Knutmasso i Österbybruk 2014

Knutmasso i Österbybruk är en tradition som funnits på många gamla järnbruk men lever kvar endast i Gimo och Österbybruk, namnet Knut kommer från att firandet inträffar 13 januari då Knut har namnsdag. Numera är firandet flyttat till lördagen efter den 13'e i Österbybruk för att inte konkurrera med Knutmassofirandet i Gimo.

 

Godisförsäljarna passar på att göra lite kommers!

Masker och kläder brukar föreställa populära seriefigurer, TV-idoler och andra aktuella personer och händelser. Här är det den smarta hunden Snobben som är ute på promenad med sin hundkoja. Ortens politiker får ofta finna sig i att bli häcklade under Knut på samma sätt som förekommer i alla nyårsrevyer landet runt. Det får de lov att tåla, det är mest på skoj!

 

Det populära spelet "Angry Birds" måste naturligtvis vara med!

 

Alltid bra att ha med verktygslådan om något måste fixas?

 

De arga fåglarna har med sig sina ägg i vagnen!

 

Uppfinningarna är många och med modern teknik kan det bli ljuseffekter som inte var möjliga på den gamla tiden.

 

Årets julkalender brukar vara ett populärt val, och till julen 2013 handlade den om familjen Hedenhös.

Smurfarna är populära bland barn. Inte undra på att de måste vara med?

Alla har roligt och man måste beundra de som ägnar massor av tid och lägger ner arbete på att göra något riktigt bra till årets Knut. Det är lite prestige också inblandat då en jury brukar utse vilka som har gjort årets bästa Knutgubbar. När tävlingen är över drar alla ekipage fram genom Österbybruks huvudgata fram till Folkets Hus där det blir fest och dans resten av kvällen! Det snöar lite lätt ute och är ganska kallt men det tänker man inte på en sån här härlig kväll?

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014