Nyckelharpa och fiol

Ett spelmansmöte mellan Per Gustaf Jernberg och Stefan Wallin.

En sedan flera år samspelt duo på nyckelharpa och fiol. Det finns en mycket rik reportoar av spelmanslåtar, inte bara runt Österbybruk utan från hela norra Uppland, Hälsingland och andra landskap där spelmanskulturen varit stark och lever kvar. I rikspelman Per Gustaf Jernbergs fall är den en ren familjetradition som följs sedan generationer tillbaka.

Österbybruk ligger mitt i nyckelharpans starkaste fäste och det är angeläget att traditionen kan leva vidare.

Musikskatten verkar oändlig, bara nämna en låt och köra igång och se vad blir!

Nyckelharpan har fyra strängar, lika som fiolen, men har också ett antal resonanssträngar som bidrar till instrumentets övertoner och "sång". I en liten grupp eller ensamt kommer det fram på ett helt annat sätt än i ett stort sammanhang då det är ett tonsvagt instrument som gärna dränks i mängden. En duo eller trio är idealisk för nyckelharpan!

Tankarna flyger iväg, spelmansmusik skapas vid tillfället av inspirationen och inte på beställning!

Den gamla industrilokalen Ånghammaren mitt i Österbybruk används numera till utställningar, mässor och varför inte en spelmanskonsert?

Samtidigt pågår en stor utställning med abstrakt och expressonistisk konst av Ludmila Pawlowska, både i Ånghammaren och i Herrgårdsområdet. Det visar på bredden i kulturutbudet, var och en kan hitta sin favoritkultur.

Full koncentration!

Färgskalan passar perfekt in mot de mörka och nötta tegelväggarna i Ånghammaren.

Spela i grupp och orkester handlar mycket om att kunna lyssna och ta initiativ, speciellt i sammanhang som spelmansmusik och jazz där noter inte spelar någon roll.

På kvällen blir det en spelning i det gamla Brunnshuset som ligger på västra sidan av Karmdammen, en av alla dammar som ingår i det komplicerade vattensystemet runt Österbybruk-Dannemora. En gång i tiden var det populärt att "dricka brunn" då vattnet på många platser ansågs ha helande krafter. Ett spännande hus som visar sig ha väldigt fin akustik! Ingen bilväg och ingen elektricitet ger känslan av gamla tider.

Allt är snett och krokigt inne i huset, tiden bryter sakta men säkert ner allt som består av levande material som trähus. Belysningen i form av värmeljus ger ett härligt lite mystiskt sken, passar perfekt till musiken!

Skaparglädje!

Det enda felet under dagens spelningar är att det inte kommer speciellt mycket publik, det brukar bidra till att spelmännens inspiration påverkas, antingen positivt eller negativt.

Första dagens bruksvandring regnade bort, som så mycket annat denna knasiga sommar, men idag ser det mer lovande ut.

Start uppe vid Simbadet och Stordammen, en av medelpunkterna i Österbybruk.

Under Per Gustaf Jernbergs ledning går spelmansduon runt i Österbybruk och visar på platser där nu bortgångna spelmän bott och verkat under sin aktiva tid. Kända platser för de flesta med rötterna i Österbybruk, okända för oss andra som är inflyttade.

Kända låtar plockas fram när ett namn kommer på tal!

För ovanlighetens skull skiner solen och regnet håller sig borta, än så länge!

Utanför vakten på Österby Guteri finns också en tradition av låtar som kommit till vid all väntan.

Vi närmar oss slutet på Jernbergsvandringen i Österbybruk och ett hotfullt regn är på väg. Inte bra för känsliga musikinstrument?

Stefan Wallin passar också på att berätta skrönan om byn Horga i Hälsingland, starten för den årliga Hälsingehambon som passande nog pågår samma helg som Jernbergsvandringen i Österbybruk.

Tacksamt nog är det nära till Ånghammaren när regnet, det dagliga, bryter ut!

Det är synd att så få tagit chansen att se och höra på högklassig spelmansmusik dessa båda dagar. De kan verkligen spela och har fantastisk kommunikation. Återväxten bland spelmän på orten är inte den bästa och det är något som verkligen borde uppmuntras, det är inte fråga om kultur av dagsländekaraktär utan det finns en lång tradition som kan gå förlorad.

Text och foto: Björn Söderström © 2015