Poolkampen 2014

Under lördagens returmöten i SM-finalerna pågår samtidigt lite andra typer av aktiviteter i ena bassängkanten. Det är Poolkampen, Svenska Simförbundets satsning på att få flera föreningar att starta upp verksamhet runt vattenpolo. Simföreningar som spelat vattenpolo för många år sedan har fått möjlighet att ta upp sporten igen. Om vattenpolo ska bli en större sport i Sverige än den är idag är Poolkampen säkert rätt väg att gå. Rimligtvis måste ett antal av dessa ungdomar "fastna" och börja spela på allvar när de blir lite större?

Småkillarna och tjejerna är redan förvånansvärt skickliga med bollen, självklart saknas styrka och snabbhet men idrott i så unga år ska helst gå ut på lek och gemenskap, inte enbart på prestation. För tidiga krav leder bara till att de tröttnar och de som inte är tillräckligt bra slås ut. Företeelser som TV-pucken är avskräckade exempel på vad som händer när föräldrar och ledare pressar ungdomar. Förhoppningsvis gör inte Simförbundet det misstaget utan låter verksamheten pågå ett antal år, då kommer också nya och duktiga spelare fram som bidrar till att föra vattenpolon framåt och bli en stor sport igen. Problemet är att få tillgång till bra ledare och träningstider i landets olika simhallar. Saknas även i många stora kommuner i landet!

 

Det ser nästan ut som vattenpolo för vuxna!

 

Det är inte enkelt att ha någon i ryggen när man ska försöka nå bollen.

 

Det är riktigt kul att se på en Poolkamp, spelarna verkar trivas och tävlingsmomentet är inte alltför allvarligt vilket känns väldigt lämpligt och bra för åldersgruppen!

 

Att vakta målet är inte enkelt, spelarna är så pass småväxta att de inte kan nå upp till målets överkant men ibland lyckas de ändå mota bollarna. I den här åldern är det ingen som kan skjuta riktigt hårt ännu!

 

Det ges och tas en hel del i bassängen men domarna håller hårt på ordningen.

 

Fin blick för att hitta sina medspelare med passningar!

Det kan skilja rätt mycket i längd hos spelarna och då blir det inte lätt att komma runt med passningen? Målvakten sträcker sig men når inte riktigt upp för att mota skottet.

 

De flytande bommarna avgränsar spelplanen i hörnet av den stora bassängen.

 

Matcherna i Poolkampen är inte långa men det är trögt att röra sig i vatten och orken tar lätt slut. Tur att det är tillåtet med avbytare som i riktig vattenpolo!

 

Väldigt fin bollkontroll och skottet går elegant i mål!

 

Orken är på väg att ta slut.

 

Koncentration på bollen i simningen framåt.

 

Föredömligt täckande av bollen, motståndaren kommer inte åt den utan att dra på sig ett frikast.

 

Det bjuds på fina prestationer i bassängen, många spelare är redan väldigt duktiga och har alla möjligheter att bli "riktiga" vattenpolospelare om ett antal år.

Poolkampen har spridit sig till betydligt fler föreningar jämfört med förra årets uppvisning under SM-finalerna.

 

Taktiksnack i bassängen!

 

Intensiv jakt på bollen!

 

Full fart framåt mot målet i en kontring!

 

Ett snyggt mål! Det är inte lätt att vara målvakt. Målet är ganska stort och spelarna är små. Alla ser ut att ha kul och matchresultaten har underordnad betydelse. När den lilla turneringen är klar är det enkelt att plocka ihop de flytande bommarna och målet till nästa tillfälle. Simförbundet har verkligen kommit på en bra idé för att öka intresset för vattenpolo i Sverige. Om allt går som det ska kommer det säkert att märkas inom ett antal år då fler klubbar kommer att få ihop lag i seriesystemen och ju fler de blir, ju större möjlighet att få fram stjärnspelare till eliten.

Efter Poolkampen och matchen om bronset bland herrar är det dags för returmötena bland herrar och damer. Idag kan det avgöras vilka som ska bli svenska mästare?