Gysinge vintern 2014

Ett vinterbesök, eller flera, i Färnebofjärdens nationalpark, forsarna i Gysinge eller någon annan plats kan vara väldigt vackert, och även väldigt kallt! I Gysinge strömmar Dalälven så pass kraftigt att den inte blir helt istäckt utan hålls öppen även om det blir mycket kallt under långa perioder.

 

Tidigt på morgonen ser allt blått ut vilket förstärker känslan av köld. Naturen ser ut att ha gått till vintervila men det finns faktiskt lite liv i form av strömstaren, knipor och sångsvanar, med lite tur kan även en utter dyka upp. Havsörnarna brukar patrullera längs älven för att hitta något jaktbart.

 

Stenarna i forsen har blivit inkapslade i isformationer som kan ha alla möjliga former och färger.

 

Det blåaktiga ljuset innan solen går upp ger associationer av kyla och det stämmer verkligen! Den råa luften sätter sig på trädens grenar och bildar vackra frostmönster.

 

Helt plötsligt sitter den där på iskanten. Den tuffa strömstaren som bara behöver lite öppet vatten för att kunna försörja sig över en lång vinterperiod.

 

Gång på gång dyker strömstaren ner i det iskalla vattnet och kommer upp med något ätbart i form av maskar, mollusker etc...

 

Naturen har en hård period framför sig, långt in på våren kan kylan, snön och isen hålla allt i ett järngrepp innan allt exploderar när värmen kommer.

Träden ser helt igenfrusna ut, det underliga är att träden som står på små holmar ute i älven...

...kan klara sig när de dränks i vatten en stor del av året?

Solen kommer åt den lilla ön mot sydsidan. En mindre flock sångsvanar håller sig envist kvar i området men de klarar sig om vattnet hålls öppet och det finns något att äta.

 

Växtligheten, och vassen är inget undantag, har gjort sitt för den här gången. Men redan i mars-april kommer en ny säsong.

 

I lugna partier flyter älven sakta fram bärande på isflak av alla möjliga storlekar.

En mycket trevlig syn är den fiskande uttern som håller till i området och visar sig om man har lite tur!

Det gäller att klä på sig ordentligt, en rejäl vinter kan det bli under -25° utan vidare innan solen går upp och värmer något. Den här dagen var det -16° på morgonen och runt årskiftet kommer solen knappast åt området då den inte orkar över trädtopparna.

Det är kallt! Men med bra kläder och utrustning går det bra. Ska det fotograferas skadar det inte med ett extra kamerabatteri i en ficka nära kroppen.

Text och foto: Björn Söderström © 2014