Snö, is och vatten 2013

Den långa vintern går oåterkalleligen mot sitt slut. All snö som fallit och förvandlats till is ska återigen återgå till sitt ursprung, H2O, vatten. Dagarna är längre nu i mars men så länge kylan håller allt i ett fast grepp på nätterna händer inte mycket med snötäcket. Eftermiddagarnas plusgrader räcker inte till för att få igång processen på allvar ännu. Snön har sjunkit ihop under perioder med töväder och är hård som plåt och det går bra att gå ovanpå skaren. Men inom kort är det kört för vintern och våren kommer och tar över. Äntligen! Men det går fortfarande att njuta av fina vårvinterdagar, en årstid som bara visar sig vissa år i de sydligare delarna av Sverige.

 

Solen har gått upp och börjar värma naturen. Träd och buskar har färdiga skott som bara väntar på att komma igång med årets blomning. Det är mycket snö som ska smälta, den kom redan i slutet på december förra året och blev kvar. Marken blev täckt innan tjälen hann gå ner i jorden och snösmältningen kommer att gå fort bara kylan ger sig.

 

Alträden väntar på att sätta igång. Det är fullt av knoppar på alla grenar. Den iskalla och hårda isen och snön under träden har ingen chans att hålla tillbaka den kommande växtsäsongen, bara fördröja den.

 

Älvens stränder är täckta av överhängande snö- och isbryggor. Det gäller att vara försiktig och inte gå ut för nära strandkanterna, om snöbryggan brister och man åker med ut i det strömmande och iskalla vattnet är det förmodligen det sista som händer i jordelivet!

 

Istapparna under snöflaket visar att eftermiddagstemperaturerna har påverkat isen som kämpar för att hålla greppet om kylan.

 

Isen som byggt på runt stenarna i strömmen har minskat och kommer att minska ytterligare men så länge det råder minusgrader på nätterna ligger den kvar.

 

Färgerna spelar vackert runt de ytliga stenar som får forsen att brytas upp i små vågrörelser.

 

I de lugnare partierna av älven ligger isen fortfarande mer utbredd men vattnets rörelser fräter på isens kanter.

 

Solens strålar ger vattnet helt andra nyanser och speglingar jämfört med de trista gråvädersdagar som dominerat den här vintern.

 

I smalare partier av älven med lite större fallhöjd brusar vattnet fram med högre fart och där har isen ingen chans att bromsa upp det vilda vattnet!

 

Vattenflödet runt stenen ser ut som tänderna hos en jättelik figur liggande i vattnet?

 

Nära strandkanterna bildar isen hela tiden nya vackra och intressanta mönster, under de kalla nätterna växer de till, på eftermiddagen när temperaturen stigit tillräckligt bryts de ner för att byggas upp på nytt nästa kalla natt. Allt pågår ända tills minusgraderna försvinner för säsongen.

 

På älvens botten är tillståndet oförändrat så länge isen täcker. På djupare vatten dit solen inte tränger ner spelar årstiderna mindre roll. Vattnets unika egenskap att vara som tätast runt 4 grader gör att fiskar och organismer kan överleva även i vatten som täcks av is under ett antal månader. Älvens strömmande vatten som kommer ända från fjällens bäckar är iskallt nästan året runt. Det är bara ytvattnet nära strandkanterna i älvens stora fjärdar som kan uppnå badtemperaturer en bit in på sommaren. Det skulle vara ödesdigert för fiskbeståndet om älven skulle bottenfrysa, något som brukar ske vissa år i sjöar.

 

I bakvattnet nära iskanten ligger lös is i form av tallrikar och roterar runt, runt, runt, hela tiden innan strömmen får tag i en tallrik och för den vidare längs det strömmande vattnet.

 

Isens färg skiftar, ju mörkare den blir, ju farligare är det att försöka gå på den. Mot slutet av säsongen innan isarna ger upp brukar färgen bli närmast blåsvart.

 

Det är ingen större aktivitet hos djur- och fågellivet än så länge men allt ligger i startgroparna för en ny säsong. Några knipor simmar omkring i de öppna partierna av älven, med lite tur kan man få se utter som springer över isen. Korparna låter höra sina kraftiga läten när de cirklar över älven och skogen. Småfåglar som talgoxar har börjat sjunga och det är en härlig tid att vara ute i naturen och se allt vakna på nytt!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013