Örskär 2017

Ett gäng glada botanister, vissa oerhört kunniga och andra mindre kunniga, framför allt undertecknad, vid det fina vandrarhemmet och fyren på Örskär inför dagens första exkursion.

Man kan inte räkna med att det går fort att vandra med botaniker, det dyker alltid upp något intressant att fördjupa sig i, speciellt på en så exklusiv plats som Örskär!

Mitt på Örskär finns ett gammalt hemman med en stor gräsyta runt men det var länge sedan ön var befolkad av människor som levde av jord-, skogsbruk, fiske och hade egna djur. Hus som finns kvar används som sommarbostäder.

Skogen runt omkring är blandad mellan löv- och barrträd. Gullvivorna lyser fortfarade upp gräset men börjar se en aning slitna ut. Nära havet brukar gullvivorna ha riktigt höga skaft, det stämmer här också.

Runt de blöta dikena finns många fina växter.

Den här typen av marker lever på lånad tid, om de inte hävdas på något lämpligt sätt tar skogen runt omkring tillbaka området, först kommer enbuskar osv..

Det dyker hela tiden upp intressanta växter som påminner om hur marken användes på den tiden hemmanet var befolkat.

Intressanta diskussioner förs hela tiden, kamerorna och anteckningsblocken går varma!

En liten låsbräken drar till sig intresset, det är inte den som är vanlig och kallas månlåsbräken?

Många av gräsmarkens växter är väldigt små, enda chansen att upptäcka och se dem ordentligt är krypande!

På ön finns ett antal vattendrag, kanske någon havsvik som snöpts av med landhöjningen eller andra mer sumpiga områden, närmast igenväxta. Det intressanta och exklusiva är att de kan innehålla gölgrodor som finns på en del platser i östra och norra Uppland. Är det bara tillräckligt varmt och de inte är störda kan man få höra deras intensiva spel. Men de är verkligen inte enkla att få syn på, väl dolda av t.ex. vattenklöverns blad. Genom att visa lite tålamod och stå alldeles still kommer de snart igång!

Resan är inte bara botanik och gölgrodor utan det finns också en hel del intressanta insekter, inte minst vackra små fjärilar.

Äntligen framme vid havet och stranden! En av öns fina små vikar på den östra sidan. Full av vackra stenar i olika färger mer eller mindre täckta av lavar.  Spännande hällkar och typiska växter som är tåliga mot saltstänk. Vädret kan var otroligt tufft vissa delar av året!

Tärnor och måsar är närvarande, vadare som drillsnäppor och rödbena är inte heller ovanliga. Längre in i viken jagar en fiskgjuse.

Ett gråsvart lavtäcke finns på de flesta stenarna. Känns skorpigt och strävt till karaktären. I hällkaren är det gott om organismer och även en del växter.

Det blåser en del och temperaturen känns betydligt lägre än inne i skogen.

I de smala springorna finns några riktigt små växter, syns bara om man böjer sig ner.

Växter som väljer en sådan här plats måste tåla åtskilligt. Så här nära vattenlinjen kommer de att bli konstant översköljda av bräckt vatten, inte alltför salt men det blir mycket ändå per år?

Dagens vandring fortsätter längs kustlinjen inne i en fantastiskt vacker gles hällmarkstallskog! Här har träden ingen chans att bli riktigt stora och höga. Ständigt pinande av vind och ytterst begränsad jordmån att växa i. 

Blöta partier domineras av olika vitmossor.

Fält av renlavar täcker stora partier blandat med ris, småplantor och andra lavar.

Färgskalan är rik och väldigt vacker!

En av få trädbjässar har fallit för åldersstrecket, nu blir den hemvist för skalbaggar och spindlar istället medan den multnar ner, och det kommer att ta massor av år att fullborda.

Knotigheten visar de tuffa livsvillkoren på ön.

De mer nakna partierna är täckta av skorpiga lavar i alla möjliga färger, blått...

..rött...

..grönt och rosa är bara några exempel.

Tuschlav finns på många stenar. Gott om olika spindlar också!

Skogspartiet bjuder på mångfald och skönhet trots att det förmodligen är rätt artfattigt? Finns minimalt med jord att växa i.

Gräset är oerhört frodigt mellan stenarna.

Framme vid nästa havsvik som inte är riktigt lika blockig finns det gott om riktigt färgstarka lavar, gynnade av fåglarnas verksamhet!

Dags för en av flera kaffepauser och luncher med medhavd matsäck eller från vandrarhemmets fina kök!

Det finns mycket att vila ögonen på, vackra marmorerade stenar, eller...

..havsträndernas alla ängsnycklar, inte riktigt fullt utvecklade ännu då våren varit kall, torr och sen.

Granarnas årsskott avslöjas av den ljusgröna färgen.

Det är dags att dra iväg in i skogen igen, den här gången mot öns södra sida. Tallarna är fullständigt ludna av lavar vilket tyder på bra luftkvalité.

I bakgrunden syns norra delen av Gräsö, båtresan mellan öarna är inte lång, tar inte många minuter med passbåten. Här byter skogen karaktär, ganska öppen och täckt med ris snarare än stenig och med lavar.

Självklart finns det troll i skogen på Örskär...

..det gäller bara att se dem, vilket inte alla människor gör, och att inte störa alltför mycket! Då är man välkommen tillbaka.

Längs en stig tvärs över ön dyker det upp ett par av öns orkidéer, den lilla korallroten, syns relativt bra mot bakgrunden tack vare sin avvikande ljusa färg och att solen hjälpte till. Annars kan det vara kolossalt svårt att se små växter på platser där de inte finns i mångfald eller är i full blomning.

Vacker i all sin anspråkslöshet!

Spindelblomster är om möjligt ändå svårare att upptäcka, inga bjärta färger, låg och mycket oansenlig. Krävs falkögon för att upptäcka eller att botanisten slår sig ner för en rast, då brukar man upptäcka en hel del!

Svårt att förstå att den är släkt med det mycket större tvåbladet med det avslöjas på de båda bladen. Det är betydligt enklare att uppleva spindelblomstret längre upp i landet eller i fjällen där det brukar ha betydligt mer röd färg än på våra breddgrader.

Dagen avslutas med ett nytt besök hos gölgrodorna på en sumpig plats nära stigen. Det har varit en fantastiskt fin dag, vädret helt perfekt och många väldigt skiftande lokaler har fått besök, kanske inte så många orkidéer som vi hoppats på men våren är sen och det kan ingen lastas för. Det finns så mycket annat som är intressant. Nyttigt också att lära sig känna igen växter som inte ännu är i blom. Alldeles innan ankomsten till vandrarhemmet  kommer en regnskur, men den går över snabbt.

Under kvällen bjuds vi på en superb trerätters middag på vandrarhemmet, kvalitén är som på en lyxig restaurang! Boendet är också utmärkt.

Det är dags att åka hem från den här fantastiska ön men först har vi en halv dag till på oss att uppleva naturen, den här gången på öns västra sida och havsstrandängens rikedom.

Glädjande nog betas området av kreatur igen, utan djurens mular, kommer den att växa igen och helt tappa sin unika flora. Här en ovanligt mörk ängsnyckel, så mörk att troligtvis borde kallas blodnyckel?

Något som är typiskt för Roslagskusten, den vilda gräslöken.

Det enkla är ofta det vackra?

Den gamla hamnen på Örskär under uppbyggnad. Brann ner till grunden 2014 och nu måste allt göras om på nytt i ursprunglig stil. Rena turen att branden inte fick fäste i skogen, då hade det kunnat sluta hur illa som helst?

Några av deltagarna är också duktiga fågelskådare, platser som Örskär och andra öar brukar vara som magneter för alla möjliga arter och kryss!

På några platser är marken sandig och då får naturen ytterligare en typ till de andra.

På vissa gräsytor är det gott om månlåsbräken...

...några kan bli riktigt stora!

Så här vill man uppleva en havsstrandäng, full av blommande ängsnycklar och växter som t.ex. solvända och daggkåpor.

De djupröda färgerna är underbart vackra i dagens solljus!

En underbar blandning i naturen, olika skogstyper, ängar och nakna ytor möts och allt bildar en helhet.

Nära den nya hamnen lyser den skira grönskan upp längs stigen.

En vanlig växt längs kusten är havtornet, en taggig buske som får orangefärgade bär mot sensommaren. Mycket nyttiga på vitaminer men ack så jobbiga att plocka tack vare alla taggar!

Vackra små fjärilar verkar trivas i solen!

Allting har ett slut, även den här intensiva resan. Några underbara dagar i perfekt väder, man måste ha lite tur och vädret före och efter resan innehöll regn, kyla och starka vindar, något som vi slapp helt och hållet!

En stor upplevelse med mersmak, jag åker mer än gärna dit igen! Allt har fungerat bra, resan, transporten, boendet och umgänget med trevliga och kunniga människor!