Vattenpolo 01022015

Elitserien i herrarnas vattenpolo 2014/2015 är på väg att avslutas med de sista matcherna i grundserien. De regerande mästarna Hellas mot förra årets bronsmedaljörer Järfälla. Läge för att sätta sig i respekt och för hemmalagets del att ta sig igenom seriespelet obesegrade. Förutom prestigen att vinna grundserien handlar det egentligen bara om att komma bland de fyra första lagen av sex deltagande. De fyra lag som kommer i fråga ska möta varandra på nytt både hemma och borta i Final Four och det avgör hur semifinalerna ska spelas senare i vår. Lag 1 möter lag 4 osv..

För Järfällas del spelar det nog ingen roll, just nu är laget helt i särklass och det är tyvärr inte bra för vattenpolons utveckling när toppen är så pass tunn?

 

Avbytarna ser samlade ut när matchen ska börja, hemmabassäng och allt!

 

Domaren har blåst igång första perioden och det gäller att snabbt komma iväg i dagens första utsim. Järfälla i vita mössor och Hellas i mörkgröna.

Matchen börjar med att gästande Hellas tar ledningen med 1-0, sedan följs lagen åt till 4-4 i första perioden, efter det börjar Järfälla dra ifrån och det är aldrig någon diskussion om hur matchen ska sluta.

Det är inte lätt för Hellas att komma åt Järfälla, passningsvägarna stängs effektivt av genom att försvaret stressar motståndarna högt upp i bassängen.

Vattenpolo är en mycket tuff sport och det blir många hårda kroppskontakter men spelarna ger och tar och gnäller inte på domsluten. Domarna har en betydligt tacksammare uppgift än i t.ex. fotboll där domarna gärna får skulden för spelarnas egna brister och publiken som hatobjekt när hemmalaget drabbas.

 

Hellas försöker bygga upp sina anfall men Järfällas spelare är på som hökar och spelar ett aggressivt försvarsspel, dock inte överdrivet ojust. Svårt att få iväg några passningar när motspelarna kommer för nära?

Hellas hänger med i målprotokollet en bit in i första perioden men i takt med att matchen rullar på får de allt svårare och svårare att komma fram till bra avslut. Järfällas försvar tillåter inte helt enkelt.

Hellas passningar går mest i sidled och har svårt att vinna mark i anfallszonen.

Målen ramlar in regelbundet, framför allt hos den stackars målvakten i Hellas lag men vad ska han göra?

Straffkast och mål för Järfälla. Det är inte lätt att göra mål på straff i någon bollsport och vattenpolo är inget undantag. Straffskytten får inte lyfta upp bollen ur vattnet och finta skott, det måste ske i en enda rörelse till skillnad från i handboll. Bollen måste träffa så nära stolparna och ribban som möjligt, då hinner ingen målvakt med att flytta på sig, vatten är trögt att röra sig i. Lätt hänt då att skotten tar i målramen istället? Ingen större idé heller för målvakten att chansa utan det enda han kan göra är att försöka göra sig så stor som möjligt och lita på sin egen tur och straffskyttens eventuella tveksamhet.

Hellas kör fast gång på gång i Järfälla starka försvar, bevakningen gör att deras möjligheter att passa bollen begränsas och så fort en passning missas sätter Järfälla full fart framåt, trots att de leder matchen klart från och med mitten av första perioden. Tyder på bra inställning!

Tvärstopp! En försvarare får bara attackera den bollförande spelaren fysiskt, annars blir det frikast för motståndarna. Lätt hänt att en stökig match blir sönderblåst av domaren på grund av alla ständiga frikast men det brukar faktiskt inte bli så ryckigt som det är lätt att tro. Frikasten tas snabb och spelet kommer igång igen. Lite grövre förseelser leder till uppvisning ur bassängen i 20 sekunder för den som syndat. Sker det nära målet kan det också bli straffkast.

Hur gör jag nu? När ett lag inte kommer någon vart med sitt anfallsspel och den uppgjorda taktiken inte fungerar kan spelet helt rasa ihop men fullt så illa är det inte för Hellas den här kvällen.

 

Järfälla kontrar in ett av sina många mål, Hellas målvakt har i princip ingen chans att hålla siffrorna nere då han gång på gång blir överspelad och det egna försvaret inte hinner tillbaka till sina positioner.

Järfällas spelare tar bollen från Hellas anfallare och startar blixtsnabbt sina kontringar. Hellas får hela tiden svårt att hänga med bakåt.

Det är inga sura miner i bassängen trots att det ibland blir hårda tag men spelarna är vana och klagar inte. På den punkten har vattenpolon en hel del gemensamt med rugbyn.

Lite akrobatik med bollen. Det är inte lätt att alltid få med sig bollen, den får bara hanteras med en hand, det är bara målvakten som får ta den med bägge händer ut till en linje av 5 meter framför målet.

Hellas kämpar på trots att matchen rinner dem ur händerna rätt snabbt men laget är definitivt inga dåliga förlorare!

 

Dags för en time-out hos Hellas, ibland hjälper det, ibland inte?

 

Järfällas lag behöver knappast någon time-out i den här matchen, det mesta fungerar bra och det gäller bara att hålla koncentrationen uppe. Ett lag som har riktig vinnarinstinkt kan ibland bli för uppspelta, börja slarva och helt glömma bort den uppgjorda taktiken och det är tränarens sak att hålla laget i schack. I värsta fall får han plocka bort någon spelare som faller ur mönstret. Det är sådana detaljer som skiljer riktigt bra tränare från andra. Men den här kvällen flyter allt på bra för Järfälla som naturligtvis vill gå igenom serien obesegrade.

Dags att ta nya tag efter sidbytet inför starten av tredje perioden.

Domaren har blåst i pipan och full fart framåt i dagens tredje utsim.

Domaren kastar i bollen på en tänkt mittlinje, den som hinner först fram till bollen kan ge sitt lag förmånen av det första anfallet i en period. Lagen brukar sätta sina snabbaste simmare på uppgiften. En period varar i 8 effektiva minuter så ett första anfall spelar inte så stor roll, det får bara pågå i 30 sekunder. Men att vinna utsimmen kan bidra till att motståndarna får respekt och det är inte helt fel?

 

Stökigt värre i bassängen och det är underligt att spelarna ens kan se vart bollen befinner sig och sina medspelare?

Järfälla lyckas hålla ångan uppe hela matchen trots den stora överlägsenheten i bassängen!

Utanför bassängens fönster pågår ett nybygge med en ny större simhall. Den här ser ganska sliten ut som är fallet i många av Sveriges kommuner! Ska en sport som vattenpolon få en bättre framtid krävs simhallar och träningstider och det är en stor bristvara!

Lätt hänt annars att farten går ner när segern redan är klar tidigt i en match. Men troligtvis är det konkurrens om platserna i laget, många som vill upp till A-laget och bli ordinarie.

En bra organisation och uthålliga ledare i en förening är ett måste för att bygga ett framgångsrikt lag, både på herr- och damsidan. En imponerande ungdomsverksamhet dessutom!

Hård kamp om bollen nära bassängens kortsida.

 

Jaga eller jagas, det är anfallarnas och försvararnas olika uppgifter. I slutet av en period blir det extra jobbigt då vattnet suger musten ur kroppen. Många vattenpolospelare har en bakgrund inom simningen och är synnerligen vältränade och har simmarnas typiska kroppsbyggnad. På internationell toppnivå är de närmast jämförbara med elitsimmare strax under landslagsnivå.

 

Järfälla presterar några klassmål i matchen, passning från en ytterkant rakt över försvaret till en anfallare som tagit sig förbi försvaret och trycker in bollen enkelt med ett tillslag. Den typen av mål är nästan omöjliga att ta för en målvakt, han kan inte förflytta sig så snabbt i vattnet!

Stopp där! Försvararna sätter upp armarna som gammaldags trafikpoliser och då gäller det att hitta något alternativ för att få iväg en passning?

Järfälla vinner matchen med 29-11, välförtjänt men siffrorna är lite för stora med tanke på nivån inom elitserien. Laget satsar på en ny SM-titel efter missräkningen i fjol med tredjeplatsen, skulle inte tro att de vill vara med om det i år igen. Men en serieseger är ingen garanti, slutspel, semifinaler och finaler är en annan sak tack vare cup-spelet. Men det ser onekligen mycket bra ut inför avslutningen av säsongen.

Text och foto: Björn Söderström © 2015