Vattenpolo 03012015

Järfälla, beläget några mil nordväst om Stockholm, är Sveriges bästa klubb i vattenpolo, både på herr- och damsidan under den senaste epoken. Gamla storheter som SKK och SK RAN kämpar för att komma tillbaka till toppen. Det är inte lätt, vattenpolo är en mycket liten sport i Sverige jämfört med hur det varit. Klubbarna kämpar mot begränsad ekonomi, svårigheter att få träningstid, i många kommuner är också simhallarna på väg att ta slut av åldersskäl. Svenska Simförbundets satsning Poolkampen är värd all uppmärksamhet och kan säkert bidra till att lyfta sporten mot en bättre nivå än dagens.

Dags för en match i herrarnas elitserie mellan hemmalaget och gästerna från Karlstad. Elitserien består enbart av 6 lag, större är inte sporten i Sverige. För de lag som är bäst i serien måste grundomgångarna upplevas som en transportsträcka fram till avslutningen med Final Four, semi- och finalmatcherna? En av domarna för dagen, Hans Lundén, är på väg in till uppdraget!

 

Simhallen i Järfälla är ganska liten jämfört med Sveriges nationalarena, Eriksdalsbadet, men bevisligen har den fungerat eftersom klubben nått toppen både på herr- och damsidan. Utanför fönstret pågår ett bygge av en modernare och större idrottsanläggning vilket många andra kommuner säkert är avundsjuka på men det behövs anläggningar om idrott ska kunna utvecklas. Det är fel att bara se nysatsningar som en ekonomisk belastning för kommunernas skattebetalare, se det istället som friskvård, allt kan inte mätas i pengar.

 

Dags för uppladdning hos hemmalaget. Alla lag brukar ha sina olika ritualer för att komma igång och motivera spelarna att prestera. Järfälla är inget undantag!

 

Elitseriens svagaste lag Karlstad får finna sig i bli konstant tillbakapressade av Järfälla. Redan i första perioden blir Karlstad förnedrade då hemmalaget öser in mål efter mål på en chanslös målvakt. Han har en otacksam uppgift och det är naturligtvis inte hans fel att målen trillar in.

 

Vattenpolo är en tuff sport, den som har bollen får finna sig i att bli angripen hela tiden och det kan även bli rätt hårda tag.

 

Järfällas anfallare spelar som ett lag och låter bollen göra jobbet, försvararna har inte en chans att hinna med. Det beror naturligtvis också på att hemmalaget är snabbare och har bättre simmare.

 

Lite psykning av motståndaren?

 

30-sekundersregeln gör att ett lag måste värdera passningarna i synk med klockan, ibland är det bättre att hålla i bollen så länge som möjligt och avsluta så sent som möjligt beroende på läget i matchen. Men det är naturligtvis onödigt i den här matchen för Järfälla, de gör som de vill tack vare det svaga motståndet.

Time-out och en stunds vila för bortalaget. Det är påfestande att spela mot ett överlägset motstånd men Karlstad viker i varje fall inte ner sig vilket känns bra. I många andra sporter brukar lag som utklassas spåra ur och bli agressiva och dra på sig massor av utvisningar och varningar, något som domarna kan ha svårt att hantera med en fanatisk publik i ryggen. Inga sådana problem i vattenpolon vilket är befriande att se!

Det går inte ut på att dränka motståndarna, det ser bara så ut!

Spelarna måste ha bra spänst i kroppen för att komma upp högt ur vattnet. Annars blir det svårt att komma över motståndarna med passningar och skott.

 

Undrar om de ser någonting för allt stänk?

 

Passningen måste iväg snabbt, annars blir man nedtryckt av försvararen. Den enda spelare som får attackeras fysiskt är bollhållaren, blir det för våldsamt leder det till frikast eller t.o.m. utvisning i 20 sekunder.

 

Hemmalaget kan lugnt se på när matchen färdigspelas, all eventuell spänning försvann redan i första perioden tack vare lagets överlägsenhet. De kunde också passa på att låta ett antal spelare som inte är ordinarie i laget få lite speltid. Resultatet 49-3 är visserligen en stor seger men det är inte bra för elitserien att skillnaden mellan lag 1 och lag 6 är så enormt stor. Järfällas herrar missade SM-finalen förra året på ett straffkast mot blivande mästarna från Hellas, skulle inte tro att de kommer att låta det ske i år?

 

Dagen andra tillställning är en juniormatch mellan hemmalaget och SK RAN från Malmö. Den skånska klubben kämpar att för att komma tillbaka till eliten efter sin storhetstid.

Lite instruktioner från hemmalagets coach innan det är dags för match.

Koncentration inför dagens första utsim.

Kamp om bollen vid utsimmet. Att vinna utsimmet betyder inte mer än att få periodens första anfall men det kan vara psykologiskt viktigt då det visar att vi kan simma ifrån er om vi vill!

Järfällas tjejer tar befälet över matchen på en gång, de är både starkare och snabbare än tjejerna från Malmö!

Dags för en time-out, ibland hjälper det men knappast när ett motståndarlag är för bra men det ger i varje fall lite andhämtning hos spelarna. Vattenpolo är enormt jobbigt tack vare vattnets tröghet att röra sig i.

Vem ska jag passa bollen till?

Domare Månsson kan lugnt se på när lagen kämpar om bollen i utsimmet. Matchen är lättdömd då tempot inte är så högt och inte alltför mycket fysisk kontakt mellan spelarna.

 

RAN får i varje fall ihop några snygga mål vilket säkert känns bra på bortaplan mot Sveriges bästa klubb?

 

Hit men inte längre!

 

Lagom mycket kontakt med motståndaren för att hindra passnings och skottmöjligheten utan att dra på sig fri- eller straffkast.

 

I takt med att matchklockan rullar på får Järfälla många kontringsmål, motståndarna hinner inte med när anfallarna drar igång.

 

En sista paus i matchen, det hjälper naturligtvis inte men RAN kämpar i varje fall på.

Bakom spelarna syns en av orsakerna till vattenpolons låga status i Sverige. Det är nästan tomt på läktarna. Det är varmt och skönt i en simhall, det händer hela tiden saker, en match tar c:a 1 timme att genomföra och det kostar inget att komma som åskådare. Underhållningsvärdet hos vattenpolo är minst lika stort som hos andra bollsporter om inte mer, stämningen är på topp och spelare och ledare är mycket sportsliga, gnäller inte på domsluten osv..

Tungan rätt i mun!

Tjejerna i SK RAN behöver inte känna sig alltför nerslagna, de möter ett lag i Sveriges för närvarande bästa förening på bortaplan. I en simbassäng som de inte känner sig hemtama i. De är inte lika fysiskt starka som Järfälla men de ska ha all heder av att inte deppa ihop utan försöker spela och får ändå ihop några tröstmål vilket gör ställningen 18-3 till hemmalaget.

 Text och foto: Björn Söderström © 2015