Vattenpolo 01032014

Årets elitserie är snart färdigspelad, spänningen är borta vad gäller de fyra lag som ska gå till slutspelet, återstår endast en helg med ett par hängmatcher inför Final Four. Men matcher kan gälla mycket ändå, det gäller att vässa formen och komma bra förberedda inför slutspelet i mitten på mars. Där avgörs vilka som ska mötas i final respektive matcher om tredje pris.

 

Före matchen presenteras alla spelarna och dagens domarpar.

Polisen lyckades komma ur sin trista serie med hedersamma fjärdeplatser förra året och knep bronset, Hellas förlorade finalen med ett enda mål mot starka Järfälla. Hitills i år har Polisen spelat bra och endast tappat en enda poäng i mötet hemma mot Järfälla, resten vinster och leder serien. Hellas däremot har varit klart sämre än förra året då de slog Polisen ganska enkelt.

Förutsättningarna är därmed tämligen annorlunda, Polisen vill fortsätta att vinna och Hellas vill hitta tillbaka till förra årets nivå. Helt plötsligt känns matchen betydelsefull trots att båda ligger bland de fyra som går vidare, inte minst är det en viss prestige mellan Stockholmslagen i derbyt.

Målvakterna värms upp med en kanonad av bollar före matchstarten. Det är dock ingen risk för att frysa i simbassängen, vattnet är rejält varmt och behagligt.

 

Spelarna i Hellas ser sammanbitna ut inför uppgiften.

 

Dagens första utsim i matchen mellan Stockholmspolisen och Hellas. Att vinna utsimmet betyder bara att få periodens första anfallsförsök. Lagen sätter sina snabbaste simmare på uppgiften.

 

Spelet böljar lite fram och tillbaka och Hellas sätter matchens första mål. Polisen kvitterar lika snabbt och lagen följs åt i början innan Polisen drar ifrån.

 

Polisens försvar spelar tufft men det är inget gnäll på domslut jämfört med sporter som fotboll där det är allför vanligt med tröjdragningar, filmningar och rena utfall mot domarna. Skönt att slippa se sånt.

 

Det uppstår snart ett starkt tryck mot Hellas mål och de får svårt att freda sig, inte lätt att vara målvakt i det läget.

 

Hellas är inte ofarliga men det är inte lätt mot ett lag som bestämt sig för att vinna och har resurerna för det!

Närkamperna är hårda men spelarna är vana och fortsätter bara som ingenting hänt.

 

Hellas tar time-out för att bryta mönstret i matchen men i alla bollsporter spelar man inte bättre än motståndet tillåter!

 

Polisens bänk med coach och avbytare som följer med vad som händer i bassängen.

 

Matchen innehåller ovanligt många straffkast och ändå är det ingen direkt ojust tillställning! Både Hellas och Polisen får straffar emot sig och på bilden sätter Hellas nr 3 ett av flera straffkast säkert i mål.

 

Vattenpolospelare är starka simmare, annars skulle de inte orka under en hel match.

 

Hellas lyckas komma tillbaka något i matchens tredje period som slutar lika i målprotokollet men de kommer aldrig närmare än två måls underläge.

 

Trötta spelare som simmar ut från planen för att bytas ut. Ingen orkar simma fram och tillbaka i full fart i en hel period, 8 minuter effektiv tid. Det finns 6 avbytare på bänken att tillgå.

 

Hellas tar en ny time-out men idag hjälper det inte. Polisen är för starka.

 

Målen trillar in hos Hellas och det är inte målvaktens fel!

Polisens coach ser nöjd ut och det har han all anledning att göra. Laget spelar stabilt, de stora svackorna från tidigare år är borta och laget kan vinna matchen trots att två av lagets bästa spelare inte är med den här kvällen. "The fighting face of Hasse Öberg!"

 

Spelarna snålar inte på simningen utan kör på hela tiden!

 

Hellas nr 3 är en mycket säker straffskytt och Polisens målvakt kan inget göra åt saken den här gången!

 

Dags att låta avbytarna få lite speltid i slutet av matchen, viktigt inför slutspelet att alla får känna på matchtempo och inte bara träning.

 

Målvakterna i vattenpolo har röda mössor till skillnad från resten av laget. Polisen sätter in sin andremålvakt i slutet av matchen och han spelar minst lika bra som den ordinarie och det är en stor tillgång om det skulle uppstå skador i ett lag.

 

Spelarna börjar se trötta ut!

 

Hellas målvakt har en jobbig eftermiddag!

 

Ett av matchens många straffar, de flesta går i mål. Målvakten kan bara chansa, om skotten är perfekta kan han inte göra något.

 

Alla simmar iväg och målvakten väntar på att hitta rätt medspelare att passa bollen till och sätta igång ett nytt anfall.

 

Här vare igenbommat för aftonen! Polisen vinner matchen rättvist med 14-8 efter att ha ryckt något i fjärde perioden.

Det ska bli intressant att se om Polisen kan förvalta sin fina serie i årets slutspel och gå till final, men det är en annan historia. På läktaren under kvällen satt Järfällas lag och spionerade på sina motståndare och de kan definitivt inte vara säkra på att ta ett nytt SM-tecken utan problem!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014