Vattenpolo 04032012

I helgen 3-4/3 var det dags för semifinalspel i herrarnas elitserie, platsen Eriksdalsbadet i södra Stockholm. Järfälla mot Hellas och Stockholmspolisen mot Linköping. Bäst av två matcher går till final. Förlorarna får spela om tredje pris.
      
Fullt dagsljus utomhus med en sol som skiner från klarblå himmel. Solljuset gör att vattnet i bassängen blänker så att det nästan gör ont i ögonen. Vattnet får också en helt annan färg mot den avslutande matchen i serien som gick under kvällstid. Lite bättre blir det när några gardiner dras för innan matcherna kommer igång. Troligtvis är reflexerna i vattnet ett större problem för publiken än för spelarna. När matcherna spelas är vattnet aldrig stilla då spelarna simmar fram och tillbaka i full fart hela tiden!

Uppladdning hos Järfällas lag innan matchen mot Hellas drar igång. Det är taktik och roller som diskuteras, om det sedan håller i matchen är en annan sak, det går som regel inte att spela bättre än motståndet tillåter i någon bollsport. Om det inte fungerar får tränaren skrika ut nya order under matchens gång eller begära en time-out.

Dags att starta matchen, spelarna samlas på den förlängda mållinjen och får simma ut till mitten av bassängen när domaren kastar bollen i vattnet. Det gäller att komma först och få över bollen till det egna laget.

Spelarna får finna sig i att bli nertryckta under vattenytan i kampen om bollen! Domarna är rätt kinkiga mot ojusta attacker och blåser väldigt ofta av spelet för frikast. Ingen kan komma och påstå att domarna ger något av lagen fördelar i form av "hemmabassäng" då alla domare kommer från andra orter i landet.

Det märks på spelet att det gäller en hel del, en plats i finalen betyder mycket för båda lagen. Spelet blir ganska hårt ibland men aldrig brutalt tack vare de duktiga domarna.

Spelarna är väldigt goda och uthålliga simmare, de måste behärska både crawl och ryggsim.

Tuffa närkamper om bollen blir det hela tiden. Även i man-mot-man spelet bland de spelare som inte har bollen för tillfället.

Transport av bollen för att komma till en position för passning eller avslut. Det anfallande laget har bara 30 sekunder på sig för att avsluta ett anfall. Om inget skott kommer blåser domarna av spelet och bollen går över till det andra laget.

Skottförsök utifrån av Hellas. Det gäller att försöka komma upp högt i vattnet för att bollen ska gå över motståndarlagets uppsträckta armar. En fördel med att skjuta på håll är att spelaren inte blir lika attackerad som på närmare håll. Å andra sidan blir det enklare för målvakten att hinna se och reagera. Skotten måste hamna nära stolparna för att gå in.

I bakgrunden syns sekretariatet och domarna. Klockan visar att skottet avlossades med 16 sekunder kvar innan avblåsning.

Skottförsök från nära håll av Hellas. Det blir svårare att skjuta på nära håll då spelaren blir attackerad mycket enklare av motståndarlaget. För målvakten blir det svårare om skotten är välplacerade, då har han nästan ingen chans att stoppa bollen.

Dags för time-out hos Hellas. Ibland kommer lagen in i svackor under matchen då målfabrikationen inte fungerar och då kan ett avbrott och lite kloka ord från en tränare hjälpa.

Det fantastiska ljuset utifrån genom de stora fönstren ger vattnet nästan en känsla av Medelhavet!

Ytterligare ett skott från Hellas som verkligen försöker göra mål!

Dags för Järfälla att visa att även de kan göra mål.

Hellas målvakt visar sin uppskattning av försvararnas insatser. På det sättet får han mindre att göra!

Koncentration inför avspel av tredje matchperioden.
      
Till slut blir ställningen mellan Hellas och Järfälla 1-1 i matcher och Järfälla går vidare med ett mål mer. Jämnt så det kan förslå och det är ett domslut i slutet av matchen som går Hellas emot och det gör att de tappar lite av koncentrationen i ilskan.

Dags för nästa semifinal mellan Stockholmspolisen och Linköping. Polisen förlorade den första matchen och det gäller för spelarna att glömma den och göra sitt bästa i den här matchen för att ha en chans att gå till final.

Linköping startar matchen väldigt bra och får en ledning med 4 mål inför andra perioden.

Polisen kommer helt enkelt inte åt Linköping i början av matchen och gör massor av egna misstag i form av dåliga skott och oförmåga att avsluta anfallen inom tidsramen på 30 sekunder.

Domaren i bakgrunden har full kontroll på händelserna!

Målvakterna i båda lagen spelar väldigt bra och skyttarna måste placera skotten utom räckhåll för att göra mål och det resulterar väldigt ofta i ribb och stolpträffar eller skott utanför eller ovanför målramen.

I andra perioden kommer Polisen tillbaka lite i matchen men lyckas aldrig komma i ledningen. Man får inte vara rädd för att få vatten i ögonen eller kallsupar!

Polisen tar time-out för att få ordning på spelet men det vill sig inte riktigt denna matchdag.

Koncentration inför start av nästa period.

Det är full fart framåt som gäller när domaren har släppt bollen i vattnet vid periodstarten.

Alla har olika stil när de simmar, med eller utan boll framför näsan.

Ljuset utifrån gör att spelarna nästan får en spotlight på sig ibland!

Polisen försöker komma till avslut men det är inte lätt den här dagen.

Linköping anfaller hela tiden och Polisen får ingen lugn och ro att bygga upp något eget spel.

Många av spelarna visar prov på sin fina spänst och kommer otroligt högt upp i vattnet i skottögonblicken.

Polisen försöker på nytt bryta mönstret men det går inte den här dagen.

Linköping är duktiga på att försvara sig och då har spelarna också nytta av sin spänst för att komma upp högt och blockera skott och motståndarlagets passningar.

Till slut känns det som att Linköping finns "överallt" och matchen är i princip avgjord.

Ett avslutande mål och Polisen är besegrade med 2-0 i matcher.
      
Resultatet blir att Järfälla och Linköping får göra upp om SM-titeln, Polisen och Hellas får kämpa om bronsplatsen. Finalmatcherna kommer att gå i Eriksdalsbadet 13-15 april.

Hoppas att det kommer många och tittar på finalerna. Vattenpolo är en sport som har kommit helt i skymundan av andra grenar och det är synd. Det är fantastiskt roligt att titta på, det händer saker hela tiden och det blir aldrig långtråkigt tack vare reglerna. Avståndet till publiken är också väldigt litet vilket gör matcherna levande. Det är som att jämföra fotboll på en arena med löparbanor för fri idrott mot en arena som bara är till för fotbollen, inga jämförelser i övrigt!

 

Text och foto: Björn Söderström  © 2012