Poolkampen 2015

I länder som delrepublikerna i forna Jugoslavien, Italien och framför allt Ungern är vattenpolo närmast att betrakta som religion och har status nästan i nivå med fotbollen. Dit når vi aldrig med vårt klimat men den svenska vattenpolon kan bli större och spela en roll igen inom simidrotten! Där passar Poolkampen in perfekt! Idag är det dags att visa upp verksamheten i Eriksdalsbadet i samband med SM-tävlingarna.

Samtidigt som SM-finalerna pågår i Eriksdalsbadet är det dags för framtidens vattenpolospelare att visa upp sig i Svenska Simförbundets lyckade satsning, Poolkampen.

I Sverige är vattenpolo en tämligen marginaliserad sport, nära att dö ut för ett antal år sedan av olika orsaker. Brist på simhallar och lediga träningstider är ett skäl. I många kommuner är hallarna antingen små, gamla och utdömda, eller har simföreningar som inte har vattenpolo på programmet eller ledare som kan sporten. Något måste göras och Simförbundets satsning på Poolkampen har kommit i exakt rätt tid. Den har pågått nu i ett antal år och växt sakta men säkert. Ett problem är också att i Sverige byggs simhallarna i första hand för allmänheten med jippobetonade satsningar på äventyrsbad och liknande. Inget fel i det men det lämnar ingen plats över till idrotten?

Det ser nästan ut som "riktig" vattenpolo! Spelplanen är avgränsad av flytande plastbommar som satts ihop till en rektangel. En liten vattenpoloplan anpassad till vad som är möjligt i små simhallar och av hänsyn till orken hos de små spelarna. Det är viktigt att introduktionen till en ny sport blir "lagom" och i den här åldern ska tävlingsmomentet inte vara huvudsaken. Om det inte upplevs som roligt blir det ingen fortsättning! Men den här dagen ser alla ut att ha roligt vilket är viktigare än att se på resultaten.

Självklart är det kul att vinna och det är vad idrott går ut på men det är lång väg dit och det är önskvärt att prova på många olika typer innan det är aktuellt att satsa på någon speciell gren lite längre upp i åldern. Förhoppningsvis är vattenpolo rätt sport för några?

Nära bassängkanten utanför planen får man lyssna på lite instruktioner från ledarna och kanske från föräldrarna?

Lagen byter spelare under de korta matcherna, på samma sätt hos vuxna spelare. Vattenpolo är extremt jobbigt och ingen kan hålla full fart hela perioder.

Tekniken att hantera bollen med bara en hand är inte enkel men många av de små spelarna visar upp bra bollsinne.

Så här känns det att bli jagad! Spelarna är i ungefär samma ålder men det skiljer naturligtvis väldigt mycket mellan storlek, vikt och styrka. Alla växer inte lika snabbt och samtidigt och det blir en ganska ojämn mix mellan spelarna. Men ingen i lag med småvuxna spelare ser ledsna ut när de åker på baklängesmål i snabb takt och inget som helst gnäll på andra spelare, ledare och domare. Tänk om andra idrotter kunde vara lika befriade från divor och prinsessor?

Det är inte lätt för en mindre spelare att hålla undan för en större som kan simma snabbare?

Bollen får bara hanteras med en hand, långt ifrån enkelt!

Tjejerna ser ut att trivas!

Här gäller det att fatta beslut snabbt, finns det någon medspelare som har simmat sig fri i bra position?

Så går det om passningen inte kommer iväg i tid. Motståndaren har inget för att angripa en spelare som inte har bollen, det resulterar omedelbart i frikast och domarna ser allt!

Många lag är redan duktiga på att hålla sina positioner inom laget och ta sin motståndare. Men det är inte lätt om motspelaren är snabbare och starkare. Att stå i mål är en nästan hopplös uppgift för en småvuxen spelare, det går inte att komma upp tillräckligt högt för att kunna mota bollen. Det blir mycket mål i matcherna och det är naturligtvis kul både för spelarna och publiken.

Här går det rätt till, det är bara spelaren som har bollen som får angripas fysiskt, naturligtvis inte för våldsamt men att trycka ner honom går bra!

Det gäller att värdera passningsalternativen, om någon sekund är det för sent när motståndaren kommer nära och klänger på spelaren. Det gäller att tänka snabbt och principen att bollen alltid är snabbare än spelarna gäller i alla bollsporter!

Inte lätt för småvuxna tjejer att delta i matcherna men det går förvånansvärt bra vilket tyder på goda simkunskaper.

Mössans rem har lossnat, lätt hänt i alla närkamper men så länge den sitter kvar ingriper inte domaren.

Inte lätt att komma fram när två motståndare blockerat vägen?

Ingen tacksam uppgift för en målvakt? Det är svårt att stå i mål även för vuxna spelare då vattnet gör alla rörelser tröga, när skotten träffar utanför räckvidden är det inte mycket att göra. Dessutom går det fort.

Kamp om bollen mitt i spelplanen. Att spela vattenpolo är väldigt tufft, i vuxna sammanhang nästan brutalt ibland. Det skadar inte att få känna på lite sånt även i junioråldern. Domarna har bra kontroll så att det inte spårar ur.

Blicken både på bollen och motståndaren, allt måste gå snabbare än konkurrenten, annars blir det stopp här!

Trångt värre, i ett liknande läge gäller styrkan, om man själv är starkare är chansen att komma loss större.

Spelet utan boll är minst lika viktigt som i andra bollsporter. Om man hela tiden är på "fel" plats är man inte passningsbar.

Var har jag mina medspelare? Bollen har jag kontroll på men vem vill ha den?

Koncentration, var är målet och hur lurar jag målvakten?

Alla deltagare i alla lag får ett pris att ta med sig hem, kommer säkert att bli ett härligt minne, bara att få komma till SM i Stockholm och spela i nationalarenan är stort!

Två omgångar Poolkamp mellan de olika finalmatcherna är avklarade. Det är inte bara korta matcher utan även andra moment, kast av bollen genom en ring i målet för att öva upp bollsinnet, passningsövningar där hantering av bollen med en hand ska övas och simning längs planen som stafett mellan alla spelarna ingår också. Alla verkar trivas!

Något som är befriande att se är att stämningen är så god, inga tokiga föräldrar som tjatar på sina barn om prestationer, inga ledare som far ut och skäller, inga toppningar av lag och att domarna och reglerna respekteras. Här har många andra och större idrotter en del att lära!

Text och foto: Björn Söderström © 2015