Knutmasso i Österbybruk 2015

En gammal tradition för de uppländska järnbruken. Trettondag jul med namnsdagen Knut firades med att klä ut sig till olika "knutgubbar", idag lever traditionen kvar i Gimo och Österbybruk och motiven hämtas från dagsaktuell politik, lokala kändisar, TV-program, filmer, spel osv...

 

Olika gäng snickrar på sina alster under den långa tiden fram till nästa Knutmasso och allt sker i stor hemlighet. Inga andra ska få veta om något innan dagen inträffar. På kvällen samlas alla och går i en parad längs gator och torg och det tävlas om vilka som har tillverkat årets bästa figurer, både bland vuxna och barn.

Det finns alltid plats för lite karameller och annat godis när det är en träff på torget!

 

Bakom Österbyskolan och på sidan av Simhallen har det byggts en Arena helt nyligen på grusplanen. Den kan användas till alla möjliga typer av idrotter. Självklart måste den tas upp på Knutmasso med Knutgubbar utklädda till basketspelare.

 

Det populära tärningsspelet Yatzy blev en stor succé i ungdomsklassen!

Det kan inte vara lätt att ta sig ut och in genom en dörr med en tärning som klädsel?

Några vitklädda gubbar drar omkring en vagn med något som ser ut lite allmänt skrot?

 

Det lyser om sakerna och det verkar vara gamla cykeldelar?

Den populära och snälla elefanten Babar är en given figur att ta upp på Knutmasso. Här har den fått hela sin familj med sig och en härlig luftballong? Kanske ska familjen ut och resa bara Knut är över?

 

Det är lätt att bli imponerad av all fantasi och allt arbete som lagts ner under lång tid, kanske redan när Knut för året är över är det dags att hitta på något nytt som kan slå an hos juryn och publiken?

Elefantfamiljen drar runt sin kärra med ballongen inför avresan!?

Närbild på den välgjorda masken av Babarfiguren. Segern i en av klasserna var mycket välförtjänt!

 

Det kan inte vara lätt att se något med tanke på masken, tur att det går lika sakta som när riktiga elefanter är ute och går.

En ensam figur i grönt är ute på promenad.

Den här utstyrseln hade passat lika bra på en maskerad!

 

Fullt av glitter i håret och på kläderna.

Självaste Vladimir Putin på besök, dessbättre är det ett trevligt och fredligt besök den här gången. Ett typiskt ämne från dagsaktuell politik!

Några har tagit fasta på att Sveriges försvar behöver rustas upp och tillverkat en egen stridsvagn.

Pingviner i sina frackkostymer är alltid trevliga att se!

 

De här båda är inspirerade av den film där de besöker Madagaskar utanför Afrikas kust.

Massor av sagofigurer passerar revy när alla Knutgubbar går tunt torget i varv på varv innan det är dags för juryn att bedöma vem som gjort den bästa prestationen i både vuxen- och ungdomsklassen.

Färgprakten är stor hos figurer som skulle passat lika bra på en cirkus.

Han ser bara farlig ut men är säkert snäll?

 

Buuuu!

Är det myror eller Marsmänniskor som har möte på torget i kväll?

Det finns alltid plats för Knutgubbar i form av populära djur, t.ex. renar, hjortar och älgar.

Det är gott om barn ute på kvällen, självklart måste de få hälsa på alla Knutgubbar, allra helst de som föreställer djur!

 

En lyckad Knutmasso är slut för den här gången, det är en härlig folkfest som har fått nytt liv i Österbybruk, mycket tack vare att den flyttats till närmaste lördag efter 13/1 för att inte kollidera med Knutmasso i Gimo.

Det sämsta med årets fest är det besvärliga vädret med omväxlande plus och minusgrader den senaste tiden. Alla trottoarer, gångvägar och parkeringar är täckta av is. Hoppas att inte alltför många stannade hemma av rädsla för halkan?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2015