Eldfesten 2013

En Eldfest i Österbybruk är en av årets trevligaste händelser för oss som bor där, och även för många besökare från andra orter! Årets upplaga är den 78'e, inte i en följd visserligen men det är en imponerade lång rad för en tradition som drivs av frivilliga krafter i Österby Simbadsförening med hjälp av ortens sponsorer. Den andra helgen i augusti 10-11/8 är datumet för året.

 

Att arrangera något utomhus är alltid ett lotteri med tanke på vad vädret kan ställa till. Veckan före festen bjöd på sommarväder fram till torsdag, då kom regnet! Lördagens fest skonades från regn men temperaturen blev klart sämre än i början på veckan. Söndagens fest plågades av regn, som tacksamt nog upphörde till det sena artistuppträdandet men det påverkar publiksiffrorna, och humöret! Andra helgen i augusti är nog smärtgränsen för sommaren i Mälardalen, sedan blir det alltför höstlikt.

 

Bassängen ligger redo inför kvällens aktiviteter. En hel veckas förberedelser väntar på att visas upp för publiken.

 

Nedanför simbassängen ligger den nya dansbanan som blev klar förra året, än så länge är det glest på dansgolvet till Lennix orkester men det blir mer fart längre fram på kvällen.

På flytscenen gör sig lördagskvällens artister redo för sin show. "Too much monkey business" är ett coverband som spelar både eget och andras material från rockmusikens repertoar. Mycket uppskattad av framför allt ungdomar och uppträdandet bjuder på massvis av ljud, ljus och rökridåer!

 

Flytscenen är utbogserad av flottkarlarna och på scenen gäller: Fullt ös!

Det är säkert en stor upplevelse för artisterna att uppträda på en flytscen, en fantastisk omgivning och ingen risk att bli anfallna av groupies!

 

Rockbandets spelning är avklarad och flytscenen är flyttad utanför bassängen och nu är det dags för den traditionella vatten- och ljusshowen. Under tiden har kvällen övergått till kompakt mörker.

 

Hela området badar i ljus men inom kort kommer allt att släckas ner när det är dags för fackelsimmarna.

 

Utanför området står fackelsimmarna redo att marschera in till militärmarschen "Alte Kameraden".

 

Fackelsimmarna marscherar förbi publiken och ser ut som vålnader i mörkret.

Simmarna utför sina figurer i vattnet till vacker och passande musik. Det är lika uppskattat hos publiken varje gång.

 

Fackelsimmarna har format en gemensam ring från de båda grupperna och avslutar sin del med den obligatoriska bensparken innan de simmar ut från bassängen.

När fackelsimmarna simmat ut från bassängen formar de en cirkel framför hopptornet och väntar på att hopparen som står på 10 metersnivån ska dyka ner i vattnet. När han når vattenytan släcker simmarna sina facklor och deras jobb för kvällen är över.

Nu är det dags att låta bassängens alla dekorationer komma fram och lysa upp området. Ett speciellt vackert och uppskattat inslag är den ring med gasolbrännare som tänds upp av en simmare på varje sida av bassängen.

 

Eldfesten är fylld av pyroteknik, själva fyrverkerierna håller högsta världklass, allt synkroniserat till passande musik.

Ute på Stordammen ligger fyren, den behövs dock inte för sjöfarten!

Färgprakten hos fyrverkerierna är fantastisk, det är lite synd att de blir lite skymda av Simbadets stora träd för publikens del. Dessutom brukar det som regel blåsa lite pålandsvind på kvällarna vilket gör att det blir en hel del rök som delvis förtar färgerna.

Inte mycket att göra åt men faktum är att fyrverkerierna syns och upplevs bättre lite grann från sidan än från den plats där publiken sitter! För de som är inbitna Eldfestbesökare är det att rekommendera en av kvällarna på annan plats än bland publiken!

 

Gripsholm har fått en betydligt bättre plats i år nära festplatsens entré, förra året sjösattes den i Oppdammen och då var det säkert många som missade att se den?

Eldfesten är slut för den här kvällen men det är ett nytt tillfälle i morgon!


 

Söndagens Eldfest brukar börja tidigare på kvällen än lördagen. Allt för att de ska passa familjer bättre och kunna utnyttja det traditionella tivolit.

 

Peter Pan tivoli har ställt upp sina attraktioner på sin vanliga plats, alldeles innanför festplatsens entré. Det går dock lite trögt då vädret är kallare än på lördagen och ett trist strilande regn som startat alldeles före öppningsdags.

 

Regn är det sista som behövs på en Eldfest och det påverkar naturligtvis alla och många som tänkt komma stannar säkert hemma istället. Trist, men inte mycket att göra något åt. Ingen rår över vädret.

 

Sångerskan Julia Andersson gör en fin debut på flytscenen och tacksamt nog är regnandet snart över!

 

Trion "Winner winner chicken dinner" underhåller oss med underfundiga texter och scenens ljusväxlingar ser fantastiska ut i vattnet framför scenen.

Bandet ser ut att spela upp och ner. Passar perfekt in på bandets texter som är udda och allt annat än utslätade!

Den sista artisten på årets Eldfest är Dana Dragomir, hon har sitt ursprung i Rumänien och är en fantastisk musiker i världsklass på sitt udda instrument, panflöjten. Förra gången hon uppträdde på Eldfesten år 2002 gick det till historien som en av de regnigaste kvällarna någonsin! Söndagskvällen började inte heller lovande men tacksamt nog upphörde regnet till kvällens sena uppträdande, kallt i luften men hennes musik värmde verkligen!

Vi får höra massor av fina musikstycken, allt från svenska folkvisor, ABBA-medley men det allra intressantaste är naturligtvis den musik hon har med sig från sina rötter. Virtuos Rumänsk musik som normalt spelas av Romska musiker på Zymbalom och violiner. Helt underbart att lyssa på!

 

En ny fontän med växlande ljusspel visades upp mitt i bassängen. Underbart vacker!

Kvällarna brukar avslutas med 10 meters hopp genom ett eldfall, så också i år! Det är modiga grabbar som törs dyka från så hög höjd rakt ner i mörkret.

 

Årets Eldfest är till ända. Alla ljus och fontäner fortsätter en stund till medan publiken drar sig hemåt. Ett lyckat år så när som på söndagens trista regn men för de som är frälsta spelar det ingen roll!

Under de sista tre åren har ett filmprojekt om Eldfesten pågått och i och med årets arbete är filmningen klar. Om allt går som det ska kommer den att färdigställas för visning under hösten. Något att se fram emot??!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2013