Gysinge vintern 2013

Dags för årets första besök i Gysinge! En fullträff när det gäller vädret, helt klarblå himmel och rejält kallt vid ankomsten, -18 grader. Dagarna har blivit lite längre nu i slutet på januari men det var länge sedan solen visade sig en hel dag. Det är vackert i Gysinge oberoende av vädret men med rätt förhållanden kan det bli fantastiskt. Det lönar sig att åka till Gysinge ett antal gånger per vinter för att uppleva den kalla årstiden men det skadar inte att kolla på väderleksrapporten dagen innan besöken. Det ger så mycket mer om vädret är det rätta. Det blir ljust efter klockan 7 på morgonen men solen orkar inte upp över trädtopparna förrän flera timmar in på förmiddagen, det gör att ljuset inte upplevs som hårt trots att det inte finns ett enda moln på himlen.

 

Morgonljuset har redan förvandlat färgskalan från nattens svartvita till försiktigt blyaktiga toner i forsens vatten och trädens toppar har fått ett rosa skimmer.

 

Vattnet ser lugnt ut när det lämnar de istäckta fjärdarna som Dalälven är så rik på, Gysinge ligger alldeles där Färnebofjärdens nationalpark slutar mot öster, men så fort det når forsområdet blir det fart på vattnet. Morgonrodnaden syns tydligt i bakgrunden.

 

Det blir ljusare och ljusare i takt med att klockan går. Temperaturskillnaden känns direkt i händer och ansikte när man går mellan de olika broarna och passerar ett område i skugga. Temperaturen stiger något i takt med att dagen framskrider men det blir aldrig varmare än 10-12 minusgrader.

 

Den här gruppen med träd är en bra indikation på årets vattenstånd som är rejält högt, ett annat år kan det se ut som att träden står på en liten ö men i år ser det ut som att vattnet tryckt bort snön och isen och att de står direkt i vatten. Enda chansen att få veta hur det ligger till är att besöka Gysinge på sommaren, och samtidigt slåss med myggen!

 

Äntligen är det dags för solen att färga träden rosa! När solen har orkat upp en bit från horisonten träffar den träden med sitt varma ljus.

 

Områdets aspar står nakna i väntan på våren och trädens asporangelavar framträder extra tydligt när inga löv konkurrerar om färgerna. Släpljuset i snön avslöjar vilka som besökt området den senaste tiden.

 

Rimfrosten håller björken i ett järngrepp. Det är naturligt att en fors med sina höga luftfuktighet producerar massor av rimfrost på träd och buskar nära vattnet.

 

I de skuggiga partier där solen inte kommer åt går färgerna mer åt det blå hållet.

Kylan riktigt biter i fingrar och kinder.

Lite senare på dagen har morgonrodnaden försvunnit och snön och frosten ser helt vita ut.

 

På forsens stenar bildar isen stora flak som byggs på i takt med vattnets nivå och kylan.

 

Där det är trångt mellan stenarna blir forsen alldeles vild!

 

Isen varierar mycket i färg, den kan se helt vit ut och gå från helt genomskinlig till bruna och närmast röda och orange toner som syns extra bra när solen träffar.

Det är tunt mellan besöken i Gysinge den här tuffa årstiden. De enda människor som vågar sig ut är fotografer och en och annan hundägare. Djurlivet går också på sparlåga, de enda arter som syns är strömstaren och någon knipa, ibland flyger någon korp över området och det är alldeles tyst så när som på forsarnas ständiga brus.

Glädjande nog har uttern börjat komma tillbaka i vattendragen runtom i Uppland. Även idag visade den sig springande på isen vid Sevedskvarn men på alldeles för långt håll för att kunna fångas på bild. Vattenståndet i forsarna är mycket högt i år efter sommarens och höstens ihärdiga regnande och det är inte lämpligt att försöka ta sig ut i närheten av småforsarna. Områden som är täckta av snö nära kanterna är inte att lita på.

Det är rejält kallt ute och fotografen på bilden är rejält påpälsad. Det skadar inte ha extra kamerabatterier med sig, moderna batterier klar dock kyla riktigt bra men det är aldrig fel att ha reservkraft?

När klockan närmar sig 12 på dagen är dags att lämna området då ljuset inte är lika intressant längre och en viss trötthet kommit smygande efter den tidiga morgonen!   

Text och foto: Björn Söderström © 2013