Vattenpolo 01032013

Vattenpolo på elitnivå för herrar handlar om fyra lag i Sverige just nu, Järfälla, Hellas, Linköping och Polisens IF som får göra upp om placeringarna inför årets finalserie. Miniturneringen Final four med matcher där alla möter varandra under två helger avgör hur semifinalerna ska spelas i slutet på nästa månad. Bredden är tyvärr inte större i svensk vattenpolo för närvarande. Platsen som vanligt Eriksdalsbadet i södra Stockholm. En seger i serien betyder ingenting just nu.

 

Den första matchen går mellan Hellas och Polisen. Vattenpolo är en lagsport och en ritual före matchstarten kanske hjälper upp lagkänslan? Hellas lag försöker i varje fall!

 

Matchen hinner bara börja innan Hellas stänker in mål efter mål på Polisen. Hellas är mycket bra just nu och ritualen hjälpte säkert till!

 

Det gäller att passa bollen i tid framför målet, annars blir anfallaren utsatt för ett dränkningsförsök av motståndarlagets försvarare! Genom att låta bollen förflyttas snabbt uppstår ganska snart ett tillfälle då förvaret är överspelat och anfallaren får en chans att göra mål.

 

Hellas gör mål igen! Otacksamt för Polisens målvakt men det är nästan aldrig målvaktens fel om ett lag förlorar matcher. Det är skillnad om det handlar om en uddamålsförlust och målvakten gjort ett misstag? En bra målvakt kan ge ett lag grundtrygghet som gör att de vågar anfalla och ta upp hela laget lite högre i bassängen men en sån här dag spelar det ingen roll vad Polisens lag gör. Hellas är flera klasser bättre i kväll och kör över motståndarna fullständigt!

 

Polisens lag försöker också göra mål men de kommer alltför sällan till bra avslut den här kvällen.

 

Här tar det stopp för Polisen. Försvarsspelet utförs ofta med bevakning man mot man, varje försvarare tar sin anfallare och försöker pressa fram misstag i passningsspelet. Visserligen får ett lag bara anfalla i högst 30 sekunder men det är ganska lång tid i vatten som är trögt att röra sig i?

 

Den här gången försöker Hellas lobba bollen över Polisens målvakt.

 

Inte mycket att göra åt om skotten är hårda och välplacerade?

 

En time-out hjälper ibland men Hellas låter sig inte påverkas den här kvällen. Polisens lag har inte vapnen att komma åt Hellas så länge de spelar så här bra.

 

Polisens time-out påverkade inte Hellas som fortsätter att trycka på och gör massor av mål den här kvällen.

 

Polisens spelare hinner helt enkelt inte med i tempot och Hellas passningsskicklighet.

 

Det är demoraliserande att förlora en match på det här sättet?

 

Spelarna ser trötta ut och inte undra på när matchen har fått en sådan här karaktär.

 

Det ser ut som att Hellas gör vad de vill med Polisens den här kvällen men det kan vara en tillfällighet att en match spårar ut fullständigt för ett lag. En dålig inledning och så försvinner självförtroendet som en blixt?

 

Hellas målvakt har betydligt mindre att göra den här kvällen men på slutet av matchen gör Polisen en del mål, delvis beroende på att Hellas inte trycker på lika hårt längre. Matchen kändes avgjord redan efter första perioden?

 


 

Nästa match går mellan Järfälla och Linköping. Järfälla är förstås favoriter då de dominerat vattenpolon de senaste åren och abonnerat på SM-gulden, faktiskt både på herr- och damsidan.

 

Förra årets SM-finalister Linköping har också en ritual i bassängen innan matchen startar. Återstår att se om den hjälper mot starka Järfälla?

 

Domarparet kontrollerar spelarnas händer.

 

När en period startas kastar domaren ner bollen i vattnet på en tänkt mittlinje. Alla spelare utom målvakten simmar från mållinjen och framåt för att så snabbt som möjligt kunna erövra bollen och få igång ett eget anfall. Den här gånger kommer Järfällas spelare i vit mössa fram först. Det är viktigt att ha snabba simmare i vattenpolo, inte bara uthålliga. Internationella toppnationer har spelare som är simmare på elitnivå även i den sporten utan boll! Självklart är det en stor fördel att kunna simma ifrån sina motståndare. Om spelarna är jämbördiga när det gäller simningen kommer det alltid att sluta med att anfallaren blir nertryckt i vattnet av motståndaren.

 

Järfälla börjar i bra tempo och leder matchen snabbt med 5-0 innan Linköping får något att säga till om. Det gäller att sätta sig i respekt och en stark inledning kan knäcka vilken motståndare som helst. Järfälla är riktigt bra!

 

Linköpings försvarare försöker komma åt bollen men det är inte lätt då Järfälla är duktiga på att passa bollen inom laget.

 

Ett bra exempel på man mot man spel i vattenpolo. Det blir massor av frikast men de tas lika snabbt som de kommer och rycker inte sönder spelet alltför mycket. Svårt för en domare att se allt som händer, många tjuvtricks kan ju utföras under vattenytan?

 

Linköping tar time-out för att försöka få stopp på Järfälla men det är inte lätt att komma åt lag som är skickliga och har starkt självförtroende?

 

Järfälla får en gratis time-out men de ser inte ut att behöva någon? Det mesta fungerar bra och Final four blir ett bra tillfälle att visa vem som vill vara bäst!

 

Linköpings spelare gör vad de kan för att få stopp på Järfälla men den här kvällen lyckas det inte.

 

Jakten på bollen pågår hela tiden och det är svårt att som åskådare förstå att spelarna orkar hålla på i högt tempo matchen igenom. Visserligen är en match "bara" 4 x 8 minuter men det är i trögt vatten som suger musten ur kroppen.

 

Linköping tar en till time-out och utnyttjar sina avbytare flitigt men det hjälper inte mot ett Järfälla som är flera klasser bättre. Det går inte att spela bättre i någon bollsport än motståndet tillåter.

 

Målen rasar in hos Linköping i rask takt och målvakten kan inte göra mycket åt saken?

 

Järfälla ångar på och vill verkligen visa att de är kandidater till en ny SM-titel men Hellas och de andra båda lagen vill säkert också blanda sig i den diskussionen?

 

Järfällas målvakt har inte lika mycket att göra som Linköpings men han gör det bra. Linköping gör också en del mål under matchen men de kan inte röra Järfälla hur de än försöker.

 

Järfälla och Hellas har satt sig i ordentlig respekt inför fortsättningen av Final four och finalserien! Svensk vattenpolo behöver fler ungdomar som vill spela och ett ny satsning från Simförbundet har satts igång. Återstår att se om den ger resultat. Det är svårt för alla sporter som inte bevakas regelbundet i pressen eller där det saknas stora pengar att komma någon vart. Vattenpolo är minst lika intressant för publik som vilken som helst bollsport men har fallit i glömska. Om några år får vi se om satsningen på ungdomar kan ändra på den saken?

Det här var första dagens matcher i Final four, återstår att se om de är signifikativa för fortsättningen?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013