En resa till Båtsfjord i mars

En resa till ishavskusten i norra Norge är en drömresa för natur-, landskaps- och fågelintresserade människor. Mitt i vintern låter kallt men ett år som detta med en mild vinter är temperaturerna inget problem. Det jobbigaste är den ständiga starka vinden som tränger igenom allt. Vindtäta kläder är ett måste, annars blir det jobbigt att vara ute någon längre tid. Jag fick möjlighet att hänga med på en resa i regi av Brutus Östling till Båtsfjord, en liten fjord vänd mot norr och det mäktiga Barents hav. Ett ganska litet samhälle som lever på kustfiske och det pågår under vinterperioden då den torskfisk som finns i ishavet drar sig neråt mot Lofoten för att leka, det är inte samma torsk som finns i Östersjön utan en annan ras som kallas Skrei på norska. Fjorden och hamnen i Båtsfjord är en populär plats för arktiska fåglar som övervintrar här i väntan på en ny häckningssäsong, när våren kommer drar de iväg längre norrut till sina häckningsplatser som kan vara på Svalbard, Björnön, Novaja Semlja och den sibiriska ishavskusten.

Arter som är exklusiva för oss svenskar finns i mängder att beskåda, Praktejder och Alförrädare, i stort antal tillsammans med den vanliga Ejdern och Alfågeln. Små flockar av Skärsnäppor flyger omkring helt orädda för människor. För fågelintresserade turister och fotografer är platsen ett paradis!

Norska ishavskusten ligger allra längst upp i Skandinavien och att resa dit tar lite tid. Först buss eller bil hemifrån till flygplatsen och därefter till Kirkenes via byte i Oslo. Flyget går fort men det är de långa väntetiderna på flygplatsen och säkerhetskontrollerna som gör det jobbigt.

Trångt också i flygplanet för benen men det går an när det bara är en timme till Oslo och ett par timmar upp till Kirkenes från Oslo.

Ett antal tråkiga timmar senare på Gardemoen är det äntligen dags att kliva på flyget till Kirkenes, vädret utanför fönstret är inget vidare, regnigt och blåsigt när det borde vara mer snö och kallare i början på mars månad.

Framme i Kirkenes på kvällen är det i varje fall betydligt mera vinter än längre söderut. Blåsigt och gråkallt, fullt av is att gå på fram till terminalbyggnaden. Flygbussen tar oss till Kirkenes för övernattning inför morgondagens bilresa till Båtsfjord. Vädret är om möjligt ändå sämre då det börjar regna kraftigt men det är inget att bekymra sig om, går inte att göra något åt i varje fall! Bra och billig övernattning på Barents Frokosthotell, finns ingen anledning att lägga ner mer än dubbla kostnaden på något av ortens lyxhotell bara för en natts sömn och en frukost?

Bilresan från Kirkenes till Båtsfjord är en rejäl tripp på 24 mil och en passage över kalfjället på slutet. Alltid lite oroligt då blåsten kan göra vägen närmast osynlig tack vare drivande snö. I början är vägen blöt och fläckvis isbelagd men det är inga problem med framkomligheten, uppe på fjället är det rena isgatan men det går bra bara man tar det lugnt. Vädret blir också gradvis bättre och vi kan stanna och ta några bilder och se på månskenet över fjällets snötäckta vidder innan ankomsten till hotellet i Båtsfjord. Väckning kl.4 varje morgon inför förmiddagens fotopass i hamnens flytgömsle. Under natten tar vinden och regnet i så att fönstren skallrar på hotellet! Känns allt annat än lovande?

 

Fortfarande natt och svart ute men vinden har bedarrat något. Vi får ingen frukost utan istället ett paket med lite kombinerad frukost och lunchmat med oss ut till gömslet. Det är ändå ingen större aptit så tidigt på dygnet. Bilfärden ner till hamnen tar bara några minuter och transporten ut till gömslet med båt högst två minuter. På plats redan strax efter kl.5 på morgonen. Gömslet har luckor i cellplast för objektiven men det är inte bråttom att börja ta bilder, fortfarande ganska mörkt ute och ingen större aktivitet bland fåglarna men det är bra att komma ut dit i tid så att de inte störs mer än nödvändigt. Efter någon timme är det ljust och full aktivitet bland alla simmande änder och måsfåglar. Kamerorna går varma hos alla fotografer!

 

Fotogömslena syns på bilden i vänster kant. Det är Arctic Tourist och vår guide Ørjan Hansen som ordnat med den här fantastiska möjligheten att komma de arktiska änderna nära utan att störa. I gömslet finns det plats för många fotografer men det är långt ifrån bekvämt att ligga ner i ett antal timmar rakklång på mage! Nackspärr och blodiga armbågar hör till efter ett antal dagar! Ørjan har tillverkat ett antal metallplattor med en 3/8" skruv i mitten. Där kan man skruva fast sin kulled eller ändå hellre ett Gimbal Head. Ett annat alternativ är en s.k. bönpåse. En säck av något slag där innehållet formas efter kameran och utgör ett stöd, allt för att komma upp något från golvnivån. Det fungerar förvånansvärt bra! För att avlasta nacken kan man prova att använda en vinkelsökare men den gör det samtidigt svårare att följa fåglarna som simmar förbi? Det går åt riktigt långa brännvidder på objektiven trots att änder är rätt stora fåglar, däremot i det yttre hörnet på gömslet passar det bättre med normala brännvidder när fåglarna simmar förbi, ibland så nära att de kommer innanför objektivens närgränser. På avstånd är det 300 mm och uppåt samt telekonvertrar som gäller, det är långt ifrån enkelt!

 

Den fågel vi alla vill se och ta bilder av är naturligtvis den vackra Praktejdern (Somateria spectabilis), en fågel som visar sig då och då under vintern och vid sträck på svenska västkusten men den tillhör inte vår fågelfauna. Egentligen är det ingen norsk fågel heller utan den håller till utefter den norska kusten under vintertiden i väntan på att återvända till tundran när våren kommer.

 

Den andra fågelarten som är resans höjdpunkt är Alförrädaren (Polysticta stelleri), en betydligt mindre fågel är Praktejdern och dessutom lite skyggare.

 

I takt med att dagsljuset kommer blir det intressantare att ta bilder på fåglarna. Färgerna framträder på ett helt annat sätt och de förbisimmande hannarna av Praktejdern är otroligt granna att se på. De är inte speciellt skygga heller och kommer ganska nära när de simmar fram och tillbaka i hamnbassängen. Det är stora grupper av Praktejdrar, dussintals och ändå fler ibland och de verkar samsas bra med de andra arterna, det syns inga direkta slagsmål men än så länge handlar det inte om revirstrider då våren inte är här riktigt ännu.

 

Alförrädarna håller sig än så länge på lite större avstånd. Hannarna är betydligt försiktigare än honorna.

 

Gömslet ger en utmärkt chans att lära sig se skillnaden mellan Praktejderns och den vanliga Ejderns honor, något som är otroligt svårt i en flock som flyger på långt håll. De kan se ut som siluetter tack vare avståndet och då säger storlek och färger inte mycket? På riktigt nära håll som i det förnämliga flytgömslet är det rena universitetet för att lära sig se skillnaderna. Praktejderns hona har en betydligt mindre och kortare näbb än Ejdern, färgen är mer åt det chokladbruna hållet.

 

Den "vanliga" Ejdern (Somateria mollissima) finns också i stort antal i Båtsfjord. Lätt att glömma bort den för alla de exotiska arktiska fåglarna men den är också mycket vacker. En stor och kraftig dykand som utstrålar styrka!

 

De små Alfåglarna (Clangula hyemalis) är fantastiskt vackra och gracila fåglar. Inte speciellt rädda av sig heller utan kommer nära och låter sig fotograferas i all sin skönhet! Längre ut i hamnen bjuder de också på sin berömda sång som man bara kan höra annars när det ligger stora flockar ute på Östersjön under våren och då är det omöjligt att komma nära fåglarna.

 

Alfågelns honor är små och docksöta varelser! De simmar väldigt sakta framför gömslet vilket underlättar för oss som vill fotografera!

När klockan närmar sig 10-10.30 avtar aktiviteten utanför gömslet och det är dags för fotograferna att lämna platsen för den här dagen, det kommer fler tillfällen de närmaste dagarna. Utanför gömslet har vädret under tiden blivit helt fantastisk, solen har kommit fram och vinden är svag. På de här breddgraderna kan vädret bli hur uselt som helst på kort tid och vi som är på besök under ett antal dagar kan bara känna oss tacksamma för vår stora tur! Efter morgonens utflykt till gömslet får vi en paus på hotellrummen för att ta igen oss något och möjlighet att kopiera bilderna från minneskorten till datorerna och byta batterier i kamerorna. På eftermiddagen blir det utflykt med Ørjan Hansens ribbåtar i fjorden och hamnen för att fotografera fåglar i flykt. Spännande och svårt!


Dags för den första båtturen!

Tacksamt nog förser Ørjan oss med överlevnadsdräkter som vi har på oss både på sjön och i gömslet, ingen större risk att frysa annat än om fingrarna. När vi kommer ut en bit på fjorden syns de snötäckta kalfjällen i bakgrunden som inramar fjorden och samhället.

 

Det är mäktiga linjer hos bergen, ständigt pinade av vinden från det kalla havet.

 

En karaktärsfågel för Norges kust är den Tretåiga måsen (Rissa tridactyla) men här finns den bara i litet antal, det är på fågelbergen som den finns i stora kolonier. Det engelska namnet Kittywake är mycket bättre valt än både det svenska och norska Kryckje, det är precis så den låter!

 

Närmare strandlinjen är snön nästan borta men nederbörden som kommer är mest i form av regn en mild vinter. Högre upp på kalfjället är det snö istället. Klimatet tillåter ingen vegetation att bli hög, de träd som finns har inte en chans att bli höga, det är mest buskar och lägre växter som kan överleva.

 

Det ligger en del ryska båtar i hamnen, de flesta ser väldigt risiga ut med all rost och bokstäverna i namnen säger oss att de har sitt ursprung i Murmansk och det ligger inte speciellt långt bort.

 

Både i hamnbassängerna och på fjorden ligger det flockar av änder och vi får en del träning på att försöka följa fåglarna när de flyger. Det är inte meningen att skrämma upp dem från vattnet men när båtar närmar sig sticker de iväg när avståndet blir kortare än de känner sig bekväma med! De flyger lågt över vattenytan och det går fort! För fotograferna gäller det att kunna panorera och hoppas på att kamerornas auto-fokus ska hänga med. Det krävs en del experimenterande med inställningarna och framför allt träning. Men vi har två dagar kvar och redan känns resultatet riktigt bra! Ørjan kör inte ribbåten allt för långt ut i fjorden, inte för att det är farligt eller obehagligt utan för att vågorna blir besvärligare att hantera för fotograferna.

Nu har vi kvällen på oss att kika igenom dagens bildskörd och börja sortera m.m. Nästa morgon är det dags igen kl.4!

 

Väckning kl.4 och kort färd ut till gömslet igen med kameror och lunchpaketen. Gömslet rymmer ett flertal fotografer och vi gör en rotering av placeringarna så att alla fotografer får prova på olika kameravinklar mot fåglarna. Brutus har också med sig ett antal superobjektiv så att alla som kör hans fabrikat kan få låna och testa saker som de själva inte har tillgång till. Det är inte alla förunnat att ha budget som rymmer yrkesobjektiv i högsta prisklassen? Tyvärr är det svårt att klara sig med korta och därmed billigare objektiv trots att vi gömmer oss för fåglarna! Men det är ingen riktig hobby om det inte kostar!

Ådorna har vaknat och visar upp sig, de är stora och kraftiga och har längre näbb än Praktejdrarna och är något ljusare i färgen.

 

Alförrädaren simmar fram och tillbaka i morgonljuset, de är små och rätt kvicka och det gäller för fotograferna att hänga med. De är otroligt granna i sin praktdräkt och omöjliga att förväxla med någon annan art. Det är bara i Sverige som den har ett så konstigt namn, i Norge och andra länder kallas den Stellers and eller Stellers ejder eftersom den räknas som en ejder. Men den ser mera ut som en and i kroppsformen!

 

Alfågeln ser ut som ett smycke och flyter på vattnet som en kork i morgonljuset. De ser väldigt filosofiska ut och har inte det minsta bråttom!

 

Den Tretåiga måsen simmar omkring i hamnbassängen, det är en fågel som gått tillbaka mycket på många platser i Norge, svårt att veta vad det beror på, konkurrens om födan, fiskets påverkan på ekosystemet? Det finns också en del trutar som flyger omkring och skränar på sitt vanliga sätt, vi har turen att få se några enstaka exemplar av Vittrut och Vitvingad trut, annars är det Gråtruten som dominerar.

Morgonens gömslepass är avklarat och alla har säkert redan fått de bilder som önskades, nu har vi en extra dag vilket alltid är bra ifall vädret ställer till något eller om något behöver kompletteras. En ny båttur på eftermiddagen och den behövs verkligen, första dagens flyktbilder kan ses mera som träning och nu bör det gå betydligt bättre!


Gårdagens båttur lärde oss en hel del, till exempel att använda sig av manuell exponering. Eftersom det är rörliga motiv mot en ständigt skiftande bakgrund skulle all eventuell exponeringsautomatik få fnatt. Bättre att ställa in exponeringen manuellt mot ett troligt motiv och sedan får det bli vad det blir. Bilderna kommer ändå att skifta i ljushet med det är enkelt att åtgärda efteråt i datorn. Vilken brännvidd ska man använda? Ett långt tele ger naturligtvis bättre avstånd till fåglarna men är det för långt blir det svårt att hänga med om fåglarna blir för stora i sökaren, vikten gör också att det blir jobbigt för fotograferna. Om man har en kamera med mycket pixlar går det att använda lite kortade brännvidd, gör det mycket enklare att hålla i och panorera, och sedan delförstora efteråt. Objektiv som har inbyggd vibrationsdämpning är väldigt nyttiga vid sådana här tillfällen. Inställning av AF-punkter är ett kapitel för sig. Allt sånt här måste testas fram och tack vare resans tre dagar får vi möjligheten att verkligen lyckas med uppgiften!

 

Idag "sitter" bilderna mycket bättre än under gårdagen. Det är aldrig för sent att lära sig något! Alförrädaren springer igång på vattnet, simfötterna fungerar som paddlar men det syns att änder är gjorda för ett liv i vatten och inte i luften eller på land!

 

Här går det undan! De små Alförrädarna flyger mycket snabbt och försvinner snabbt ur synfältet hos fotograferna.

 

Den tunga Gudingen flyger lågt och en aning kutryggigt.

 

Äntligen har kameran fått rätt inställningar och är beredd när Praktejdrarna drar förbi i hög fart!

 

Det går åt en hel del ISO för att få tillräckligt snabba slutartider men det är inget problem längre med moderna kameror, skulle vara helt omöjligt på den tiden som film användes.

 

Det bästa kännetecknet på den Tretåiga måsen är de kolsvarta vingspetsarna, sedan flyger den nästan lika lätt som en tärna och det gör inga andra måsar.

 

Ingen större skillnad i storlek och fart men stilen är annorlunda?

 

Det finns gott om fiskebåtar i hamnen men det är endast de större båtarna som är ute på havet, vädret kan vara i tuffaste laget på Barents hav för de mindre båtarna.

 

På väg till jobbet!

Den Tretåiga måsen brukar ockupera byggnader i hamnar för sina bon. De allra flesta föredrar att bo i kolonier och när det inte finns något fågelberg får ett gammalt fönster duga!

Dagens tur till sjöss blev väldigt lyckad, vi behövde ett tillfälle att träna och tillämpa nya kunskaper. Den tredje dagen kommer att bli en bonus där det finns chans att förbättra och komplettera bildmaterialet. På kvällen är det bildvisning och den är nästan chockerande bra! De andra deltagarna är verkligen rutinerade fågelfotografer!

Uppstigning kl.4, igen! Vi börjar få lite rutin men det är jobbigt för kroppen. Nacken känns inte helt OK och armbågarna är såriga och blodiga men det är sånt man får stå ut med och det gör vi så gärna!

 

Det flyger lite snöflingor i luften som syns som vita prickar på bilden. Snö tillhör vardagen i Båtsfjord och huvudmängden kommer under mars och april och det är långt till våren och fåglarnas sorti! Alförrädarna håller sig lite för sig själva i grupper och går t.o.m. upp på stranden ibland.

 

Det är ljuset från ett hus på kajen som reflekteras ner i vattnet och färgar det alldeles rött. Det är inget fel på vattnet!

 

Alförrädarens hona ser knappast ut som en ejder, snarare som en and, men det är en ejder!

 

Det är svårt att se sig mätt på alla granna arktiska fåglar i sina finaste praktdräkter!

 

Praktejdrarna kommer så nära gömslet ibland att det skulle gå att ta i dem med en utsträckt arm! Ett fantastiskt tillfälle att få uppleva!

 

Den lilla Alförrädaren kommer äntligen lite närmare men det är de tre dagarna i gömslet som gör skillnaden. Det blir helt enkelt betydligt fler chanser till bilder tack vare mer tid.

 

Den lilla söta honan hos Alfågeln utför sina tvättbestyr och hon verkar helt omedveten om att det finns publik!

 

Där det finns fåglar kan det finnas mat? Gråtrutarna (Larus argentatus) håller sig alltid framme för att snabbt kunna roffa åt sig något ätbart! När våren kommer kan de få konkurrens av Labbarna.

 

Den Vitvingade truten (Larus glaucoides) simmar omkring i hamnbassängen och den verkar inte vara lika fräck som Gråtrutarna utan ser betydligt lugnare ut. Den påminner betydligt mer om en mås än en trut i formen.

Vi packar ihop våra prylar och blir hämtade från gömslet för sista gången, den här resan? Det kan mycket väl blir fler ett annat år! På eftermiddagen är det dags för ytterligare en båttur med Ørjans ribbåt.


Det är dags för den avslutande turen på fjorden. Båtsfjords hamn består av både gammalt och nytt, det gamla förfaller i takt med tiden när förutsättningarna ändras.

 

Ingen idé att gå ut på den bryggan?

 

Utanför fiskbruket i Båtsfjord simmar fåglarna fram och tillbaka, det kan ju hända att det kommer något ätbart? Men numera slängs inte rester och bifångster tillbaka i havet, det är inte tillåtet enligt regelverket.

 

En liten grupp Alfåglar som bevakar oss noggrant.

 

Paren ser lite nervösa ut innan de bestämmer sig för om de ska flyga iväg eller bara simma vidare?

 

Tomma fiskhjell, efterfrågan på torrfisk har minskat betydligt och det slår mot det norska kustfisket. Det beror säkert på att länderna i Sydeuropa som normalt köper torrfisk till sina speciella maträtter har extremt dålig ekonomi, t.ex. Spanien, Portugal och Italien.

 

Ejdrarna samlas i stora flockar ute i fjorden, det handlar om enorma mängder fåglar!

 

När flocken bestämmer sig för att något är för nära ser det ut som att vattnet kokar innan de kommer på vingarna.

 

Alförrädarna håler sig mest för sig själva, inte bara i hamnen utan även på fjorden.

 

Nu får det vara nog med bilder!

 

Det är dags för oss att avrunda båtturen och hela besöket i Båtsfjord. Vädret är grått och blåsigt vilket innebär att det kan bli besvärligt med bilkörningen tillbaka till Kirkenes över kalfjället. Vi har bott på ett alldeles utmärkt hotell, Polarhotellet i Båtsfjord, det enda vi inte gillade var kaffet, vi svenskar har en annan smak med starkare kaffe! Tack också till vår guide, Ørjan Hansen, som gjort ett utmärkt jobb med gömslet och båtturerna. Nu är det dags att åka tillbaka till hotellet och samla ihop oss för hemresan.

Uppe på kalfjället möts vi av den här fantastiska synen över landskapet, allt är helt vitt och ljuset gör att bergskammarna framträder, om vädret varit helt igenmulet skulle allt vara insvept utan konturer.

 

Vi bara måste kliva ur bilen vid några tillfällen för att ta lite landskapsbilder. Vägen är som en skridskobana och det är enklast att hålla sig i bilen för att inte ramla omkull!

 

Nära vägen ligger också en del stugor men vi får snart svaret på varför de ligger där? På ett ställe sitter ett par människor på stolar och pimpelfiskar, det vi inte kan se är självklart alla vattendrag som är täckta av is och snö!

 

En helt vit värld på kalfjället, vägen är täckt av isbark, tacksamt nog är vinden inte speciellt stark, annars kan sikten försvinna på ett ögonblick om snön börjar yra. Tur att käpparna syns bra även om snön yr.

 

Vi har lämnat kalfjället och tacksamt nog blev det inga problem att ta sig över, är det snöoväder kan det vara otjänligt och det förekommer att fordon får ledas över i konvoj med något snöröjningsfordon framför.

 

Längs Varangerfjorden och dess små vikar ser vi gott om renar men så är vi också i sameland! Efter ett antal timmar på väg med ett stopp för en utsökt måltid i Varangerbotn når vi Kirkenes där våra vägar skiljs, några åker hem redan på kvällen och andra stannar kvar till dagen efter.

Lite sightsing i Kirkenes innan det är dags att åka ut till flygplatsen och lämna tillbaka hyrbilen

En fartyg i Hurtigrutten anländer och då ser vi vilka turister lyxhotellen är avsedda för, japaner, japaner och åter japaner!

Ett stort tack till de trevliga och kunniga fotografer som jag fick lära känna, tack också till Brutus för tips och hjälp runt den svåra tekniken att fotografera fåglar. Det blir säkert fler besök på ishavskusten för min del!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014