Höst i Österbybruk 2013

Det är höst i Österbybruk, en vacker tid i naturen men ack så kort innan årets tristaste månad november släcker ljuset och tar bort september och oktobers färger. Det gäller att passa på och njuta av den korta tid som trädens löv färgar landskapet. I Österbybruk finns naturen alldeles inpå samhället i form av skog, sjöar och ett kulturlandskap som vi måste anstränga oss för att inte förlora. När markerna inte brukas längre tar naturen tillbaka område efter område.

 

Lönnarna, med sina stora löv, blir till en färgpalett i gult, orange och brunt innan de tappar sina löv.

 

Parkområdet framför Herrgården domineras av sina stora träd.

 

Vallonsmedjan i bakgrunden har helt plötsligt fått samma färgskala som de omgivande träden har. Inom kort kommer det inte att synas ett spår av gräsmattorna för alla nedfallna löv.

 

Vissa år får löven betydligt större fläckar än vad som är fallet i år. Svamparnas angrepp på bladen gynnas av regn och jämfört med fjolåret då det regnade mest hela tiden är det stor skillnad!

 

Herrgårdsdammen är lika vacker oberoende av årstid. Dammens omgivande pilträd färgar området med sina grön-silverskimrande pilformade löv som helt avviker från de andra trädens löv. Innan året är slut kommer den att vara täckt av is, till gräsändernas stora förtret.

 

Även trädgårdarna domineras av höstens färger innan löven faller av.

 

Simbadet, den livliga plats som är oerhört uppskattad i Österbybruk, är tyst och stilla inför vintersäsongen. Fortfarande ligger ett antal fritidsbåtar kvar i Stordammen och det finns chans till utflykter några veckor till för fiske eller bara rena nöjesturer innan isen täcker vattenytan.

 

Hopptornet och bassängen är övergivna av alla badgäster för den här säsongen. För Simbadsföreningen återstår att städa av området, stänga av vattnet till duschar m.m. innan lugnet lägger sig.

 

Lönnlöven färgar vattnet och däcket där badgästerna håller till under sommaren.

 

Hela området andas lugn efter den hektiska period i augusti månad då den för Österbybruk så berömda Eldfesten utspelas under den andra helgen.

 

Lönnlöven har lagt sig att vila ovanpå standkantens näckrosor. Det gäller att passa på att njuta av den korta tid som finns kvar innan november tar över. Ett par dagar med stark vind och alla löv blåser ner!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013