Skogsbruk med Ardennerhäst 2015

Den 7/3 ordnade Upplands Ardennerklubb sin numera traditionella skogsdag med sina arbetshästar i skogen. Platsen Yvre, en mindre by på sidan av den stora Tierpsslätten. Vädret var inte det bästa med stark vind, leriga vägar tack vare den svaga vintern. Ingen snö kvar i skogen då vintern har varit väldigt ojämn, mycket snö i början men vinden och plusgraderna har tagit hårt på snötäcket. Men ingenting sådant kan påverka det växande intresset för arbetshästen. Mängder av intresserade åskådare hade dykt upp för att ta del av arrangemanget.

 

De båda ardennerhästarna Rolle och Trulls. Deras uppgift är att dra Kjell Sjöströms griplastarvagn när de avverkade träden ska tas fram till en uppläggningsplats där de kan hämtas av en timmerbil.

 

Redskapen får anpassas efter förhållandena, en släpa med boggiemonterade hjul passar perfekt när skogen är fri från snö och när den skall dras av en ensam häst. Hästen på bilden hade hela tiden sin kompis geten i släptåg!

 

Hästen står lugnt och fint stilla när skogsbonden hanterar remmar och tömmar, typiskt för ardennerrasen med sitt fina temperament.

 

Cecilia Birgerssons relativt unga häst är redan en pålitlig medarbetare i skogen!

 

Den sista stocken är lastad!

Bara sätta sig upp på timmerlasten och låta hästen dra den till uppsamlingsplatsen.

Ett utmärkt exempel på att det går att blanda, i mångas ögon gamla metoder, med modern teknik. Ett samkört ardennerpar och en griplastarvagn försedd med motor för att slippa göra egna tunga och riskabla lyft. Allt arbete i skog är farligt, speciellt om man är ensam och det inte finns hjälp att få i närheten. En mobiltelefon kan vara bra att ha men inget garanterar att det finns täckning?

 

Lastningen går snabbt och det tar inte lång stund innan ett timmerlass är klart, de stora och många gummihjulen fördelar marktrycket perfekt och vagnens leder gör att den rör sig fint även i en gropig skog. Det är skillnad i en skog som har stora stenblock, där får nästan alla typer av vagnar problem att komma fram utan att fastna.

 

Skyddsutrustning är obligatoriskt och den har naturligtvis utvecklats enormt sedan skoghästarnas glansdagar.

En ardennerhäst är en fantastisk häst att ha i arbete. Intresset för rasen har ökat en del tack vare framgångsrikt avelsarbete och att det finns ett utrymme för alternativa metoder.

Dagen till ära är Uppsala Nya Tidning på besök och gör ett reportage, det skulle knappast ha hänt för ett antal år sedan?

Rolf Arvidsson, styrelseledamot och själv ardennerägare, presenterar alla kuskar och hästar för den entusiastiska och kunniga publiken.

Som motvikt till det storskaliga skogsbruket som bedrivs industriellt är den här typen en verklig befrielse. Inga katastofala kalhyggen med efterföljade markberedning som gör att skogen ser ut som efter ett pansarslag. Den biologiska mångfalden säkras när inga arter utplånas, kalhuggning och plantering av enstaka trädslag är ett dråpslag mot en mängd växter, fåglar och djur. Den svenska skogspolitiken har visat sig vara helt förödande för naturens variation, när den dessutom domineras av stora aktiebolag kommer det anynoma ägandet som följer av bolagsformen att isolera företagets vinstintresse från konsekvenserna. Sverige tillhör numera ett av de sämsta länderna i Europa på att skydda sin egen natur och blir det inga förändringar kommer snart allt som kallas skog, med ett fungerade ekosystem, att ha ersatts av cellulosaplantager där ägarna endast är intresserade av vinsterna. Flera stora skogsbolag har redan fått sina certifikat om hållbart skogsbruk indragna när de utlovade hänsynen endast har bestått av politiska floskler utan innehåll.

 

Hela arrangemanget är perfekt ordnat och ingen behöver sakna något. Ardennerklubben bjuder på kaffe, varm korv, kolbullar med fläsk och pannkakor med sylt, inte illa!

Ett trevligt inslag under skogsdagen var den get som en av hästägarna hade med, den följde hästen som en skugga och de var bästa kompisar med varandra.

Inget arrangemang fungerar utan alla frivilliga som ställer upp med marktjänsten. Kaffet kokar sig inte själv, kolbullar och pannkakor steker inte heller sig själva!

Text och foto: Björn Söderström © 2015

P.S. Mina negativa synpunkter och åsikter om svenskt industriellt skogsbruk och motbjudande nöjesjakt är enbart mina egna och har inget med Upplands Ardennerklubb att göra!