det här är vad den tuffa sporten vattenpolo handlar om, stenhård kamp om bollen och den bollförande spelaren har inte många sekunder på sig att fatta några beslut innan han blir nedtryckt och blockerad.

Den enda spelare som får attackeras är den som har bollen men det är inte lätt att göra det effektivt utan att dra på sig och laget ett frikast. Ibland kan det vara taktiskt av anfallaren att provocera fram ett frikast för att få 30 nya sekunder till anfallet.

Samma visa igen, Hellas har simmat ifrån sina motståndare och sätter ett nytt baklängesmål för SKK.

Hellas gör mål i nästan varje anfall i delar av matchen, inte mycket att göra åt för SKK's försvar när motståndarna är snabbare, starkare och har ett bättre lagspel.

Uppgivenhet? Nej, det tror vi inte men det är inte roligt att bli förnedrat av något lag och definitivt inte i ett derby?!

Målvakten kan inte göra så mycket annat än att försöka hålla siffrorna nere när laget inte kan försvara sig men SKK kommer säkert igen, något annat alternativ finns inte? Resultatet 3-29 till Hellas fördel känns alldeles för stort för att vara i en elitserie.

Nästa match är mellan Stockholmspolisen och Linköping. Inget av lagen behöver bekymra sig om att nå Final Four men det finns all anledning att ta matchen på allvar och försöka höja nivån inför slutspelet. Båda lagen vill naturligtvis vinna, det finns alltid lite prestige i botten. Taktisk genomgång hos Linköping innan det drar igång.

Polisen har hemmabassäng, som regel är det en fördel men det är inte lätt att slå unga Linköping som nära på kunde rubba omöjliga Järfälla förra säsongen.

Upp med armarna för att försvåra för anfallaren att hitta någon lucka för skottet. Men lite oflyt för försvaret kan ett skott träffa en arm och styras in otagbart för den egna målvakten. Det är jobbigt också att trampa vatten för att komma upp med kroppen över vattenytan.

Matchen är rätt tuff med massor av avblåsningar men inte direkt ojust, säkert ett resultat av att försöka höja nivån inför Final Four.

Psykning på gång?

Så här ska det se ut! Upp högt i vattnet så att armen blir fri för ett hårt skott!

Split vision, koll på motståndaren och bollen samtidigt.

Prov på försvarsspel, båda lagen försvarar sig bra och det märks på antalet mål.

Vatten över huvudet hos anfallaren, ingen chans att försöka skjuta framåt men i sådana lägen brukar anfallarna kunna kasta bollen bakåt och hoppas på det bästa. Det brukar bli snygga mål när det lyckas!

Svårt för Linköping att hänga med när Polisens snabbsimmare sätter fart!

Inte många alternativ för Polisens anfallare när motståndarna finns på båda sidorna?

Högsta fart mot mål i en kontringsattack, men det gäller att ha krafter kvar också för ett avslut?

Mot slutet av matchen blir det allt jobbigare för båda lagen. De bästa lagen brukar som regel vinna på att de orkar distansen ut medan ett sämre lag kroknar i fjärde perioden. Järfälla är ett typiskt exempel på det. De är enormt starka just i slutet av matcherna.

Målvakten försöker göra sig så stor som möjligt men placeras skottet väl hjälper det inte! Det han kan hoppas på är att anfallaren kommer för nära och tappar alternativen.

Straffkast för Polisen. Om skotten är bra placerade har en målvakt ingen större möjlighet annat än att själv chansa på något håll? Att sätta en straff är långt ifrån enkelt. Skotten måste sitta nära stolparna eller överliggaren och då kan de lika gärna fastna där! Hårt och bestämt så brukar det gå bra!

 

Domaren har full kontroll på händelserna, matchen är jämn, tuff och hård med många avblåsningar och straffar men spelarna och ledarna vet vad som gäller och gnäller aldrig på domsluten, där har många andra bollsporter mycket att lära!

En sista time-out och genomgång hos Linköping men det hjälper inte. Matchen slutar 9-9 och det är tämligen rättvist.

Elitserien är i princip färdigspelad, i vart fall när det gäller placeringarna inför Final Four och kvalet. Mönstret upprepar sig, de fyra som gått till slutspel de senaste åren är där igen. Karlstad och SKK får kvala på nytt.

Text och foto: Björn Söderström © 2016