Valborg i Österbybruk 2015

Sista april är det traditionellt Valborgsmässofirande som gäller på en mängd orter i Sverige, även i Österbybruk. Det brukar vara kallt och blåsigt och ibland kan det t.o.m. snöa men det som väntar runt hörnet, sköna maj, gör det enkelt att stå ut med lite av vintern som dröjer kvar. I år har vintern varit ovanligt kort men våren har haft svårt att komma igång trots det.

Dagens väder med ovanligt starka vindar är ingen direkt lämplig prognos för att elda utomhus. Förutsättningarna är dock riktigt bra i Österbybruk då kasen läggs på en flotte i Herrgårdsdammen. Elden är helt omgiven av vatten vilket torde minska riskerna för eldandet. På många andra platser är det klokare att avstå från riskerna och försöka en annan dag. Första maj bjuder på nästan ingen vind och regn och då är det mycket säkrare. En dag hit eller dit spelar ingen roll för att fira vårens ankomst?

Kören har fått sina bänkar att stå på, ljudanläggningen är på plats, återstår bara att kontrollera att allt fungerar!

I väntan på firandet finns det varmkorv, kaffe och dricka att köpa för de som vill värma sig.

Allt är plats, dags för Kulturföreningens ordförande Marie Gustavsson att hälsa alla välkomna till Valborgsfirandet, trots det mindre trevliga vädret.

Skymningen faller mer och mer och det är dags att tända kasen.

Kören får lite svårt att höras i den starka vinden och nothäftena vill fara all världens väg! Bäst att hålla i ordentligt.

Elden tar sig snabbt och kasen är snart helt övertänd.

Det är väldigt praktiskt att placera kasen på en flotte, ingen större risk för att sprida elden, alla kan lätt komma åt att se och ingen behöver riskera att komma för nära elden och skada sig!

Nu är det full fart på elden, eldgnistorna flyger från granriset och värmen känns trots avståndet. Samtidigt som mörkret sänker sig.

Många är ute det här kvällen, gamla som unga för att hålla en tradition vid liv.

Elden kämpar i den starka vinden men nu är den så varm att inte ens ett regn skulle rå på den längre.

Många bekanta tar chansen att prata om dagen och kanske sina förväntningar på den ljusa årstid som kommer?

Brasan blir mindre och mindre i takt med att kvällen går framåt, snart är det dags att avsluta och gå hemåt.

Nattmörkret sänker sig mer och mer över Österbybruk. Tacksamt nog har allt fungerat bra trots det osäkra vädret som kunnat ställa till mycket om det vill sig illa. Nästa år kommer firandet att tas över av en annan förening på orten då Kulturföreningen kommer att avvecklas. Ett öde som gäller många föreningar, inte bara i Österbybruk utan även generellt i samhället. Befolkningen blir äldre och många yngre vill inte bjuda på sin tid, som är intecknad till annat.

Text och foto: Björn Söderström © 2015