Midsommar 2015

Spelmännen tågar in på gräsplanen bredvid Brukskyrkan där majstången är färdigklädd och ska resas. Karlar utklädda till smeder både i findräkt och arbetskläder ska utföra resningen. Folkdansarna i sina olika landskapsdräkter följer efter. Ortens stora spelman, Hasse Gille, finns inte längre bland oss men hans närvaro känns ändå på något sätt!

Midsommar i Österbybruk

Dans kring Midsommarstången, kan det bli mer svenskt än så? En tradition med rötter långt tillbaka i tiden. Sverige är ett långt land geografiskt, midsommar i södra Skåne är en helt annan sak än i norra Lappland tack vare avstånden. I söder är det full sommar medan det ligger snö kvar i norr.

I år var vädret ganska trist, som det varit under i stort sett hela våren, kallt, helgrå himmel men tacksamt nog inget regn och blåst! Trots det kommer det mycket folk till firandet i Österbybruk, det tyder på att det känns viktigt!

I andra länder firas också midsommar, det dygn som har den längsta dagen och kortaste natten innan det vänder igen. Men de firar knappast på vårt sätt utan med t.ex. eldar, något som vi gör på Valborg.

Den jättelika och tunga majstången spelas upp, karlarna gör det i takt med spelmansmusiken och spelmännen håller på tills det är klart.

Smederna stöttar majstången och hjälper till att få den på plats.

Österby spelmän är på plats och gör ingen paus innan allt är klart.

Det är ett härligt skådespel och känns väldigt svenskt!

Majstången är rest i all sin prakt och stöttorna kan tas ner.

Nu återstår att hissa den svenska flaggan till toppen av majstången och låta den pryda festligheterna.

Den stora bocken som majstången vilat på under klädseln med björkkvistar behövs inte längre och bärs bort av smederna och folkdansarna.

Efter majstångens resning är det dags för allmänheten att delta i de traditionella ringdanserna och lekarna till melodier som alla känner igen, gammal som ung!

Ett dragspel och en nyckelharpa, det är allt som behövs!

Fullt med folk i fyra ringar runt majstången, de som inte vill delta själva eller inte orkar får nöja sig med att se på.

Inte så lätt att hålla sig på benen alla gånger?

Spelmännens gissel är temperaturen och luftfuktigheten. Instrumenten måste stämmas och stämmas om hela tiden tack vare att de påverkas av väderleken.

Det är härligt att se vilken glädje folkdansarna utstrålar när de äntligen får börja med sina inövade danser.

En mängd olika danser visas upp, allt från valser till schottis osv....

I alla danser byter de partner hela tiden och det gör man inte utan att ha övat tidigare!

Det är en mångfald av folkdräkter som visas upp, inte bara lokala från Uppland utan även andra landskaps.

Det finns även mer än en enda folkdräkt från respektive landskap, väldigt många orter har sin egen speciella.

Härlig glädje!

Det är dags att avsluta uppvisningen runt Majstången men det är långt ifrån slut med midsommarfirandet. Österby spelmän flyttar sig in i vagnshuset och där fortsätter dansen i flera timmar för de som vill, en tradition som fortlever i Österbybruk.

Text och foto: Björn Söderström © 2015