En resa till Chania 2013

En resa till Medelhavet är aldrig fel! Sagt och gjort, på väg till staden Chania på den grekiska ön Kreta. Att resa till ett land vid Medelhavet är enkelt med flyg, kan vara trångt och stressigt med bagage, incheckning och säkerhetskontroll men det är det enda alternativet för att komma fram i rimlig tid. Ovan molnen är vädret bra mycket bättre än på marken. Utsikten från ett fönster på en Airbus A321 på väg söderut över Europa är lovande!

 

Flygresan tar ett antal timmar, ett nödvändigt ont! Maten och servicen är bra och kompenserar att det är rätt trångt och svårt att röra sig. Charterflyg är alltid hårt packade för att få in så många betalande resenärer som möjligt!

Skönt att vara framme och kunna sträcka ut benen! Flygplatsen är ganska liten och lite stökig men allt flyter på bra och inom kort blir alla resenärer transporterade till sina boeenden med researrangörernas bussar.

 

Hotellet, ett litet lugnt familjedrivet i Chanias västra utfart, Kedrissos Hotel, är det perfekta valet för att slippa stadens trafikbrus men ändå vara inom bekvämt gångavstånd ner till centrum och den gamla hamnen. Det kan inte bli bättre och kan inte nog rekommenderas! Kontakt e-mail: kedrissos@otenet.gr

 

En perfekt pool ligger alldeles i anslutning till baren där det serveras både drycker och grekisk mat! Tidigt på året är det fortfarande inte speciellt varmt i vattnet för bad i havet och ett dopp i poolen hjälper att kyla ner kroppen efter vandringar i omgivningen. Redan i maj månad kan det vara lika varmt som i Norden på högsommaren och det är dessutom en annan typ av värme. Något som är fantastiskt är de mörka och varma kvällarna som nästan aldrig inträffar hemmavid.

 

På kvällarna är det underhållning i trädgården. Koltrastarna sjunger för fullt och Turkduvorna har flyguppvisning. Sparvar och mesar matar sina ungar. Det behövs inte ens en spegel för att få havsutsikt?!

 

Det är alltid härligt att uppleva solens uppgång, för att uppleva den i Norden i juni månad får man gå upp mitt i natten men nere vid Medelhavet räcker det med tidig morgon. I Chania syns den inte direkt ur havet eftersom Soudahalvön täcker mot öster men lite senare kommer den fram över bergskanten och inom kort börjar den värma. Det varma ljuset är fantastiskt vackert innan det övergår i vanligt dagsljus.

Trädgården är full av blommor, rosor, irisar, liljor och hortensior. De vilda växterna utanför hotellområdet är i stort sett överblommade i början på juni. Det finns inte ett spår av orkidéer som annars är vanliga på Kreta. Längre upp i bergen på högre höjder är det annorlunda än nere vid kusten.

 

På Kreta finns spår av den Venezianska tidsepoken på många platser men ingen annan ort har så välbevarade historiska bevis som staden Chania på öns västra sida.

 

Den stora hamnen och de gamla husen är bevarade tack vare att all ny bebyggelse lagts utanför den gamla stadskärnan. Husen är i varierande skick. Många ser ut att vara rivningsfärdiga och andra har renoverats till fint skick. Hamnområdet är ett kommersiellt centrum tack vare den stora ström av turister som besöker Chania varje år. Bokhandlar, souvernirbutiker, caféer och restauranger i en lång rad längs kajen.

 

Hamnen skyddas av en jättelång pir. Vissa dagar är pålandsvinden stark och då får båtarna skydd vid kajerna tack vare pirens vågbrytning. Att göra en rundtur i gamla staden i kärra dragen av häst är inte så dumt?

Färgprakten hos husen och växterna förstärks av solens intensiva strålning.

Cafélivet finns överallt, både i den gamla stadsdelen och den moderna delen av Chania.

 

En favoritsysselsättning är fisket.

 

När solen går ner i väster färgas himlen varmt orange och mörkret kommer snabbt. Nätterna runt Medelhavet är aldrig ljusa som i Norden under midsommartid.

 

Hamnkvarteren är fulla av liv långt in på nätterna. Att kunna sitta utomhus i den mörka natten utan en massa kläder är en underbar känsla för oss som bor i norr.

Längs landsvägarna finns det mängder av små kapell med bilder och föremål från de som förolyckats i trafiken. Det går vilt till på vägarna!

 

Bougainvillean finns överallt i trädgårdarna och längs gatorna men det är egentligen ingen Grekisk växt, den kommer ursprungligen från Brasilien.

 

Alla dagar är inte himlen molnfri utan vädret kan vara grått som hemma. Men det är fortfarande mer än tillräckligt varmt!

Hibiskusen trivs bra i det varma klimatet och finns lite överallt i trädgårdarna. Många hus har vackra grindar med utsökt hantverk.

 

Markerna blir torra och uppbrända ganska snabbt efter våren som inträffar tidigt. Det är bara växter som kan magasinera vatten som klarar sig typ kaktusar, fetbladsväxter och en del ogräs.

 

Den viktigaste grödan på Kreta är oliven. Träden finns överallt och de lär finnas i det otroliga antalet 34 miljoner. Olivoljan som produceras på ön har rykte om sig att vara världens bästa och betyder mycket för ekonomin.

 

Tidigt på året är oliverna hårda och gröna, syns knappast utan att titta nära på träden. När de mognar blir oliverna svarta. Odlarna breder ut nät på marken under träden och skakar och slår på träden med käppar för att frukterna ska ramla ner på de utlagda näten.

 

Dags att åka hemåt igen. Molnen tätnar mer och mer ju längre norrut färden går och framme på hemmaflygplatsen forsar regnet ner. Kontrasten mot vädret på Kreta är stor, alltför stor och det skulle kännas bättre att ta vändande flyg tillbaka!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013