Nationaldagen och Gillestämman 2015

Sedan ett antal år tillbaka hyllas den stora rikspelmannen Hasse Gille med en egen stämma, passande nog på nationaldagen i Österbybruk och i regi av Hembygdsföreningen på orten. Hasse finns inte längre bland oss men hans musik har inte lämnat oss eller bygden.

 

Scenen är redan full av spelmän som vill delta i allspelet som inleder stämman.

Allspelet är i full gång. Den som leder spelet föreslår en låt som de flesta antas känna till, och sen är det i full gång. Att spela i grupp och utan noter, då gäller det att lyssna på andra och kunna kommunicera!

En spelmansstämma måste ha en konferencier som presenterar artisterna!

Nyckelharpan är ett ganska tonsvagt instrument, det går åt lite modern teknik med mikrofoner och högtalare, annars skulle det mesta försvinna i vindbruset.

Alla spelar inte nyckelharpa utan fioler, gitarrer, dragspel, kontrabas och klarinett finns också på scenen under allspelet.

Kommunikation med ögonkontakt!

Undrar vad de tänker på?

Arne Domnerus, en av landets största jazzmusiker, brukade säga att spela i orkester gör man när alla börjar och slutar samtidigt. Det gäller här också!

Scenen är på plats dagen före och där kommer t.ex. Österby spelmän att uppträda på nationaldagen, tillsammans med många andra spelmän. Vädret dagen före sjätte juni har ett perfekt försommarväder och det är typiskt när något ska arrangeras utomhus. Under en lång trist period har vädret varit kallt, väldigt blåsigt och med otaliga regnskurar. Man måste ha lite tur med utomhusaktiviteter men vädret rår ingen över. Tur i varje fall att det inte blev mer regn än att allt fungerade bra.

Österby spelmän får representera ortens aktiva spelmän. De är inte allför många längre om inga yngre vill börja spela och föra kulturarvet vidare?

Hasse Gilles ande svävar över gruppen.

Dags att presentera årets Gille-stipendiat, en ung musikant från Uppsala. Underligt nog är återväxten av spelmän på en ort som Österbybruk nästan obefintlig medan intresset från andra områden kan vara stort?

Att få spela inför publik på Gille-stämman när man nyss fått ett stipendium är stort. Det hörs också på spelet som är lite darrigt och nervöst, fullt förståeligt och det går bort när rutinen kommer!

Det är inte bara nyckelharpa som spelas på en spelmansstämma även om det var Hasse Gilles instrument. Munspel och fiol passar också bra!

Munspel är ett väldigt begränsat instrument, bara en oktav och en tonart men det är inget problem när man kan spela och det låter hur bra som helst!

Alla instrument är känsliga för temperatur och luftfuktighet, speciellt trä som är ett levande material. En skicklig spelman stämmer fiolen på ett ögonblick och sedan är det bara att köra igång!

Vi bjuds på svängigt fiolspel! Fiolen hörs faktiskt betydligt bättre än nyckelharporna på en utomhusscen.

Det är härligt att se med vilken glädje de som utövar spelmansmusik visar upp sina färdigheter. Allspel, spel i grupper, spela själv på scenen eller ihop med nya musikanter, allt ger nya erfarenheter. Vädret under dagen har inte varit det allra bästa men det känns oväsentligt för spelglädjen och att få visa upp sin musik.

I dagens kulturellt och politiskt utslätade Sverige där allt helst ska vara så PK som möjligt, politiskt korrekt, är det befriande att nationaldagsfirandet kan fortsätta utan att kompromissa bort innehåll som kan stöta andra som har en annan bakgrund. Det bör man kunna få tycka utan att vara främlingsfientlig eller rasist?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2015