Skogsbruk med Ardennerhäst 2016

Den 5/3-2016 var det dags för Upplands Ardennerklubb att ordna ett av sina välbesökta och välordnade arrangemang för att visa upp sina fina arbetshästar. Platsen Skämsta strax söder om Tierp i norra Uppland. En fin och välskött skog som ska gallras för att släppa in mer ljus och ge plats för nya träd samtidigt som de äldre träden kan nå mogen ålder för avverkning. Ingen brutal slutavverkning utan ett hänsynsfullt naturvänligt sätt att bruka skogen utan att förbruka den.

Att utföra detta med hästarnas hjälp under vintermånaderna skadar inte markskiktet och när sommaren kommer syns inga fula sår. Den lilla men livaktiga ardennerklubben gör väldigt fina natur- och kulturinsatser. Dels hålls en fin hästras vid liv och yngre människor får lära sig att allt inte behöver göras storskaligt och med maskiner.

Vi får lära oss mycket om ardennerhästens historia, speciellt här i Uppland. Ett distrikt där den har haft en betydande ställning under lång tid. Intresset för rasen är glädjande nog på uppgång, det finns gott om lämpliga arbetsuppgifter, skonsamt och småskaligt skogsbruk, arbete i naturreservat, gräsklippning i stora parker osv...

Parhästarna väntar tålmodigt på att få sätta igång att arbeta. Temperaturen håller sig strax över 0° och ingen behöver frysa, varken hästarna eller besökarna.

Vintrarna är inte lika som förr i tiden, betydligt varmare och mer ombytliga mellan snö och kyla och perioder med rena vårtemperaturer. Snön ar faktiskt inte helt enkel att gå på, mosig och blöt!

Suverän service med fältkök som erbjuder varm korv, pannkakor, kolbullar och kaffe! Det är tur att det finns människor som ställer upp och vill göra det trevligt för andra!

Fotografer på plats, Lotta Lund och Gunnel Hedberg, två duktiga tjejer. Det är inte minst viktigt att den typen av arbete blir dokumenterat innan alla äldre människor som själva upplevt detta går ur tiden, även utanför kretsen med hästintresserade.

Fältköket har en egen "ljugarbänk". Många som besöker skogsdagarna och andra träffar har hästar själv eller har egna erfarenheter från föräldrar och släktingar. Säkert mycket uppskattat att få prata om ämnet med andra som är kunniga och intresserade. Glädjande nog finns också många yngre människor på plats.

Många hästar är på plats, även sådana som inte har använts i den här typen av jobb. Men det är väldigt bra träning och möjlighet att få prova på och vänja hästarna vid redskap, ljud, främmande människor osv.. Alla tillfällen är värdefulla, de är bara att hoppas på att markägare som inte vill få sin skog sönderkörd och skövlad av maskiner kan hitta ett alternativ, åtminstonde för de som bryr sig om naturen och inte enbart betraktar den som en plånbok?

Dagens arbetsuppgift för hästarna och deras kuskar är att transportera ut det som huggits under veckorna före till en avläggningsplats.

Det är inga problem att blanda hästar, som kanske känns gammeldags och nostalgiskt för en del människor, med modernare teknik som vagnar med boggiehjul och hydraulisk kran. Det är snarare ett utmärkt sätt att sköta skogen på ett känsligt och effektivt sätt.

Parhästarna drar fram vagnen med kusk och kran i skogen som om den inte vägde ett dugg. De är ofattbart starka och det är tur att de har så lugnt och fint temperament. Annars skulle inte många människor våga hålla sådana hästar?

Arbetet med att lasta på de huggna träden går fort och smidigt men hjälp av den hydrauliska kranen.

Om timret inte är för grovt och tungt går det bra att lasta för handkraft med hjälp av timmersaxar.

Cecila Birgersson, som är ordförande i Upplands Ardennerklubb bjuder den yngre generationen på en åktur till avläggningsplatsen. Det är viktigt att inga fötter hänger utanför ekipaget när hästen väl börjar dra, fastnar foten i någon trädgren eller sten kan det gå riktigt illa. Allt arbete i skog är riskabelt och kräver omdöme!!

Den vackra ardennern Peggy står lugnt och väntar på att lasten är klar!

En lagom stor last är klar och nu är det bara sätta igång hästen. Hästarna som är vana ser inte ut att varken stressa eller vara obekväma med arbetsuppgiften. Att "köra in" en ovan häst är inget som sker över en dag direkt. Därför är det ingen nackdel att hästarna är lite äldre och mer erfarna.

Tempot är lugnt och det finns tid att få något till livs, för människorna t.ex. kolbullar..

..och hö för hästarna. Alla stora djur är vegetarianer.

Familjen BIrgersson på väg ut ur skogen efter väl förättat dagsverke.

De lugna ardennerhästarna är stora och stabila djur, och väldigt vackra dessutom!

Text och foto: Björn Söderström © 2016