Poolkampen 2016

I samband med SM-finalerna för vattenpolons elit har det blivit tradition med en nationell Poolkamp för unga spelare, som kanske kan hitta "rätt" sport inför framtiden. Sporter som inte har ett bra ungdomsarbete har ingen framtid och det har Simförbundets satsning ändrat grundligt på. Intresset växer ute i landet och föreningar från söder och norr finns på plats. En stor upplevelse att få tävla i Simsportens nationarena, Eriksdalsbadet i Stockholm!

All ungdomsidrott kräver hängivna ledare som ställer upp och leder träningar, tar hand om transporter, mat och dricka. Allt sånt som måste till för att det ska fungera. I många fall är ledarna även föräldrar med egna barn i föreningarna.

Simförbundets representant tar hand om konfrencierssysslan! Tidschemat är begränsat och allt måste klaffa. Poolkampen äger rum i den långa pausen mellan förmiddagens bronsmatcher och eftermiddagens guldfinaler.

Det är många moment som ska hinnas med, inte bara korta matcher mellan de olika lagen utan även passningsövningar och prickskytte. Som tränare får man akta sig för att bli för tjatig, då är det lätt att undomarna kroknar och tappar intresset!

Spänd förväntan inför dagens Poolkamp! Men idrott i så unga år får inte vara alltför resultatinriktad, det ska vara mycket lek inblandat i den åldern. Andra idrotters toppning av lag inför turneringar avskräcker, de bidrager bara till att många kommer att sluta i förtid och att det blir dålig stämning.

De unga spelarna har samma typ av mössor som eliten med skydd för öronen.

Linorna är bra att hålla i när man behöver lite vila.

Bra försvarsspel, täcka av anfallarens möjligheter att nå en medspelare.

Målvakten har samma röda mössa som alla andra lags målvakter.

Spelplanen i Poolkampen är avgränsad med flytande sarger vilket är idealiskt, då kan den användas när som helst och är inte ivägen för andra aktiviteter i bassängen. Något som är ett stort problem för vattenpolon i Sverige, brist på ledig tid i simhallarna och hallar som inte är lämpad för sporten, fel mått och fel djup. En mindre trevlig tendens är också att när de äldre utdömda badhusen ska ersättas blir det mera av äventyrsbad och liknande och mindre av simsport.

Mål igen! Det är bra att målburarna är rätt stora, då blir enklare att göra mål och det blir roligare. Båda lagen har samma förutsättningar och det känns bättre att vinna med 7-5 än 1-0!

Spänd förväntan inför en match eller är det funderingar efteråt varför det gick som det gick?

Passningar måste värderas, vem ska jag passa bolllen till eller är det bättre att jag avslutar själv?

Att hålla bollen utanför motståndarens räckvidd är bra, men det kräver styrka att hålla den egna kursen när någon vill något annat?

Fin teknik med bollen!

Bollen är lååångt borta, vem får kontrollen först?

Vad gör jag nu?

Bra att kunna ta stöd i sargen när mjölksyran i kroppen gör sig påmind!

Det ser nästan ut som "riktig" vattenpolo ibland! Kamp om bollen både framåt och bakåt i bassängen. I den åldern saknas naturligtvis styrkan att kunna simma fort, att ha högt vattenläge med kroppen osv.. Men det är många som redan nu visar upp lovande takter, kan hantera den svåra konsten att använda bara ena handen med bollen t.ex. Huvudsaken är dock att det är roligt, då finns alla chanser att några kommer att fortsätta med vattenpolon längre fram i åldern och bidra till sportens spridning i Sverige. Något som känns angeläget, det är en härlig sport, inte minst för publiken!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2016