Eldfesten 2014

Den 9-10 augusti var det dags för årets Eldfest igen, den 79'e i ordningen! Årets festkvällar gynnades av ett strålande sensommarväder, varmt och inga insekter i luften. Till skillnad från förra årets iskalla regn under söndagen. Vädret gör väldigt mycket för stämningen och publiktillströmningen. Att arrangera något utomhus är alltid ett lotteri men det är tillåtet att ha tur?

är på plats som vanligt och inleder första dagens fest. Det är härligt med alla lampor i skymningen, i den blå timmen.

Några passar på att åka med Dynamite och andra ser hellre på?

Åka karusell med mamma är inte så dumt?

Prova lyckan med lotter eller kasta bollar kan vara kul!

En ny attraktion för året är ett lustigt hus kallat Pirates of the Carribean efter de populära Disneyfilmerna.

 

Det är ingen riktig fart på kommersen ännu men kvällen är ung!

 

Personalen har inte mycket att göra än så länge men det blir bättre framåt natten!

 

Bredvid lotterierna och spelen finns även möjlighet att köpa förtäring eller något att dricka.

 

Den nya dansbanan har gott om plats, dansbandet Rezar på scenen. Det är tidigt på kvällen och det blir mer fart på dansgolvet efter Eldfestens ljusshow i den svarta augustinatten!

 


 

Dags för årets första artister på flytscenen, presenterade av Simbadsföreningens ordförande, Marie Gustavsson

Det är ingen lätt uppgift för flottdragarna att dra flytscenen, det ligger saker under vattenytan som ska användas senare under ljusshowen och flytscenen får inte krocka med eller köra sönder något, extra besvärligt ett år med väldigt lågt vattenstånd i Stordammen tack vare saknad nederbörd under sommaren och en ovanligt varm juli månad.

 

Coverbandet Stardust är lördagens artister, ett av otaliga band som i första hand spelar andra artisters hits.

 

Publiken ser ut att trivas men ljudvolymen är i högsta laget?

 

Varje artist har en knapp timme på sig att spela upp sina alster.

 

Det vackra vattenfallet som är monterat på hopptornets nivå för svikten.

 

När artistframträdandet är slut blir det en paus för publiken när flytscenen ska dras bort från bassängområdet och ge plats åt fackelsimmet och ljusshowen.

 

Som vålnader i mörkret står fackelsimmarna beredda på att vandra in till den traditionella musiken, den tyska militärmarschen "Alte Kameraden".

 

Ljuset framför publiken har släckts och alla väntar på inmarschen.

 

Här kommer fackelsimmarna med sina tända facklor och passerar framför publiken.

 

En efter en går simmarna ner i bassängen på båda sidor av bryggan. Tack vare den varma perioden i juli är vattnet extremt varmt!

 

Alla är i vattnet och utför sina figurer till vacker musik. Det är jobbigt att simma med bara en arm, den andra måste hållas ovanför vattenytan med facklan.

 

Fackelsimmarna har dragit ihop i en ring och utför sin traditionella benspark! Efter att ha samlats i ring är det dags för simmarna att åter formera sig på ett led och simma ut från bassängområdet och bilda en ny ring framför hopptornet.

En hoppare står beredd på 10-meters höjd med fackla. När han dyker ner i den ring som simmarna har bildat framför hopptornet släcker alla facklorna när han når vattenytan. Det är mycket effektfullt i mörket!

 

På andra sidan området pågår tivolit för fullt men det är söndagens matiné som är den viktiga dagen för barnen och familjerna.

 

Ute på Stordammen ligger fyren men det är ingen sjöfart att tala om?

Fyrverkerier är alltid väldigt spektakulära, i år är de extra fina då vinden för en gångs skull ligger från festplatsen med svag frånlandsvind. I vanliga fall brukar det vara pålandsvind och då kan en del av fyrverkerierna döljas av röken från alla pjäserna. Tacksamt nog kom det regn i veckan före Eldfesten vilket minskar risken för bränder. För säkerhets skull är Räddningstjänsten alltid på plats under båda Eldfestkvällarna.

 

Den fantastiska fyrverkeriet fortsätter och varje år bjuder Peter Nordin, Uppsala Fyrverkeri, på några överaskningar!

Lördagens föreställning är över, nu tar dansen och öltältet över till festplatsen stängs 02.00, men det kommer en ny fantastisk kväll i morgon!

 


 

Söndagens program börjar ett par timmar tidigare jämfört med lördagen. Familjerna och deras barn får chansen att få egen tid på områdets tivoli innan uppträdandena börjar, dessutom slutar festen redan kl.23 på kvällen med tanke på att det är måndag dagen efter och många ska iväg till sina jobb.

Kvällen innehåller två olika artister.

 

Första artister på söndagen är The Blue Stime trio, en trio med grabbar som spelar blues, "Blues Time", kanske inte så uppskattad av yngre i publiken men desto mer av den äldre publiken! Föreställningen börjar innan mörkret faller och är inte lika färggrann som kvälluppträdandet men det gäller inte musiken, den är verkligen eldig och färgstark.

Fullt ös på scenen!

Scenens ljus speglar sig i vattnet.

 

Gruppen avslutar med bandets ordinarie basist på munspel, riktigt härlig blues!

Dags för Marie Gustavsson att presentera Idol-Sandra Wikström med sina körtjejer. Sandra kom fram förra året i TV-programmet Idol 2013 och får chansen att framträda på flytscenen inför en förväntansfull publik. Alla artister brukar tala lyriskt efteråt om sitt gig på flytscenen, det är säkert en fantastisk upplevelse i karriären att ha fått vara med om detta?

 

Tjejerna har inget eget band med sig utan sjunger till Play-back och det går lika bra! Platsen på scenen är begränsad.

 

De ser ut att trivas och får mycket applåder!

 

Helgen till ära är det vackert ljus från fullmånen.

 

Alla lampor bildar tillsammans vackra abstrakta mönster i vattnet.

 

När kvällens båda artister är klara är det dags att på nytt dra bort flytscenen, den ska inte användas mer under årets Eldfest.

 

I väntan på kvällens fackelsim, samma som redan är skildrat för lördagen, kan man låta sig förtrollas av allt färgat ljus som fyller området!

 

När fackelsimmarna är klara för det här året är det dags för ljusshowen, allt som dolts under vattenytan kommer upp tillsammans med vattenspridare och fontäner till musik. Det är fantastiskt vackert!

 

En efter en kommer nya installationer upp till ytan.

 

Den vackra Drottningen.

 

Längst fram alldeles intill publiken kommer Kungen upp som sista installation.

Men det är inte klart ännu, två simmare, en per sida, ska tända upp facklor som matas med gasol. Färgväxlaren visar hur lågt vattenståndet är i Stordammen efter den varma och torra sommaren.

 

En tradition på Eldfesten är att låta två olika brudpar åka i Gondol runt bassängen, ett nygift par på lördagen och ett etablerat brudpar på söndagen. Säkert ett mycket trevligt minne!

Färgspelet från Gondolen och installationerna förgyller sommarnatten!

Söndagskvällens fyrverkerier brukar alltid vara lite extra påkostade och det är det även i år! Det är ortens företagare som är med och sponsrar detta, annars hade det inte varit möjligt att få uppleva detta sagolikt vackra fyrverkeri!

Den ena mer fantastiska figuren efter den andra fyller den svarta himlen.

Det är nog tämligen unikt att en liten ort som Österbybruk och...

...Simbadsföreningen kan bjuda på en föreställning i världsklass?

Efter kvällens fyrverkerier är det dags för eldhoppen. Några modiga grabbar ägnar sig åt strömhopp från 10 meter ner i bassängen, upplysta av ett eldfall, allt till effektfull musik!

 

De två facklorna till höger om Templet och Drottningen är för att hylla två av föreningens medlemmar som har avlidit under året! Känns väldigt stort!

 

Under året ägnar sig några medlemmar åt att jobba med lite nyheter i verkstaden och det här ljusspelet är väldigt vackert.

Eldfesten närmar sig slutet och vi är många som redan längtar till nästa år!

 

Eldfesten är slut för den här gången, publiken har lämnat sina platser men bassängen är tänd ytterligare en stund för de som vill beundra alla installationer. Det underbara vädret har gjort festen extra lyckad, nätterna har varit nästan tropiska vilket verkligen inte inträffar alla år.

Nästa år är det dags för 80-års jubileum, vem vet vad som kan komma då? Allt talar för att det kan bli något alldeles extra att se fram emot!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2014