Vattenpolo 05052013

Årets finalspel i vattenpolo ägde rum 3-5/5 i Eriksdalsbadet, Sveriges nationalarena för simidrott på söder i Stockholm. Tre finalserier, herrar final och match om tredje pris samt damer final. 3 dagar för att få ett avgörande efter varsin vunnen match om den situationen skulle uppstå. Vattenpolo är en relativt liten sport i Sverige och klubbarna och Svenska Simförbundet har insett att något måste göras för att på nytt göra sporten populär. Den nya satsningen kallas Poolkampen och den går ut på att få ungdomar i åldern 8-12 år intresserade genom att ges chansen att prova på. Det finns ganska många simklubbar i Sverige som har tillgång till lämpliga bassänger, kanske inte fullstora 50 meters men för ungdomsverksamhet går det naturligtvis lika bra med 25 meters.

Poolkampen har redan spridit sig till klubbar som kanske spelat vattenpolo tidigare men där sporten har dött ut. En enkel utrustning med flytande länsbommar och mål blir den perfekta spelplanen för småkillar och tjejer. I samband med SM-finalerna ordnas en Poolkamp i ena hörnet av den stora bassängen med en liten turnering mellan olika klubbar. Det här är precis vad idrott i den åldern ska gå ut på, ingen specialinriktad träning fokuserad på tävlingsresultat utan korta matcher kombinerat med bollövningar och lagkappsimning. Allt för att få en lagom blandning mellan träning, tävling och lek. Så småningom kan det resultera i att några "fastnar" för vattenpolon och satsar vidare och blir morgondagens stjärnor?

 

Tre utespelare i varje lag plus målvakt, dessutom några avbytare.

Polisens killar ser sammanbitna ut före sin match!

När spelet drar igång ser det nästan ut som "riktig" vattenpolo. Spelarna försöker efter bästa förmåga hålla positioner och passa bollen men det är inte lätt när styrkan inte riktigt räcker till. Imponerande dock att de redan kan mycket om spelet i bassängen!

Hård kamp om bollen och domaren blåser ofta för frikast. Tur att mössorna har öronskydd, annars skulle öronen få mycket stryk av motståndarnas armar och händer, helt ofrivilligt så klart!

Avbytarna tittar på när kompisarna kämpar i bassängen!

Inte lätt att passa bollen i tid innan motståndaren trycker ner spelaren under vattenytan?

Spelarna är förvånansvärt skickliga redan i att hantera bollen med bara ena handen!

Det är svårt att vara målvakt i vattenpolo, även för seniorer. För juniorerna som är korta till växten är det nästan omöjligt att nå bollarna men trots det lyckas de mota skottförsöken på ett bra sätt!

Instinkten gör att man stänger ögonen när någon kastar bollen mot huvudet, som målvakt måste man träna bort den reflexen för att kunna mota bollen!

 

Trötta avbytare pustar ut bakom mållinjen.

Tjejerna följer med i vad som händer i bassängen och diskuterar taktik.

En bild på ett lag från Upsala Simsällskap, världens äldsta simsällskap, bildat redan 1796, 104 år innan sporten lanserades på Olympiska spelen! Det borde passa en förening med så gamla anor att ta upp sporten på nytt.

Poolkampen är ett mycket lovvärt initiativ från Svenska Simförbundet, inom några år borde sporten kunna få den renässans som den är värd?

 

Polisen möter fjolårets finallag Linköping i matchen om 3'dje pris. Polisens lag förlorade de båda semifinalerna mot Hellas med uddamålen i båda matcherna och vill naturligtvis inte förlora igen. Det är inte uppbyggande för ett lag att komma fyra i ett slutspel flera år i rad?

Nu får det vara nog med hedersamma förluster tänker spelarna och kör sin ritual i bassängen. Träningslägret utomlands har vässat laget och helt plötsligt har mycket fallit på plats. Bättre skytte, bättre försvarsspel och framför allt att de spelar som ett lag och inte som individuella spelare.

 

Linköpings unga lag var i final förra året mot starka Järfälla och de vill naturligtvis också få med sig en medalj i år efter att ha förlorat semifinalerna mot Järfälla. Men ett revanchsugen Polisen med stora och starka spelare i laget blir inte lätt.

Det blir en riktigt bra match där Polisen har höjt sin nivå från seriespelet. Tidigare kunde en svacka i matchen innebära att laget inte kunde resa sig igen. Det är svårt att förklara varför det blir så men sånt vill gärna fastna i det undermedvetna och tar tid att arbeta bort. Ett träningsläger på annan ort och med nya intryck kan göra hela skillnaden?

Polisen tar snabbt ledningen i matchen och trots en lite blekare period faller laget inte ihop längre och Linköping kan inte komma ikapp i målprotokollet.

Linköping kämpar hårt hela tiden men att komma i underläge mot ett lag som har bra försvar är inte enkelt?

 

Matchen innehåller ett antal snygga mål och en stor styrka för ett lag är att flera anfallare kan ta avsluten och inte bara någon enstaka målgörare.

 

Om en spelare blir hårt bevakad är det perfekt att andra kan ta över och idag har Polisen det självförtroende som behövs för att vinna jämna matcher.

 

Mycket lyckliga bronsmedaljörer från Polisens IF, äntligen medaljer och lite utdelning på allt slit! Linköping kommer säkert igen med sitt unga framtidslag.

Damernas final mellan Järfälla, som prenumererar på finalplatser, och Linköping är nästa match på programmet. Järfälla vann gårdagens första möte med klara siffror och är naturligtvis favoriter till att ta hem SM-guldet på nytt.

Det unga Linköpingslaget gör vad de kan men det är inte enkelt mot ett lag som Järfälla, de är minst ett par klasser bättre än andra lag i Sverige.

Linköpings målvakt får mycket att göra i matchen mot ett Järfälla som trycker på ordentligt och har bestämt sig för att göra processen kort. Att vara målvakt i någon bollsport är ofta en otacksam uppgift men det är nästan aldrig målvaktens fel om ett lag förlorar. Det är snudd på omöjligt att ta välplacerade avslut från nära håll i vattenpolo. Målvakten bidrar snarare till att hålla siffrorna nere för Järfälla.

Järfällas spelare är större, starkare och simmar snabbare än motståndarna och på det sättet mals motståndet ner.

Linköping gör också en del mål men under matchen har Järfällas målvakt betydligt mindre att göra än Linköpings.

Hit, men inte längre för Linköpings del!

Järfällas målvakt är bra och tar många skott från Linköping som sakta men säkert halkar efter i målprotokollet. Det är dock ingen skam att förlora mot Järfälla, de är några nummer för stora för sina motståndare och då blir det inte lätt att göra något.

Glada svenska mästarinnor, för fjärde året i rad dessutom. Grattis Järfälla!

Dagens avslutande match är returen mellan herrarna, ett riktigt prestigemöte mellan Sveriges två bästa klubbar, Järfälla och Hellas. Det första mötet slutade med vinst för Hellas och det passar säkert inte Järfälla som vunnit SM tre år i rad. Upplagt för revanch med andra ord!

Matchen startar i högt tempo, det är en av Järfällas största styrkor att kunna simma ifrån sina motståndare men det är inte enkelt mot ett lag som Hellas, de är mycket skickliga taktiskt och drar ner Järfällas tempo framgångsrikt.

Det här är inget lätt läge för en målvakt, om anfallaren kan kasta iväg bollen bakvänd mot målet finns det inte en chans att hinna se vad som händer. En pressad anfallare kan också chansa på att kasta bollen bakåt då vägen framåtvänd är stängd. Det blir ofta eleganta mål!

Matchen är hela tiden ganska jämn med fina mål åt båda håll.

Det är en stenhård kamp i spelet man mot man och det leder till mängder av frikast och uppvisningar ur bassängen för båda lagen. Matchen blir ibland riktigt ful och grinig men det blir gärna på det sättet om det gäller mycket?

Den som har bollen får inte många sekunder på sig att passa vidare innan motståndaren är på som en hök.

 

Hellas dunkar in ett av sina mål!

 Ibland ser det ut som ett pågående slagsmål i bassängen, mycket prestige en sån här dag, och domarna har mycket att göra.

Ytterligare ett snyggt mål från Hellas!

Järfälla anfaller och Hellas försöker blockera skottet.

Järfälla får ytterligare ett baklängesmål men i alla bollsporter har man råd med sådana och man gör fler själva! Det blir dessutom intressantare för publiken om en match slutar 10-7 jämfört med 1-0? Det är betydligt mer publik den här finaldagen än förra året, Poolkampen och alla föräldrar bidrar säkert men det kunde gärna vara mer publik, det finns gott om plats på läktarna!

När varje period startar kastar domaren ner bollen i mitten på bassängen, det blir en vild simning från båda lagen för att komma över bollen och påbörja ett anfall.

Järfällas tempo fäller till slut avgörandet i matchen, de simmar snabbt och har flera spelare som kan ta avsluten och det blir svårt för motståndarna att stå emot i längden.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013

Järfälla vinner returmötet och utjämnar till 1-1 i finalspelet. Hellas missar chansen att avgöra finalen men det blir ett avgörande möte i morgon och möjligheten finns kvar.

Dagen efter vinner Järfälla det avgörande mötet i en grinig och ganska ful match med uddamålet, alla spelare var inte nöjda med vissa domslut men så är det ofta i bollsporter. Med lite större marginaler i målprotokollet spelar något tveksamt domslut mindre roll men är det bara ett udda mål som skiljer kan det kännas bittert för de som förlorat matchen. Järfällas herrar blir därmed svenska mästare för fjärde året i rad, likadant som på damsidan, och befäster sin ställning som Sveriges bästa klubb just nu. Hellas och Polisen har dock blivit bättre och bättre och det är långt ifrån säkert vem som blir mästare nästa år. Framtiden för svensk vattenpolo har blivit en aning ljusare och med en framgångsrik Poolkamp kan det bli riktigt bra om några år!