Gysingeforsarna 2010-2011

Gysinge i gränstrakterna mellan Uppland, Västmanland och Gästrikland där Nedre Daläven flyter fram är ett mycket vackert område med levande forsar året runt. Från hösten och genom vintern fram till vårens blå- och vitsippor är det lätt att vistas i området. Därmot under sommaren kan det vara otroligt besvärligt med all mygg!

Vintern har sin speciella skönhet med all snö och is som formar naturen och håller den i ett järngrepp ett antal månader. När temperaturen sjunker neråt -20 grader eller lägre uppstår det rökslingor från vattnet som inte syns annars. Nästan allt liv verkar ha stannat upp och tagit en paus men med lite tur kan man få se både mink och utter. Fågellivet inskränker sig till någon enstaka knipa och på himlen syns ibland havsörnen patrullera forsarna.

 

Om man kommer till Gysinge före soluppgången en vintermorgon verkar all färg vara borta och landskapet är en enda stor gråskala. Men så fort dagsljuset  återvänder kommer även färgerna tillbaka.

Innan solen går upp tidigt på morgonen kan det vara otroligt kallt en riktig vinter. Snön verkar alldeles blåtonad i färgen men det kommer att ändras när ljuset återkommer och dagen börjar.

 

Solen träffar de frostiga grenarna som redan fått en annan färg av ljuset.

 

Ljuset kommer sakta men säkert när solen kommer över trädtopparna och börjar lysa upp de frostiga träden som helt plötsligt är alldeles vita.

Den höga luftfuktighet som forsen sprider avsätter sig på trädens och buskarnas grenar som rimfrost. De kan se vita ut även om det är ett år med lite eller ingen snö.

 

Ett år med mycket snö får alla stenar i forsen en ordentlig påbyggnad!

 

När solen står som högst, och det är inte särskilt högt tidigt på vintern, försvinner den blå ton som färgade snön under morgonen. Däremot är allt som ligger i skugga blåtonat.

 

Forsarna runt Sevedskvarn tar många olika vägar runt de små stenpartier som ser ut som öar på vintern tack vare all påbyggd snö och is. Under sommaren ser allt helt annorlunda ut.

    

De enda människor som syns i området vintertid är fotografer, för att de vill vara där, och hundägare, för att de måste gå ut!

 

När molnen täcker himlen förändras färgskalan totalt!

 

Temperaturen sjunker direkt när solen försvinner. Forsen är som vackrast om det är ordentligt kallt, annars får snön och isen inte samma kvalité.

 

Ibland hörs knakande ljud från grenarna när frosten spränger.

 

Text och foto: Björn Söderström © 2011