Vattenpolo 01242014

Ett toppmöte i vattenpolons elitserie mellan de två bästa lagen i Sverige just nu innehåller en hel del prestige. Det gäller att sätta sig i respekt inför det kommande slutspelet. Att ta sig dit är tyvärr inte speciellt spännande då fyra av elitseriens sex lag är tämligen överlägsna de två andra. Svensk vattenpolo håller ingen högre internationell klass men den är klart på väg uppåt!

 

Järfälla som är vana att vinna SM-gulden har revansch att utkräva på Polisens IF då de förlorade matchen på hemmaplan vilket de inte är vana att göra. Polisen är ingen enkel motståndare längre för något lag, de har gått framåt de senaste två åren på ett imponerande sätt!

 

Sedvanlig uppladdning, något som alla lag ägnar sig åt i alla bollsporter! Polisens IF är inget undantag.

 

Domaren har blåst igång första perioden och Polisen vinner det inledande utsimmet, inte alltför viktigt men de får chansen till matchens första anfallsförsök.

 

Matchen inleds i högt tempo och Polisens lag är verkligen på hugget och tar snabbt ledningen med några mål. Alla lag som vill slå Järfälla måste få utdelning och ett överläge i början av matcherna, annars är det oftast kört då Järfälla alltid avslutar matcherna mycket starkt. Tyder på bra lagmoral och stark fysik, vattenpolo kräver väldigt bra kondition hos spelarna, simningen och alla närkamper suger musten ur kroppen.

 

Aggressivt försvar är bra men det är lätt att bli visad upp ur bassängen för 20 sekunder eller få ett straffkast emot laget. Att möta motståndarna långt ut i bassängen är ofta bättre och försöka isolera deras center så att de inte kan passa bollen inåt.

 

Järfälla svarar med samma mynt, tufft försvarsspel men trots det kan Polisen skicka många bollar i mål under matchens första hälft.

 

Polisen har fått ett straffkast som deras spelare nummer 8 sätter elegant i mål!

 

Full fart framåt igen!

 

Så här känns det att bli jagad med en motståndare i ryggen och samtidigt försöka hålla bollen framför sig. Svårt också att avgöra hur avslutningen ska tas, kommer anfallaren för nära målvakten blir det svårt att passera med skottet. Bara några tiondelars tveksamhet och motståndaren kommer att hänga som en ryggsäck på spelaren!

 

Järfälla lugnar ner tempot och värderar passningsmöjligheterna men i början på matchen kommer de ingen vart då Polisen stängt dörren.

 

Full koncentration på bollen.

 

Det gäller att fatta snabba beslut, några sekunders tvekan och passningsmöjligheterna stängs när försvararen kommer för nära. En koll på matchklockan är också viktig, anfallet måste avslutas inom 30 sekunder.

 

Polisens spelare nummer 7 sätter en straff elegant utan chans för Järfällas målvakt. Det är långt ifrån enkelt att göra mål på straff, bollen måste antingen vara stenhård eller placeras nära stolparna eller ribban och då hamnar den ofta i trävirket istället.

 

Polisens lag trycker på ordentligt, de vet att deras största chans är ett stort övertag inför sista perioden.

 

Polisens målvakt ser vettskrämd ut men den här gången gick Järfällas skott utanför målramen.

 

Ett nytt mål av Polisen!

 

Ytterligare ett mål av Polisen som leder med hela 7-2 som mest innan Järfälla börjar få bättre utdelning.

 

Ett nytt utsim och Polisen fortsätter att plocka hem dessa tack vare sin snabbsimmare.

 

Iväg med bollen till egna laget och påbörja anfallet.

 

Resolut blockering av Polisens anfallare, den enda spelare som får attackeras är den som har bollen men det är inte enkelt för domarna att avgöra vad som är tillåten kroppskontakt eller ojust spel?

 

Polisen fortsätter att anfalla men målfabrikationen har kommit av sig och Järfälla börjar äta upp försprånget i målprotokollet, som de har för vana att göra.

 

Polisens tränare begär en time-out för att försöka hålla i spelet från matchens inledning men det är inte lätt?

 

Järfälla börjar få känslan av att det går att komma ikapp och maler på med sina duktiga spelare.

 

Polisens center blir ordentligt uppvaktad och har väldigt små chanser att kunna få iväg ett skott! Bästa möjligheten är att kasta bollen bakåt och hoppas på att målvakten ska bli överaskad. Sådana mål blir ofta väldigt snygga!

 

Det är svårt att förstå hur spelarna kan kontrollera bollen med allt stänkande vatten framför ögonen?

 

I matchens tredje period börja Järfälla äta upp Polisens försprång med mål på mål samtidigt som Polisens skottförsök får allt sämre precision och nästan alla går över målramen och det duger inte mot ett lag som Järfälla.

 

Det hjälper inte vad Polisen gör i slutet på matchen, de kan inte hålla Järfälla ifrån sig tillräckligt effektivt längre.

 

Ställningen i matchen blir 10-10 mot slutet och äntligen för Polisens del går en boll in till 11-10 men i matchens sista anfall kvitterar Järfälla till 11-11 som blir slutresultatet. Känslan är att Polisen hade behövt få in några av sina bollar i sista perioden för att kunna besegra starka Järfälla som alltid avslutar matcherna starkt. Om matchen hade varat 1 minut till är det troligt att Järfälla skulle ha vunnit prestigekampen. Totalt sett är ett oavgjort resultat nog ganska rättvist och Polisen är fortfarande obesegrade i årets seriespel.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014