Roddtävling på Herrgårdsdammen 2011

Den sista helgen i augusti anordnas Österbydagen i Österbybruk med olika evenemang, bl. a. den traditionella roddtävlingen på Herrgårdsdammen med Österby-ekor.

En speciell typ av roddbåt, smal och flatbottnad har levat kvar i Österbybruk sedan gamla tider. Båten passade bra för jakt- och fiskebehov i små vatten där det snarare handlade om att paddla eller staka sig fram än att använda årorna för att ro. I större vattendrag är det riskabelt med en smal båt om det börjar blåsa, då kan den lätt kantra i vågorna.

Tävlingen är naturligtvis bara på skoj! Men ingen kan förneka att det är roligare att vinna än att förlora.Själva tävlingen går ut på att varje lag ska paddla ekan tvärs över Herrgårdsdammen fyra gånger. På den första sträckan ska roddaren stå i båtens för och det är tillåtet att paddla på bägge sidorna. På den andra sträckan måste roddaren stå i båtens akter. Tredje och fjärde sträckan är mycket besvärligare då det endast är tillåtet att paddla på ena sidan av båten.

Speakern kallar de olika lagen till start.

Starten har gått för det första heatet. Det är inte tillåtet för deltagarna att ta hjälp med att skjuta ut ekan från stranden, var och en måste komma igång själv. Annars kan det leda till diskvalificering men det är inte så allvarligt menat!

Publiken på båda sidorna av Herrgårdsdammen har att se fram emot bra underhållning!

Redan på första sträckan blir avstånden stora mellan båtarna. Det är inte enkelt att paddla, staka eller ro en smal och ganska rank båt som Österby-ekan, även om man har gjort det förut. Tillfällena att träna blir inte så många per år.

Stilarna är olika men Österby-ekorna är vingliga för alla.

Roddtävlingen bjuder också på lite spex. Det blev  bara ett tjejlag som ställde upp och naturligtvis måste några manliga deltagare sabotera lite för tjejerna.

Sabotaget består av att välta ekan så att alla får bada. Flytvästar är på för att badandet ska bli ofarligt. Vi andra får i alla fall se hur ekan ser ut på undersidan! Det är inte kallt i vattnet och Herrgårdsdammen är liten och det är snart gjort att simma iland med båten.

Tävlingen fortsätter med spännande heat före finalen. Inga fler badningar men heaten är mycket ojämna. Paddlandet på ena sidan av ekan är svårt och vissa ekipage ser mera ut som färd i cirklar än rakt fram?

 

Målgång i finalen! Efter segern måste det vinnande laget bada för att fira ordentligt!

Text och foto: Björn Söderström © 2011