Höstplöjning i Österbybruk 2010

I helgerna 10/10 och 16/10 var det dags att höstplöja den lilla åkern i korsningen Långgatan-Hammargatan med hästdragen plog.

Inga traktorer eller andra motordrivna redskap utan enbart naturliga hästkrafter i form av Ardennerhästar. Vädret var riktigt bra vid båda tillfällena men mera likt senhöst den 16 då nästan alla löv blåste bort i veckan mellan plöjningarna. Att plöja en åker låter inte som något konstigt men det finns en mängd olika fakta som spelar in för resultatet. Vad är det för slags jord, hur blött är det i marken, vilket redskap passar bäst, hur skall de ställas in osv. Allt detta kräver erfarenhet från flera års jordbrukande och det är naturligtvis nästan omöjligt att få idag för dessa äldre metoder.

Ett samtränat par hästar till att börja med och det är ingen enkel uppgift. Hästar är flockdjur och det innebär att en av dom måste bestämma och det gäller att få den andra hästen att acceptera det, annars kommer samarbetet att gå dåligt vilket i sin tur gör jobbet med plogningen ändå svårare.

Hästarna förses med lämpliga seldon, på samma sätt som för andra redskap, och lastdelningen ordnas med tre länkade ok, annars skulle draget bli ojämt. Två hästar kan ju omöjligt gå i samma perfekta takt som en traktor? Till den bakre oket kopplas plogen.

På bilden syns en plog från Överums Bruk, ligger i Kalmar län, typen heter Vulcan 12:a och det är kombinerad bryt- och vändplog. En bra kompromiss för olika jordar och förhållanden. Det finns ett flertal möjligheter att ställa in plogen men det som skall uppnås är att jorden vänds så att grässvålen bryts och kommer upp- och ner med lagom plogdjup plus att hästarna måste orka dra redskapet.

Det är dags att börja! Det är en fantastisk syn att se bonden plöja jorden med hjälp av sina starka hästar.

Fram- och tillbaka och det går inte fort. Ett av problemen med hästplöjningen är att få hästarna att dra "lagom" snabbt, det beror naturligtvis både på hur tungt det går och hur vana dom är. Dom här hästarna är två bröder på 4 respektive 6 år vilket innebär att de inte är lika hetsiga som ungdjur kan vara!

Efter första helgens plöjning med bara ett par hästar är det dags för tre olika par att försöka sig på samma sak. Under veckan har hösten kommit lite längre vilket syns på att de flesta höstlöven ramlat ner och det är lite frost som ligger kvar från natten i den del av åkern som redan är plöjd.

Nästa par att plöja är också Ardennerhästar med en Överum Brage, en plog som är anpassad för riktigt tunga och svårbearbetade lerjordar. Hästarna har fuxens färgmönster med ljusare ben än de rent bruna hästarna. För oss lekmän som tittar på märks ingen större skillnad. I bakgrunden syns lite äldre bönder som själva hållit på i åratal och för dem syns det säkert skillnad?

Dags att justera plogen igen och då kan vi passa på att kivas lite med varandra under tiden. Att justera plogen perfekt är naturligtvis en omöjlig uppgift. Jorden bara på den här lilla åkern är olika i mitten där den är mjuk och fin och mera stenig och styv i kanterna. Inställningarna får bli en kompromiss som så mycket annat.

Det tredje paret hästar som plöjer är också Ardenners, lite mörkare än de andra bruna hästarna och dom drar en Överum 9:a, en plog som har haft stor popularitet i Uppland. Bonden har också lite problem då hans hästar vill gå ganska fort och själv får han nästan halvspringa bakom redskapet.

Den hästdragna plogen plöjer bara åt ett håll till skillnad från en modern traktordragen plog som kan växlas och plöja åt andra hållet på vägen tillbaka. Kanske bonden i gamla tider började i mitten på åkern och gick i högervarv tills jobbet var klart? I bakgrunden syns en unghäst som är med för att se och lära.

Det är lika bra att se hur det andra ekipaget gör också!

Hästarna väntar snällt på nästa omgång.

Den som vill får gärna prova på och för Lantbruksmuséets personal är det självklart. De gamla takterna sitter i!

Det blir kallt ute efter några timmar och då är det gott med lite kaffe och något att äta, även hunden vill vara med på kafferasten!

 

Ett nöje för de som hållit på med jordbruk och har minnen från äldre tider är att titta på och kommentera.

Att återuppleva saker som man gjort för en massa år sedan är naturligtvis härligt men det är som med fotboll, det är lättare att spela på läktaren än på planen!

När alla långa fåror är klara återstår att plöja kanterna på åkern. Hästarna och även en traktor måste ha ett visst utrymme för att vända och då blir den marken oplöjd annars. Bonden får helt enkelt gå runt åkern med sina hästar och dom fårorna blir på tvären mot de som går längs åkern.

Jobbet för idag är klart och det dags att plocka av hästarna den tunga plogen och alla seldon.

Plogarna läggs ner på sidan och hästarna behöver bara släpa på vikten. En plog måste ha en viss vikt, dels för att den skall hålla ihop, och för att den skall kunna tränga ner bättre i jorden. Vikten på dryga hundra kilo är naturligtvis inget problem för hästarna utan det stora motstånd som uppstår när plogen arbetar.

Text och foto: Björn Söderström © 2010